Ontmoeting en verdieping tijdens de Paastijd | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kleopas

Pastorale Eenheid Kleopas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale Eenheid Pastores Pastorale Ploeg Interparochiaal Secretariaat KERK & leven Verenigingen Dienstbaarheid beleven Jeugdbewegingen Fotoalbum Pastorale Francophone Nieuws uit het Vicariaat Brussel Interessante links
Het licht van Pasen © Maria Laach_414290

Ontmoeting en verdieping tijdens de Paastijd

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 29 april 2024 - 11:05
Afdrukken

Tijdens de 40-dagentijd organiseren de plaatselijke katholieke kerkgemeenschappen ‘Pastorale eenheid Emmaüs en Pastorale eenheid Kleopas’ ontmoetings- en verdiepingsmomenten waarop iedereen van harte welkom is!

Donderdag 22 februari om 14:00u

Ignatiaanse spiritualiteit : God vinden in het alledaagse 

Bart Beckers_klein.jpg

Bart Beckers SJ © Bart Beckers

Bart BECKERS SJ

De heilige Ignatius van Loyola was ervan overtuigd dat je God kunt vinden in alle facetten van het leven. Dat betekent dat alles, van liefdesrelaties tot vriendschap en van geluk tot lijden – alles – onderdeel is van het geestelijk leven. De Ignatiaanse spiritualiteit helpt je God te zoeken en te vinden in alle dingen en heeft zich al in de levens van miljoenen mensen bewezen als beproefde weg naar God. 

GC De Kroon, Zuilenzaal, J.B. Vandendrieschstraat 19, 1082 Sint-Agatha-Berchem
 

Donderdag 7 maart om 20:00u

Vasten op weg naar Pasen - zoomgebed 

praying-614374_1280.jpg

Biddende handen - zoomgebed © Pixabay

Op weg naar Pasen is de vastentijd het uitgelezen moment om de stilte op te zoeken door gebed en bezinning. Wat beweegt je? Hoe ga je met medemensen om? Maken wij ruimte voor God? 
Vragen die ons ‘zoom-gebed’ ons op weg zetten, om Pasen te vieren als een feest van leven en opstaan.

Vraag je link om deel te nemen aan bij: dobbelaere.johan@gmail.com

Donderdag 14 maart om 20:00u

De Wereldjongerendagen: het grootste jongeren-event ter wereld. Een verslag met beeldmateriaal

Bertrand.jpg

Bertrand TURATSINZE, Medewerker Jeugddienst Brusselse Kerk (IJD) © Bertrand TURATSINZE,

van ‘WJD 2023 in Lissabon‘

Bertrand TURATSINZE, Medewerker Jeugddienst Brusselse Kerk (IJD)

Wereldjongerendagen (WJD) is het grootste jongeren-event ter wereld en één van de grootste internationale evenementen van de Katholieke kerk. Om de twee à drie jaar komen honderdduizenden – soms wel miljoenen! – jongeren vanuit alle continenten bijeen, om het katholieke geloof te vieren. Met beeldmateriaal wordt ons een verslag gebracht van de WJD 2023 Lissabon!

GC De Zeyp, Briljant,  Zeypstraat 47, 1083 Ganshoren

Tickets: vrije bijdrage

Aanmelden gewenst bij: Pastoor Johan Dobbelaere, dobbelaere.johan@gmail.com, gsm 0477 77 79 27

Organisatie: Pastorale Eenheid Kleopas, Pastorale Eenheid Emmaüs
Met de medewerking van: Davidsfonds Ganshoren, KWB en okra
Met de steun van: 

vgc_logo_n_horizontaal_administratieblauw_pos-01.png

Vlaamse Gemeenschapscommissie © VGC

Verslagen

God vinden in alle dingen

We konden die middag Bart Beckers even opnieuw verwelkomen in ons midden nadat we afscheid van hem namen in de eenheden Kleopas en Emmaüs in 2019.
Volgens Johan Dobbelaere is de Ignatiaanse spiritualiteit die van de actieve pastor en dus ook van de actieve christen.
Bart Beckers vestigde de aandacht op het feit dat we de lezing van die middag op 2 niveaus konden beluisteren; het opsteken van nieuwe informatie en een meditatieve, contemplatieve benadering.

