Ben jij ook gefascineerd door de Bijbelse verhalen? Misschien lees je wel regelmatig zelf in je bijbel.
Dan heb je waarschijnlijk al vastgesteld dat het niet altijd evident is om ook te begrijpen wat je leest. Het kan interessant zijn om de Bijbel samen met anderen ter hand te nemen en in dialoog te ontdekken wat er nu eigenlijk staat.
CCV Brussel biedt je daarom op 8 verschillende locaties de kans om aan zo’n groep deel te nemen. Volgend werkjaar, vanaf oktober, zullen we samen lezen in het boek Apokalyps of ‘De openbaring van Johannes’.
Helemaal aan het einde van onze bijbel vinden we inderdaad een boekje dat wat omgeven is door mysterie. Het wordt ‘Apokalyps’ genoemd, naar het eerste Griekse woord van het boek ‘apokalupsis’. Het werkwoord ‘kaluptein’ betekent verbergen, bedekken. Het voorvoegsel ‘apo’ wijst erop dat de bedekking, datgene wat verbergt, wordt weggenomen. ‘Apokaluptein’ is dus eigenlijk ont-verbergen, met andere woorden: openbaren.
In het boek worden openbaringen verhaald door Jezus Christus aan een zekere Johannes. Alvast, dat is de naam die in het boek zelf vermeld wordt. Deze openbaringen gebeuren op het eiland Patmos. Vandaar dat men de bestemmeling van de openbaringen en de auteur van het boek ‘Johannes van Patmos’ gaan noemen is, om het onderscheid te maken met de apostel en de evangelist.
De openbaringen die verhaald worden, gaan allen over het einde der tijden. Ze zijn bedoeld als troost voor de gelovigen die leefden in een context van zware vervolgingen.
Kunnen zij voor ons nu ook nog spreken en troost bieden? ‘Hij zegt: “Ja, ik kom spoedig!”’ (Apk.22,20) In ons leerhuis ontdekken en lezen we hoe Hij dit ook tot ons vandaag zegt.
Waar en wanneer?
In het vicariaat Brussel wordt dit leerhuis op verschillende locaties live en/of online aangeboden. De concrete plaatsen en data zijn te vinden op www.ccv.be/brussel.
Het is verrijkend om de Bijbel ter hand te nemen en in groep daarover verduidelijking te krijgen en van gedachten te wisselen. Dat gebeurt op 8 verschillende plaatsen in Brussel en de lokalen van de gemeenschap van Sint-Karel in de wijk Karreveld te Sint-Jans-Molenbeek is er één van.
Dit jaar wordt er gelezen en ingegaan op teksten uit de Apocalyps, Openbaring van Johannes onder leiding van Gino Mattheeuws.
De eerstkomende bijeenkomst zal plaatshebben Op maandag 27 november van 20 uur tot 21.30 uur in de pastorie Karreveld, Karreveldlaan 13 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek
Contact: Marie-Paule Declercq 02 414 36 36, e-mail: mpdeclercq@hotmail.com"> mpdeclercq@hotmail.com.
VERSLAG BIJBELGROEP
Maandag 27 november
In deze tweede bijeenkomst van de bijbelgroep bespraken we fragmenten uit het eerste gedeelte van Openbaring. In dit eerste gedeelte staan berichten, boodschappen aan 7 gemeenten van de Romeinse provincie Asia, namelijk Efeze, Smyrna, Pergamom, Tyatyra, Sardes Filadelfia en Lapodicia. Het getal 7 verwijst naar een volheid, geheelheid, vandaar de keuze voor dit getal. De steden zelf zijn kernen van christelijke gemeenschappen, administratief met elkaar verfboden en op één of andere manier welvarend.
De auteur Johannes hoort de stem van de verrezen Christus die hem gebiedt van op te schrijven wat hij gezien heeft. De Openbaring wordt meestal beschouwd als een onheilspellend boek, toch is het ook hoopgevend zoals we hierna kunnen lezen.
De zeven godsspraken zijn identiek opgebouwd: eerst een identificatie, vervolgens het benadrukken van de positieve daden van de gemeente, daarna punten van kritiek (met eventueel een bedreiging) en vervolgens de oproep om vol te houden of zich te bekeren. Tot slot volgt er een belofte en aanmoediging of dreiging gevolgd door de steeds weerkerende slotformule ‘Wie oren heeft moet hiervan horen’.
Het zich afwenden van God door allerlei daden als het vereren van de heidense goden in dit hellenistisch gebied in het huidige westen van Turkije of door ontucht te plegen, wordt sterk berispt. Er volgt daarna steevast de belofte dat wie weerstaat aan de verleiding de sterfelijkheid zal overwinnen met nieuw leven, de basis van het nieuwe Jeruzalem, terwijl anderzijds de tweede dood dreigt.
Op het einde van elk deeltje verschijnt de dwingende oproep om gehoor te geven aan deze boodschap. Al bij al een nieuw aantrekkelijk toekomstbeeld voor wie ingaat op de oproep en luistert naar de boodschap. Belangrijk hierbij is te weten dat deze boodschappen gezamenlijk verstuurd werden en dat dus de 7 gemeentes ze allemaal te lezen kregen, wat de boodschap bijgevolg nog versterkt.
Benieuwd naar het vervolg: de volgende bijeenkomst staat gepland op 18 december om 20 uur in de pastorie Karreveld, Karreveldlaan 13 te 1080 Sint-Jans-Molenbeek.
Myriam Grootaert, pastorale eenheid Emmaüs