De pastorale eenheid Kleopas omvat eveneens de Sint-Ceciliakerk gelegen aan Sint-Ceciliavoorplein 1 in Ganshoren.
60 jaar Sint-Ceciliakerk - feestelijk gevierd
Ter ere van de Heilige Cecilia is er op zaterdag 19 november 2023 om 16 uur een tweetalige eucharistieviering in de Sint-Ceciliakerk te Ganshoren.
Het concert met 'The Ceciliasingers' van Ganshoren was een succes!
Op zondag 5 november 2023 om 16 uur werd ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van de St.-Ceciliakerk een zangnamiddag georganiseerd door 'The Ceciliasingers' van Ganshoren met aan het orgel Alexandre en Marc, de twee organisten verbonden aan deze kerk. Dirigent van 'The Ceciliasingers' is Monica Van den Perre.
Het koor bestaat 5 jaar en dit concert was een succes. Zij slaagden er zelfs in om de toehoorders te doen zingen.
Enkele foto's van het concert staan in de carrousel onder dit artikel.
De parochie van Sint-Cecilia
Op 25 april 1963 gaf Kardinaal Suenens aan E.H. Arnould de opdracht om een parochie te stichten in een "nieuwe " wijk van Ganshoren, die in volle uitbreiding was. E.H. Arnould was toen onder-pastoor in de basiliek van het Heilig-Hart.
E.H. Arnould was musicus. Voor hem was zingen tweemaal bidden. Vandaar één van de redenen waarom hij de nieuwe parochie onder de naam van Sint-Cecilia plaatste. Voor het oprichten van deze nieuwe parochiale gemeenschap wist hij grote vriendschapsbanden te smeden onder hen die hebben meegeholpen aan het ontstaan van de parochie.
Het was een grote opgave om alle noodzakelijke organen in het leven te roepen, het pastoraal leven te bevorderen en ten slotte een kerk te bouwen.
In 1963, ter gelegenheid van het naamfeest van Sancta-Caecilia, dat is op 22 november, werd, met een grote muzikale viering op zondag 24 november 1963 de nieuwe parochie ingewijd.
De eerste steen werd gelegd op 22 november 1964 en de inhuldiging vond plaats in september van het hierop volgende jaar. Het gebouw werd met de beperkte middelen van toen gebouwd. Het vertoont geen bouwkundige rijkdommen maar het bevat wel enkele mooie zaken. Vermelden we het grote kruis in het koor, het werk van de goudsmid Jan HOLEMANS. Laatstgenoemde heeft eveneens de tabernakeldeur en de kandelaars gemaakt. Aan de zijkant van het koor staat een afbeelding van de heilige Cecilia, gerealiseerd door Paulin BOUVY, een kunstsmid van het plaatsje Sainte-Cécile-sur-Semois (Gaume), gelijkend op het beeld dat de autobestuurders verwelkomt bij het binnenrijden van voormeld dorp. Het zeer mooie orgel van de heer Rudi JACQUES verrijkt dit patrimonium.
Het gebouw lijkt nogal functioneel, doch het wordt levend onder impuls van de twee parochiale gemeenschappen, die het gebruiken. Velen zijn getroffen door de speciale sfeer die er geschapen wordt. In het kader van ons pastoraal werk besteden we dan ook veel aandacht aan het onthaal en aan het verzorgen van de liturgische vieringen.
Vanaf het ontstaan van de parochie in 1963 was de Parochiale Samenwerking de concrete uitdrukking van het vrijwillig opnemen door allen van de noden der gemeenschap.
Caecilia van Rome
Afkomstig uit een Romeins adellijk geslacht en omstreeks 230 vermoord.
Zij werd aangehouden omdat zij voor haar huis het christendom predikte. De beulen probeerden haar met kokend water te doden en toen dat niet lukte, werd zij onthoofd.
Caecilia wordt voorgesteld in mooie gewaden met sluier, bloemenkrans of martelaarskroon.
Soms reikt een engel haar een bloemenkrans aan.
Naast muziekinstrumenten – orgel, lier, harp, viool, enzovoort – heeft zij als attributen een zwaard, boek, lelietak, martelaarspalm of ketel (marteling met kokend water). Soms wijst een valk op haar hoge afkomst.
Haar patroonschap over zangers, fanfares, musici en instrumentenbouwers gaat terug op een zin uit haar huwelijksverhaal in haar vita: “Terwijl het orgel klonk, zong de maagd Caecilia in haar hart voor haar enige Heer.” Vaak wordt zij afgebeeld in het gezelschap van één of meerdere engeltjes die op een luit of orgel spelen of de blaasbalg van het orgel bedienen.
Feestdag: 22 november.
Het orgel in de Sint-Ceciliakerk
In oktober 1995 wordt de kerkfabriek geconfronteerd met de gebreken van het electronisch instrument waarover de kerk toen beschikte. Anderzijds beschikte de kerk destijds over een enthousiast en trouw kerkkoor. Onder impuls van pastoor Guy Van Caster rijpte de ideeën en in maart 1997 werd “ een Orgelcommissie” opgericht. Deze bestond uit de eerwaarde heer Guy Van Calster, Pastoor van de parochie eerwaarde heer Frans Van Uffelen, voor de Nederlandstalige pastoraal, Laurent Hombergen, Karel Vankeirsblick voorzitter van de Kerkfabriek, Animator Will Vandecrys en secretaris van de Kerkfabriek, Mireille Bonus-Dehaene, dirigente van het koor, Alfons Van Ransbeek, organist Christian Courtois en Jozef Kennis leden van de Kerkfabriek. Deze commissie heeft zich laten adviseren door de “Werkgroep Orgel” van het bisdom Mechelen-Brussel en namelijk door Roland Servais. Na verscheidene adviezen en contacten werd Rudi Jacques weerhouden. Zeer vlug heeft Rudi Jacques zich in het project verdiept door zijn bezoeken ter plekke, zijn opmerkingen en zijn voorstellen die gevolg waren van zijn zeer persoonlijke benadering. Om de geestesgesteldheid van Rudi Jacques op dat tijdstip te kennen, citeren we hem: “Onze benadering als vakman waarin elk orgel een uniek stuk is, onevenaarbaar, ontsnappend aan de herhaling, het tegendeel van de criteria van rendabiliteit en andere verkoopstechnieken, heeft een context nodig, een architecturaal element of enig ander om te scheppen”. Om zijn instrument te bouwen was hij van een visie uitgegaan tijdens zijn eerste kerkbezoek dat Rudi Jacques had opgedaan tijdens zijn opleiding te Verona bij Formentelli. Als model van een klein instrument met een zachte en schelle harmonie dat hij aan de Kerkfabriek toonde, had hij zich gericht naar het orgel van de gebroeders Gheudes te Lisongne bij Dinant. Het onderwerp van het orgel van de Heilige Cecilia nam als voorbeeld de instrumenten gebouwd door Antonio Rossi uit Napels van de XVIIIde eeuw, voor het pedaal steunt hij op het voorbeeld van de orgelbouwer De Lorenzi (1850) doch door de omvang van het klavier en het pedaal aan de praktijk aan te passen. Het instrument werd in de kerk geplaatst de feestdag van de Heilige Jozef, patroon van de schrijnwerkers, en beëindigd voor de Gloria van Pasen 1999. Het orgel werd ingewijd de 29ste en 30ste mei 1999.
Info: Orgels in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest - Sint-Cecilia - Ganshoren - neo-barokorgel - Rudi Jacques - 1999
Wie is de Heilige Cecilia
22 november is sinds de late middeleeuwen de naamdag van de Heilige Cecilia van Rome. Cecilia leefde volgens de overlevering in de 2de of 3de eeuw in Rome. Als jong meisje legde ze, als teken van verbondenheid met Christus, de gelofte van maagdelijkheid af. Niettemin werd ze uitgehuwelijkt, aan de ongelovige Valerianus. Tijdens de huwelijksdienst zong Cecilia in zichzelf een lied aan God, met de vraag haar kuisheid te bewaren. En net toen de bruidsmuziek begon te spelen, fluisterde ze haar bruidegom haar vrome voornemen in het oor.
Haar dood
Cecilia wist Valerianus en diens broer Tibertius te bekeren tot het christelijke geloof. Samen hielpen ze families van christenen, die toen door de keizer van Rome werden vervolgd. De broers werden hiervoor gevangen genomen en onthoofd, Cecilia wachtte een even gruwelijk lot: ze werd in een bad kokend water gezet, maar dat overleefde ze. Volgens de overlevering bleef ze zelfs onophoudelijk zingen. Ook de poging om haar te doden met een nekslag slaagde niet. Uiteindelijk stierf Cecilia drie dagen later aan haar verwondingen. Paus Paschalis I liet haar lichaam in 821 overbrengen naar de huidige Sint-Ceciliabasiliek in de Romeinse wijk Trastevere.
Patroonheilige
Cecilia werd in de late middeleeuwen de patroonheilige van muzikanten.
Ontelbare muziekverenigingen werden naar haar genoemd en talloze composities aan haar opgedragen.
Maak verder kennis met de Heilige Cecilia.
Christine Van Vlierden