Als inleiding op het onderwerp bekeken we een filmpje over Ignatius: wie was hij, wat heeft hem gedreven, ertoe gebracht om een religieuze weg te volgen?
Ignatius leefde begin 16de eeuw, een eeuw van grote veranderingen in de wereld. Er was het humanisme, de renaissance. De Ignatiaanse spiritualiteit is een ervaringsspiritualiteit, Ignatius is een pelgrim, altijd onderweg voor en tijdens zijn leven in de sociëteit. Het gaat om zijn persoonlijke weg naar God, een houding van meester-leerling. Uit die ervaring heeft Ignatius een methode gepuurd die hij naderhand opgeschreven heeft om ze zo ook te laten gebruiken door andere mensen. De idee hierachter is: ik zal God vinden als ik hem vinden wil.

Hoe is dit allemaal begonnen?
Ignatius was een Spaanse ridder, een macho die bijna zijn benen verloor op het slagveld tegen de Fransen in het noorden van Spanje. Hij bleef 1 jaar immobiel en zijn eerste betrachting was zijn leven als ridder zo snel mogelijk opnieuw op te nemen en heldendaden te verrichten. Maar tijdens zijn herstel las hij boeken over Jezus en heiligen en terwijl zijn ridderleven hem uitputte, gaf het lezen over Jezus en de heiligen hem energie. 
Hij wou in de voetsporen van Jezus treden, zijn leven aanvoelen en vertrok op pelgrimage naar Jeruzalem. Onderweg kwam hij in conflict met een moslim en waar hij eerst met zijn dolk wou reageren, besefte hij dat dit toch misschien niet de juiste manier was. Waar hij aanvankelijk de daden van de heiligen wou kopiëren, besefte hij dat hij God moest zoeken op een persoonlijke manier en zo begon hij te bidden aan de hand van verhalen over het leven van Jezus.

Terug in Europa ging hij studeren in Salamanca, Barcelona en Parijs. Met 6 medestudenten stichtte hij de orde van de jezuïeten. Hun basisprincipes waren: door inzet voor anderen God vinden, Gods stem onderscheiden in gevoelens en verlangens die in je leven optreden.

Dat kan op verschillende manieren:

  • Door te luisteren naar jongeren
  • Door te luisteren naar de aarde
  • Door te luisteren naar vluchtelingen, uitgestotenen...te vinden in alle dingen

We kunnen ons contemplatief de vraag stellen: tot welke ommekeer nodigt Hij ons uit?

In 2022 werd het 500-jarig jubileum gevierd. 500 jaar geleden werden 4 mensen tegelijk heilig verklaard: Ignatius, Franciscus Xaverius, Filippus Neri en Theresa van Avila.  De jezuïeten zijn een orde waar de mensen de wereld worden ingestuurd, ze worden niet vastgezet op één plaats. Daarom zijn er ook meestal geen jezuïeten die bisschop worden. We kennen alvast een uitzondering: Jorge Bergoglio werd bisschop, aartsbisschop en paus. De overste van de orde wordt verkozen tijden een algemene vergadering en dat is voor het leven. Zo is Arturo Sosa de 31ste overste. Andere mensen krijgen een taak voor een beperkte tijd.

In zijn boek ‘Spiritualiteit samengevat’ beschrijft de Jezuïet James Morton de spiritualiteit in 4 kernpunten.

  1. God vinden in alle dingen.
  2. Contemplatief zijn in actie.
  3. Naar de wereld kijken door de bril van de incarnatie.
  4. Vrijheid en onthechting.

1. God vinden in alle dingen
De christen staat in relatie met God en maakt deel uit van de katholieke gemeenschap, mensen die deze relatie op dezelfde manier beleven. Alle mensen zijn kinderen van God, er is geen begrenzing van plaats en tijd en vandaar ook de nadruk op oecumene.
De orde is niet opgericht als typische onderwijs- of ziekenorde. In Brussel heb je scholen die in de traditie staan zoals Sint-Jan-Berchmans en nieuwe zoals het Ruusbroeccollege en als laatste de school Egied Van Roekoven in Molenbeek. Vanuit de spiritualiteit wilde de orde iets doen voor jongeren die het moeilijk hebben. De orde wil inspelen op de noden van het moment en creëert nieuwe initiatieven en laat andere vallen.
De pedagogie die evolueerde van 1599 tot de 21ste eeuw wordt gezien in 10 bewegingen:

