Wat is de Veertigdagentijd?
De veertigdagentijd is een belangrijke periode voor christenen. In 2025 begint de veertigdagentijd op woensdag 5 maart, en duurt hij tot en met Stille zaterdag 19 april.Deze weken voor Pasen zijn traditioneel een tijd van inkeer en bezinning. Om het paasfeest goed en oprecht te kunnen vieren is er voorbereiding nodig. Daarom laten veel mensen bepaalde dingen staan – alcohol, suiker, vlees – of beperken de tijd die ze doorbrengen met televisie of social media. Bij vasten gaat het niet om spierkracht, maar om wilskracht. Dat geeft ruimte om van een afstand naar ons leven te kijken en na te denken over vragen die er echt toe doen. De veertigdagentijd is een uitgelezen moment om stil te staan Dat geeft ruimte om van een afstandje naar ons leven te kijken en na te denken over vragen die er echt toe doen enmet liefde om te zien naar elkaar.
Waarom duurt de vastentijd veertig dagen?
Het zijn eigenlijk 46 dagen, omdat de zondagen niet mee worden geteld: de zondag is namelijk een feestdag en dan hoef je niet te vasten.
Veertig is gekozen omdat het in de Bijbel een belangrijk getal is: het staat voor ‘een volle generatie’. Veel vrouwen kunnen na hun veertigste namelijk meestal geen kinderen meer krijgen. Dan begint er dus symbolisch een nieuwe generatie. Ook waren in die tijd veel ouders rond de veertig als hun oudste kinderen het huis uit gingen.
In de Bijbel komt het getal veertig regelmatig terug. Noach wachtte bijvoorbeeld veertig dagen voordat hij uit zijn boot stapte. Mozes verbleef veertig dagen op de Sinaïberg en kreeg toen pas de Tien Geboden. Elia zwierf veertig dagen in diezelfde omgeving en ontmoet dan God. Bij Jezus komen deze verhalen samen als hij zelf ook veertig dagen zich terugtrekt in een woestijn. Daar worstelt hij enorm met zijn roeping, maar uiteindelijk staat hem alles helder voor de geest en begint hij zijn publieke optreden.
Telkens dus een periode van veertig dagen waarin een persoon in de Bijbel intens zoekt, maar een nieuw leven met God vindt. Dat wordt als het ware ‘nagespeeld’ in de Veertigdagentijd: de christenen zoeken God en hopen hem uiteindelijk te vinden.
Aswoensdag - 5 maart
De vastentijd begint op een woensdag, die Aswoensdag heet. Dat ‘as’ komt van een katholieke gewoonte: de priester strijkt dan met as een kruisje op je voorhoofd.
Op Aswoensdag – vol(k) van hoop: scheur je hart en herbron - roept de profeet Joël op om boete te doen en zich te keren tot God. Voor ons vandaag betekent dit dat we ons menszijn opnieuw in de juiste verhouding zetten. Dat we beseffen deel te zijn van de aarde en hiernaar handelen. Ons vasten moet helpen het tij te keren. Mattheus leert ons dat de grote ommekeer er maar komt als we ons bewust afkeren van alles wat afleidt. Inkeer, ommekeer en solidariteit moeten van binnen uit gebeuren en aanzetten tot handelen.
Eucharistievieringen met asoplegging
09.00 u. Basiliek van het Heilig Hart te Koekelberg
18.30 u. Sint-Martinuskerk te Ganshoren
Breng een (verdord) palmtakje mee. Wij beginnen de viering met palmverbranding
Ontmoetings- en verdiepingsmomenten
In samenwerking met de ‘Paulusgemeenschappen Katholieke Kerk Brussel’, onze pastorale eenheid Kleopas en de pastorale eenheid Emmaüs gaan tijdens deze 40 dagentijd drie ontmoetings- en verdiepingsmomenten door waarop iedereen van harte welkom is.
Dinsdag 18 maart van 14 uur tot 16 uur: Kruisweg van de psychiatrie - vergrootglas voor eigen zinvragen
Katrien CORNETTE, pastor in de Zorggroep Sint-Kamillus Bierbeek
GC De Kroon, Zuilenzaal, J.B. Vandendrieschstraat 19, 1082 Sint-Agatha-Berchem
Psychisch lijden wordt vaak onderschat in onze maatschappij. Het is bijwijlen heftig, te groot voor woorden. Dit wil zeggen: je kan er alleen over praten in gedeelde stilte. Of via het medium van de kunst. In de Zorggroep Sint-Kamillus te Bierbeek coördineerde de dienst Zinzorg het project om patiënten en zorgverleners de kruisweg te laten verbeelden, elk vanuit hun eigen affiniteit met één van de 15 staties (afgeleid van het Latijn ‘stare’: stilstaan om een breder verband te zien). Dit resulteerde in een verrassend parcours, waarin zowel de diepgang van ieders verhaal als de link met het bijbels verhaal naar boven kwam. Wandelend door de tentoonstelling komt de bezoeker ook zichzelf tegen: zijn eigen vragen over begin en einde, over zin en onzin, hoop en wanhoop, eenzaamheid en verbinding. We staan stil bij de bijzondere kenmerken van deze vragen en de eigen aanpak die ze vergen. We verkennen ook de contouren van het antwoord dat hier vanuit de psychiatrie naar boven komt. Je gaat naar huis met een ruimere kijk op de hedendaagse psychiatrie, en met kapstokken om de belangrijkste levensvragen - die vaak onderhuids leven - onder woorden te brengen.
