Heel wat activiteiten las ik, maar wat me vooral boeide was ‘de voorstelling van onze biologische bloemenboerderij en zelfpluktuin in Ramsel’.
Waar, wat en wie was snel te vinden op internet en na een mailtje met de vraag of ik eens mocht langs komen voor een artikel in Kerk&Leven kwam onmiddellijk het enthousiaste antwoord: “Wat fijn, daar wil ik zeker aan meewerken. Fleurige groeten”
Een zonnige maandagnamiddag in april spraken we af in de zelfpluktuin, een afgelegen veld midden de natuur, langs de fietsroute naar Aarschot, waarop een rode ‘keet’ staat. Daar vertelde Jessi Grossen voluit over haar bloemenproject.
Hoe kom je op het idee om te starten met een zelfpluktuin?
“Ik werkte 11 jaar als verpleegster op de intensieve afdeling in een ziekenhuis en tijdens de slopende coronaperiode stelde ik me vaak de vraag: “Word ik hier nu gelukkig van? Wil ik dit blijven doen?”
We hadden ondertussen ook drie kinderen en de shiften in het ziekenhuis maakten de organisatie van ons gezinsleven niet gemakkelijk.
En zo ik ging op zoek naar wat mij echt gelukkig maakte.
Ik beleefde veel deugd aan het aanleggen van onze tuin. Buiten zijn en voelen welk weer het is, dat was zo’n tegenstelling met de raamloze ruimte op intensieve.
Ik ging ruim op zoek, ik liet alle pistes open. Ik dacht onder meer aan Natuurpunt, aan groenaanleg bij de gemeente… En toen vertelde mijn zus over een pluktuin bij haar in de buurt. Ze woont in Oost-Vlaanderen, niet direct bij de deur.
Alles viel direct op zijn plaats, het plaatje was compleet, ik moest niet meer verder zoeken.
Ik stopte met werken in het ziekenhuis en werd thuisverpleegster bij een kleine groep in Ramsel, dicht bij huis.
In combinatie met deze taak liet ik het idee van de pluktuin rijpen.
Een jaar lang ging ik één dag per week naar de pluktuin ‘Blom en Beez’ in Geel mee werken. Ik wilde vooral eerst leren en proberen vooraleer zelf op te starten.
Het was iets wat mij helemaal lag.”
Een biologische pluktuin
“De zelfpluktuin is volledig biologisch, er worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt en enkel groencompost. De plek waar de tuin zich bevindt was 10 jaar lang weide, die gewoon werd gehooid. Voordien heeft er een bioboer getuinierd. De nodige controles waren allemaal in orde en het label ‘bio’ werd dus snel toegekend.
De bloemen groeien op het ritme van de natuur. In een tunnelserre wordt gezaaid en nadien kunnen de plantjes in de volle natuur verder groeien.
Het is een proces van jaren om de weidegrond bestaande uit stevige kleigrond luchtiger te maken door toevoeging van groencompost. De juiste bodem is belangrijk voor de bloemen.”
Een ruim aanbod
Elk jaar groeit de tuin meer en meer en er is nog uitbreidingsruimte.
Het is de bedoeling om snijbloemen aan te bieden, eenjarige, tweejarige en vaste planten. In het plukseizoen, afhankelijk van het weer, van eind maart tot oktober, kan wie wil, bloemen komen plukken.
Er staan emmertjes in de keet en je vindt er ook snoeischaren. Per steel betaal je 1 euro en je kan zelf je boeket samenstellen. Betalen doe je via payconiq, overschrijving of cash en je vult in de keet een formuliertje in dat je deponeert in de brievenbus.
En wees gerust van een vers geplukt boeket heb je drie weken plezier, weet ik uit ervaring!
Het systeem steunt op de eerlijkheid van de plukkers.
Bij drempelvrees kan je ook Jessi een boeket bijeen laten zoeken.
Dit jaar worden er ook workshops georganiseerd om zelf te leren hoe je best te werk gaat om een boeket in de tuin te verzamelen en bijeen te brengen tot een mooie ruiker.
Jessi ging ook bij floristen langs om haar bloemen te promoten en dit jaar mag ze enkele bruidsboeketten maken.
“Het is hard werken, maar vooral heel hard genieten!” getuigt ze.
Nog plannen
Achteraan in de tuin staan gele, zomer- en herfstframbozen. Het is de bedoeling dat ze in de zomer ook vruchten dragen die kunnen geplukt worden. Vorig jaar was de oogst nog mager, maar toen waren de plantjes nog jong, hopelijk dragen ze dit jaar veel vruchten.
Achteraan in de tuin werkt de man van Jessi aan een composttoilet, vooral handig bij evenementen.
Er zijn ook plannen om een ‘campspace’ te maken. Een ruimte waar fietsers een tentje kunnen opzetten en een nachtje kunnen logeren in de bloementuin.
Zondag 2 juni doet Jessi mee met de ecotuindagen in samenwerking met Velt. Van 13 tot 17 u. is het opendeurdag. Er is dan heel wat te beleven in de pluktuin en er staan kraampjes met drank en hapjse.
Zeker de moete waard om eens tot daar te fietsen!
mdr met dank aan Jessi