•    Vertrouwen geven: inzetten op vrijheid en verantwoordelijkheid
•    Zorg dragen voor leerlingen: cura personalis
•    Uitdagen tot meer: magis
•    Smaak geven: non multa sed multum
•    Reflecteren en kritisch denken
•    De hele mens vormen: bekwaam, bewust, bewogen
•    Samenwerken, samenleven: eenheid in verscheidenheid.
•    Perspectieven openen: God zoeken in alle dingen
•    Zorg dragen voor de wereld
•    Handelen in dankbaarheid: terugblik

2. Contemplatief zijn in actie
Jezuïeten leven in gemeenschappen van religieuzen, niet in kloosters. Ze zijn een missionaire, apostolische orde en leggen een gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid af. Ze worden omschreven als een contemplatieve orde in actie: de weg is het thuis van de jezuïeten.
Ze hebben een zelfstandig gebedsleven, geen verplicht koorgebed, ze bidden tussen het werken door.

3. Naar de wereld kijken door de bril van de incarnatie
Voor deze visie vertrekken ze vanuit Genesis: God schiep de mens en zag dat het goed was. Hij blies levensadem in de mens en schiep Eva uit Adam naderhand. De mens neemt een goddelijke maat aan en wordt gestraft, maar niet vernietigd.

De waardigheid van elke mens staat centraal en is onaantastbaar. Er is steeds mogelijkheid tot inkeer, berouw en vergeving.

4. Vrijheid en onthechting
Hiervoor zijn de geestelijke oefeningen het uitgangspunt en het fundament. De vraag die moet gesteld worden, is: wat is het doel waarvoor wij geschapen zijn? Het antwoord in deze oefeningen is: houden van God en van de naaste als jezelf. Al het andere is geschapen om de mens dat doel te helpen nastreven.

Het gevolg daarvan is dat de mens ‘indifferente’ onthecht moet worden van alles waaraan een mens te veel gehecht kan zijn zodat hij in staat kan zijn een juiste keuze te maken. Er ontstaat een innerlijke vrijheid. 

De ware vertroosting zoeken is een volgende stap. Dat kan direct gebeuren maar is meestal indirect. Er is een onderscheid tussen het leuke, prettige en het goede. Waar het om gaat, is de beweging dichter bij God.

En de laatste stap hierin zijn de universele apostolische speerpunten zoals vastgelegd in het werkdocument voor 2019-2029

•    De weg naar God tonen d.m.v. de Geestelijke Oefeningen en de onderscheiding der geesten: verzoening met God.
•    Met de armen op stap gaan, verzoening met mensen, werken aan rechtvaardigheid.
•    De jongeren vergezellen, hoopvolle toekomst.
•    Samen werken in de zorg voor verzoening met de schepping.

Na deze boeiende uiteenzetting volgde een koffiepauze waarna nog vragen gesteld konden worden. Het werd nog een boeiende dialoog waarin het volgende aan bod kwam: wat zijn juist die Geestelijke Oefeningen? Hoe sta ik in mijn relatie tot God? Wie is God voor mij? Van daaruit werd verder gewerkt.

De gebedsoefeningen in het boekje van Ignatius gaan hoofdzakelijk over het leven van Jezus. Het langdurig, persoonlijk, stil gebed met het evangelie is het hart van de Geestelijke Oefeningen. Wie de Oefeningen doet, beschouwt aandachtig heel het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en verrijzenis. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, je luistert naar wat Hij zegt, je treedt met Hem in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij de Heer kunt volgen en het evangelie gestalte kunt geven in jouw leven. Het is geen boekje om te lezen maar om te doen. De gebedsoefeningen zijn gericht op het nemen van beslissingen, keuzes die leiden tot een meer evangelisch leven. Dit gebeurt meestal onder begeleiding van een mentor.

Iemand merkte op dat het belangrijk is om bewuste keuzes te maken in het dagelijks leven.  

De jezuïetenorde is bij de meeste mensen toch gekend door de scholen. Het is goed dat deze andere aspecten meer onder de aandacht worden bijgebracht. Zo staat er voorlopig enkel in Nederland een project op stapel om jongeren te bereiken via TikTok. Hier zijn de meditaties tijdens de vasten en advent bekend en ook de dagelijkse meditaties en de podcasts. De techniek heeft zijn intrede gedaan.

