Art deco is een artistieke stroming die zich ontwikkelde in de eerste helft van de 20e eeuw die vooral zijn stempel drukte tijdens het interbellum. Deze beweging uit zich in geometrische vormen en patronen, glanzende materialen en warme, contrasterende kleuren met gouden of zilveren accenten. De creaties tonen een voorliefde voor kostbare materialen of imitaties ervan, evenals een uitgesproken smaak voor het exotische, maar kunnen ook voor sobere eenvoud staan. Het concept van moderniteit - dat onlosmakelijk verbonden is met art deco - was alomtegenwoordig in deze periode, die werd gekenmerkt door een golf van vernieuwing op alle gebieden van de samenlevin
g en in het bijzonder op het vlak van democratische emancipatie, technologisch comfort, vrije tijd en mobiliteit. Art deco kreeg gestalte in de architectuur en de stedenbouw, maar ook in andere artistieke disciplines, met inbegrip van toegepaste kunst.
Naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de "Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes", die in 1925 in Parijs plaatsvond, werpt het Brussels Gewest een nieuwe blik op de Brusselse art deco. De invalshoek gebeurt vanuit een actuele stedelijke en maatschappelijke context. De Art Deco beweging gaf uiting aan typische burgerthema's die gaan over morele bevrijding en dreigende economische, sociale en geopolitieke crisissen. Ze werpen een licht op de uitdagingen waar we vandaag voor staan: duurzame ontwikkeling, integratie van diversiteit, het herbekijken van de kolonisatie, uitwisselingen tussen generaties, enz.
Ook in de Basiliek van het Heilig Hart in Koekelberg zal vanaf arpil 2025 heel wat te beleven vallen.
Deze basiliek is een iconisch gebouw en staat op de vijfde plaats van de grootste kerken ter wereld, het is het grootste art-deco gebouw in Europa.
Dit giantsiche bouwwerk is gebouwd naar het ontwerp van de Gentse architect Albert Van Huffel.
Meer informatie volgt.
Info op de website van de Basiliek