Donderdag 27 maart van 20 uur tot 20.45 uur: Pelgrims van hoop op weg naar Pasen - zoom-gebed
Op weg naar Pasen is de vastentijd het uitgelezen moment om de stilte op te zoeken door gebed en bezinning. Wat beweegt je? Hoe worden wij pelgrims van hoop in dit jubeljaar 2025?
Vragen die ons ‘zoom-gebed’ ons op weg zetten, om Pasen te vieren als een feest van leven en opstaan. Vraag je link om deel te nemen aan bij: dobbelaere.johan@gmail.com
Dinsdag 8 april van 19.30 uur tot 21.30u: Conferentie - Verrijzenis, ook na de dood
Mgr. Lode VAN HECKE, bisschop van Gent
Finisterraekerk, Nieuwstraat, 1000 Brussel
Lode Van Hecke is trappistenmonnik en was vanaf 2007 abt van de abdij van Orval. Sinds 2019 is hij bisschop van Gent.
Tijdens deze conferentie in de veertigdagentijd blikt hij reeds vooruit op het feest van Pasen en gaat hij dieper in op wat verrijzenis is.
Is verrijzenis meer dan een metafoor, een beeld van een droom, een illusie? Wat betekent Jezus'verrijzenis voor ons? Verrijzenis is een van de meest centrale thema's in ons geloof. Maar kan dit ook nog betekenis hebben voor mensen vandaag?
Lode van Hecke zal dit alles illustreren aan de hand van beelden uit het retabel van het Isenheimaltaar (Colmaar) van Mathias Grünewald.
Een tijd van Broederlijk Delen
Met de campagne nodigt Broederlijk Delen uit om het tij te keren en te bouwen aan een duurzame wereld zonder ongelijkheid en met respect voor onze aarde.
Dit jaar zet de campagne in op agro-ecologie dat gebaseerd is op generatielange kennis en ervaring. Tegelijk klaagt de campagne de dubbele standaard aan van Europa
door hier verboden pesticiden te blijven uitvoeren naar het Globale Zuiden.
Veertig dagen nemen wij tijd om ons hart te openen voor het woord van de Ene dat ons allen oproept tot verzet tegen onrecht.
Brochure liturgie & spiritualiteit, Vasten 2025, Broederlijk Delen
Droom je mee? Voldoende voedsel voor iedereen wereldwijd, geteeld met respect voor de boer, de consument en het milieu.
Doe mee met de 25 %-revolutie van Broederlijk Delen want met een kwart van de bevolking kunnen we het voedselsysteem veranderen.
Steun Broederlijk Delen. Samen oogsten wij succes.
Wij bieden apero-pakketten aan met fairtradeproducten van de wereldwinkel van Sint-Agatha-Berchem en dit na de familie-eucharistieviering van zondag 30 maart om 10:00 uur in de Sint-Martinuskerk te Ganshoren.
Je kan kiezen tussen 2 boxen:
- Box A – Minerale - 12 EURO - Worldshake-multivruchten fruitsap (1 liter), biobakbanenenchips uit Ecuador, cashewnoten uit Burkina Faso
en/of
- Box B: Vivino -18 EURO - Cabernet Sauvigon rood 75cl uit Chili, Worldshake-multivruchten fruitsap (1 liter, biobakbanenenchips uit Ecuador, cashewnoten uit Burkina Faso
Geeft wat meer en schrijf een hoger bedrag over om de projecten van Broederlijk Delen nog beter te steunen!
Te bestellen per e-mail naar eli.van.hemelryk@telenet.be of via sms 0484 30 64 92 (geen telefonische bestellingen) ten laatste op maandag 24 maart.
Bij voorkeur op voorhand de bestelling betalen per overschrijving op BE98 7340 1032 9293 van vzw VPW Brussel-West Martinus met vermelding van ‘Broederlijk Delen’ en de letter van de gekozen box (A en/of B) en uw naam.
Af te halen in de Sint-Martinuskerk, Koningin Fabiolaplein te Ganshoren, op zondag 30 maart. Familie-eucharistieviering om 10 uur in de Sint-Martinuskerk, gevolgd door een infomoment Broederlijk Delen.
Naden (omstreeks 11.15 uur) kan u de box(en) komen afhalen enkel wanneer u ze op voorhand heeft besteld.
Familie-eucharistievieringen in Sint- Martinuskerk, Ganshoren
- Zondag 16 maart om 10 uur
- Zondag 30 maart om 10 uur met infomoment Broederlijk Delen
De Goede Week
De laatste week van de lijdenstijd is het hoogtepunt: deze heet de Goede Week. In veel kerken is dan elke dag een bijeenkomst, op z’n minst op donderdagavond, vrijdagavond, zaterdagavond en zondagochtend.
De laatste dagen van deze week zijn het belangrijkste. De donderdag is Witte Donderdag, waarop Jezus’ laatste maaltijd wordt herdacht. De vrijdag heet Goede Vrijdag, waarin Jezus’ kruisiging centraal staat. De zaterdag wordt Stille Zaterdag genoemd, omdat die dag Jezus gestorven was. De zondag is van deze dagen de laatste en de allerbelangrijkste: dit is Pasen, de dag dat Jezus opstond uit de dood.