Het werd een verrijkende namiddag die nog verder stof tot nadenken biedt.

Myriam Grootaert, pastorale eenheid Emmaüs
 

 

 

 

Wereldjongerendagen - Lissabon - 2023

Op donderdag 14 maart bracht Bertrand Turatsinze, Medewerker van de Jeugddienst van de Brusselse Kerk (IJD), in GC De Zeyp te Ganshoren enthousiast verslag over de Wereldjongerendagen in Lissabon, waaraan hij zelf deelnam.

Hoe het begon
De Wereldjongerendagen werden voor het eerst georganiseerd in 1984. Toen nodigde  Paus Johannes-Paulus II alle jongeren van de wereld uit om Palmzondag te vieren in Rome. Men verwachtte een 6.000-tal jongeren, maar het werden er 300.000 . Het jaar daarna werden de jongeren weer uitgenodigd, het was toen het internationaal jaar van de jeugd en weer kwamen de jongeren zeer talrijk naar Rome.
In 1987 ontmoette de paus de jeugd in Buenos Aires. 1 miljoen jonge mensen beantwoordden zijn uitnodiging positief. De wereldjongerendagen werden een feit en om de 2 à 3 jaar zou dit groots gebeuren weer plaatsvinden, telkens in een andere grote stad  in  of buiten Europa. Er wordt gestapt, gebeden, gezongen, contact gelegd met mensen van allerlei nationaliteiten…

Nu vormen de wereldjongerendagen het grootste jongerenevenement ter wereld. Niet enkel gelovigen komen er bij elkaar, maar ook ongelovige jeugd, zoekend  naar zingeving in hun leven. Ze komen samen van over de hele wereld om het geloof te vieren en om gemeenschap te vormen rond Christus en rond de paus.

Bertrand slaagde erin het al wat ouder publiek dat naar de Zeyp gekomen was voor die avond, te boeien voor dit gebeuren dat eigenlijk voor jongeren georganiseerd werd... We leerden inmiddels dat we zelf naar de jongeren moeten gaan om hen werkelijke te ontmoeten.
Er werd goed gekozen beeldmateriaal gebruikt om de sfeer van dat wereldwijd evenement te laten doordringen bij de toehoorder. Beelden van de jongerendagen  in Krakow en in Lissabon, beelden van de voorbereiding op die jongerendagen, getuigenissen van jongeren, Power Points  van dagschema’s en nog andere beelden hielpen de luisteraars om een idee te vormen van wat jongeren ervaren en in hun leven meedragen door deel te nemen aan zo’n bijeenkomst. Een uitbundig festivalgehalte, tijd om stil te vallen en te bezinnen, om samen eucharistie te vieren en zo veel meer.

Na zijn uiteenzetting kreeg Bertrand vanuit het publiek de vraag hoe men de jongeren probeert te bereiken.
Het antwoord hierop was dat er van IJD in Brussel mensen zijn die werken via de scholen. Als we kijken naar het enthousiasme en de talrijke opkomst van jonge mensen voor de Wereldjongerendagen dan kunnen we enkel vaststellen dat het een succes is. Om de 2 à 3 jaar  mobiliseren zich honderdduizenden tot zelf miljoenen mensen om eraan deel te nemen.

In 2023 zijn er 1.500 000 aanwezigen geteld in Lissabon…. De komende wereldjongerendagen zullen pas plaatshebben in 2027 in Seoul, Zuid-Korea, maar ondertussen is er nog het jubeljaar dat uitgebreid gevierd zal worden in Rome in 2025.

Wat hebben we geleerd:

Het christelijk geloof behoort zeker nog niet tot het verleden!
Jonge christenen zoeken naar wegen om de boeiende Blijde Boodschap van Jezus door te geven en met enthousiamse en succes!

Marie-Paule Declercq

 

Pastoor Johan Dobbelaere leidt spreker Bart Beckers SJ in © Kleopas
Bart Beckers SJ over 'God zien in alle dingen' - Vastenconferentie - 22 feb 2024 © Kleopas
Deelnemers vastenconferentie 'God zien in alle dingen' - 22 feb 2024 © Kleopas
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Kleopas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook