Samen op weg ... met JEZUS!
Hier vind je het 'Jaarprogramma initiatiecatechese Kleopas'
-
Eerste bijeenkomst: OP WER GAAN ... MAAR WAAR NAARTOE?
Geloven is niet zo maar op weg gaan: het is vertrouwen dat Iemand, op Wie we kunnen rekenen, met ons meegaat, ook al weten we niet precies waarheen we trekken. Maar misschien is de weg zelf belangrijker dan de bestemming?
Zo was het ook bij Abraham: toen God hem riep om zijn land, zijn stam en zijn familie te verlaten, ging hij op weg. Uit Gen. 12,1-9 spreekt een groot vertrouwen bij Abraham, maar we kunnen ons voorstellen dat ook hij getwijfeld moet hebben. Of was het Sara of één van de anderen die hem meetrok ?
In wie herkennen wij ons? Misschien nu eens in wie vol vertrouwen op weg gaat, dan weer in wie aarzelt en twijfelt. Hoe dan ook, iedereen is welkom om deze weg aan te vangen, met zijn twijfels en vragen, maar ook met zijn hoop en verlangens.
Dit jaar gaan Alessio, Anna, Dylan, Marie, Sophie en Steven, hun ouders, catechisten en pastoor Johan op weg met Jezus.
In deze startbijeenkomst werden we uitgenodigd om samen met ouders en catechisten die weg van vertrouwen te gaan. Iedereen kan daarbij zijn eigen spulletjes meenemen in de rugzak – iedereen is uniek, en mag dat ook zijn – maar tegelijk gaan we samen op weg, en dus is het ook belangrijk dat we een aantal gemeenschappelijke zaken meenemen.
We kregen een rugzak met daarop het logo van onze pastorale ploeg - het symbool van onze bijeenkomsten dit jaar!
In deze rugzak kunnen we heel wat meenemen en het neemt helemaal geen plaats in!
Wij zochten naar de juiste dingen om samen op stap te gaan:
goed gezind, liefde, vriendschap, eerlijkheid, rechtvaardigheid,
solidariteit, verdraagzaamheid, vrede...
Als we samen optrekken, moeten wij ook vertrouwen hebben in elkaar…
Tijdens de eerste bijeenkomst staat het vertrouwen centraal: vertrouwen in God en in elkaar.
Als symbool krijgen de kinderen een blinddoek mee.
-
Tweede bijeenkomst: OP ONTDEKKING IN DE SINT-MARTINUSKERK
Zaterdag 9 november
Op 11 november vieren wij het naamfeest van Sint-Martinus, de patroonheilige van onze gemeenschapskerk en ook van de gemeente Ganshoren.
Tijd om samen eens op kerkontdekking te gaan. Een kerk en al wat je errond en erin kan zien is helemaal niet saai! Het zit boordevol symboliek.
De vormelingen bleken een zeer goede speurneus te hebben!
Een kerkgebouw is geen gewone ruimte. Het is een heilige plaats of een sacrale ruimte, waar je tot rust kan komen, waar je een stukje verbondenheid kan ervaren, met jezelf, met anderen en met God. In het kerkgebouw komen christenen samen in Jezus naam om zelf levende bouwstenen van de kerk te worden. Paulus zegt van het kerkgebouw dat zij het ‘lichaam van Christus is’.
Wij staan even stil bij de betekenis van altaar met zijn altaarsteen, de tafel van het brood en van het woord. In het tabernakel worden de gezegende hosties bewaard in een ciborie. Naast het tabernakel staat de Godslamp, een vaas van rood glas waarin dag en nacht een lichtje brandt. De lezenaar of ambo waar de lector en de priester de lezingen doet. De doopvont herinnert je aan je eigen doopsel. Op de paaskandelaar wordt elk jaar met Pasen een nieuwe grote paaskaars gezet.
Al deze voorwerpen, tekens en symbolen verwijzen naar de aanwezigheid van de levende Heer Jezus.
Op zondag 10 november vierden wij samen met de franstalige pastoraal het feest van Sint-Martinus.
-
Derde bijeenkomst: OP WEG MET GOD... MET Wie?
Zaterdag 30 november
Mozes leidt de uittocht uit Egypte, de doortocht door de woestijn.
Tijdens de startbijeenkomst konden we leren en ervaren wat geloven is: vertrouwvol op weg gaan, samen met anderen, als antwoord op God die ons roept en die met ons mee op weg gaat. Daarbij was Abraham ons voorbeeld.
Maar wie is die God eigenlijk? Om dat op het spoor te komen, trekken we mee op avontuur met één van de verre nakomelingen van Abraham: Mozes. Nadat God hen met de hulp van Mozes heeft gered uit de slavernij in Egypte, trekken ze veertig jaar lang door verschillende woestijnen. Honger, dorst, en andere vijanden maken het tot een moeilijke tocht. Maar God trekt mee met Zijn volk, en Hij zorgt voor hen. Tegelijk vraagt Hij ook dat ze Zijn geboden onderhouden. Zo sluit God met hen een verbond.
Dit verhaal kregen wij in Godly Play van Annie. Wonderlijk - en met de verhaallijn met alle voorwerpen van de brandenden braamstruik, het rieten mandje, de herdersstaf van Mozes, kwartels, manna, een rorts, het hel blauwe water van de rode zee, het gouden kalf, de ark...vergeten wij nooit meer hoe God met zijn volk optrok.
-
Vierde bijeenkomst: GOD WIL HEEL DICHT BIJ DE MENSEN ZIJN EN KOMT ONDER ONS ALS EEN KLEIN EN HEEL BIJZONDER KIND.
14 december 2024
God zend ons met zijn zegen op weg, Hij gaat mee met zijn volk en met ons elke dag… Maar daar stopt het niet: God wild nog dichter bij de mensen zijn, en verschijnt in een klein, maar heel bijzonder Kind: Jezus.
Hoe God in Hem geboren wordt, wie Hij door Jezus wil zijn, wordt duidelijk in de boodschap van de engel aan de herders die in de buurt waren toen Jezus mens werd in Bethlehem (Lc. 2,1-12).
De oproep om niet bang te zijn, het goede nieuws van Jezus’ geboorte dat grote vreugde brengt, het feit dat dit in de stad van David gebeurt, en de namen ‘Redder’ en ‘Messias’ zijn daarbij sleutels. Wij lezen eerst het verhaal bij de evangelist Lucas, wij stellen vragen en gaan dan creatief aan de slag let het maken van een kersstal.
Het symbool voor deze bijeenkomst was een uit hout gesneden kerstbal met middenin de voorstelling van de Kerststal. Deze moest wel nog in elkaar worden gestoken.
-
Vijfde bijeenkomst: JEZUS ONTMOETEN VERANDERT IETS IN JE LEVEN!
12 januari 2025
God roept ons zoals hij Abraham riep om op weg te gaan. Mozes die met zijn volk door de woestijn trok op weg naar het beloofde land leert ons wie God is – Hij is begaan met ons. God wil voor ons een trouwe en zorgzame Tochtgenoot zijn, een vriend bij wie we onszelf mogen zijn. God komt zelfs bij mensen in de geboorte van een bijzonder kind: Jezus.
Nu gaan we nog een stapje verder en maken wij kennis met iemand die Jezus zelf ontmoet heeft: Zacheüs - de Tollenaar.
We leerden hoe we het verhaal van Zacheüs konden opzoeken in de bijbel: Lucas 19, 1-10. We lazen dit verhaal aandachtig en gingen er dan mee aan de slag. Wie zijn de personages in het verhaal, wat kunnen wij hieruit leren. Met het spel van de ballonnenboom hebben wij begrepen dat Jezus heel veel balonnen doorprikt, waardoor hij ons echt veel beter kan zien. Hij vraagt zelfs om te gast te zijn bij Zacheüs de tollenaar... En samen zitten om te tafelen met Jezus deed wat met het leven van Zacheüs.
As symbool kregen wij een verrekijker zo leren wij ook wat het is om uit te kijken naar Jezus zoals Zacheüs deed vanuit de boom.
Ons geheugensteuntje dat Jezus ons ook wil ontmoeten en bij ons te gast wil zijn.
Op 13 januari vierden wij samen eucharistie, wij luisterden naar de Woorddienst, brachten de gaven aan, zongen en baden we samen!
Ook werden er kindjes voorgesteld die zouden gedoopt worden. en het het broertje van Anna, Andreas zal ook gedoopt worden tijdens de vormselviering.
-
Zesde bijeenkomst: VAN WIE BEN IK DE NAASTE ? DE PARABEL VAN DE BARMHARTIGE SAMARITAAN
8 februari 2025
Jezus vertelt ons een verhaal of een parabel over iemand die barmhartig is… Jezus wil ons uitleggen ‘Wie is de naaste?’
Wij zochten het verhaal op in de Bijbel bij Lucas 10, 25-34.
‘Wie is die naaste’ volgens Jezus die wij zonder vooroordelen zouden moeten benaderen.
En wat kunnen we voor die naaste doen, als we Jezus willen volgen? Van wie word ik, worden elk van jullie de naaste?
Vandaag vertelt Jezus ons een parabel om duidelijk te maken wie die naaste is en om ons op te roepen om zo te gaan leven dat de droom die God heeft voor de mensen, werkelijkheid zou worden. Heel wat presonages komen aan bod in dit verhaal. En wij konden onze vragen kwijt en zochten naar aantwoord door enkelen van deze personages te laten plaatsnemen op de 'lege stoel' - een vorm van bibliodrama. En weet je Jezus kreeg de meeste vragen.
Als symbool kregen wij een kaartje met een hartje op waarboven stond: barmhartig = wermhartig. De pleister die we kregen om aan te duiden waar wij al eens pijn hadden, mochten wij op de achterkant van het kaartje kleven.
DE SINT-AGATHA-PROCESSIE
Zondag 9 februari om 09:45uur in de Sint-Agathakerk, Kerkplein 1082 Sint-Agatha-Berchem… De vormelingen samen met de kinderen in de franstalige catechesre stapten mee op in de Sint-Agathaprocessie die ter gelegenheid van het naamfeest van de Heilige Agatha van Catania (5 februari), door de straten van Sint-Agatha-Berchem trekt. Zij hadden een wit kleed aan en droegen een rode sjaal - rood de kleur van liefde en ook van bloed - verwijzend naar het martelaarschap van de heilige Agatha. De vormelingen flankeerden het schrijn en daarachter liepen Mgr. Tonis Frison en pastoor Johan Dobbelaere, gevolgd door ouders, parochianen, vrienden en familie om meet te bidden.
Tijdens de viering gaf Annie een kinderwoorddienst voor de vormelingen en andere Nederlandstalige kinderen die aanwezig waren. Wij kregen allemaal ook ons Agatha-Broodjes.