Veertigdagentijd beleven | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Eenheid Kleopas

Pastorale Eenheid Kleopas

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Pastorale Eenheid Pastores Pastorale Ploeg Interparochiaal Secretariaat KERK & leven Verenigingen Dienstbaarheid beleven Jeugdbewegingen Fotoalbum Pastorale Francophone Nieuws uit het Vicariaat Brussel Interessante links
Kruis © Pixabay Congerdesign

Veertigdagentijd beleven

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2024 - 11:00
Afdrukken

Dag van de verzoening

Biecht.jpg

Sacrament van Vzerzoening © Kleopas

Dit jaar zal de dag van verzoening plaatsvinden op zaterdag 23 maart onder meer in de Basiliek van Koekelberg. Van 10 uur tot 12 uur en van 14 uur tot 16 uur is er onthaal, mogelijkheid tot gesprek en sacrament van bekering en verzoening. 

De ervaring leert ons dat veel mensen lijden onder eenzaamheid en kwetsuren. Het is belangrijk dat de Kerk hen ruimte en tijd kan bieden om de Heer te ontmoeten. Alleen al daarom heeft een dag van verzoening, op een welbepaalde datum, in kerken waar veel passage is, zeker bestaansrecht.

Mat 11,28

Kom tot Mij
allen die vermoeid en belast zijn
en Ik zal u rust geven.

Onze kleine kanten houden we liefst voor iedereen verborgen. Toch kunnen ze ons verlammen en beletten om volop te leven of om elkaar of God recht in de ogen te kijken. Als gelovige weten wij dat God zijn hand naar ons uitsteekt, wij hoeven die enkel te grijpen. Dat doen we als we berouwvol voor Hem gaan staan en onze fouten of tekorten uitspreken. 

Een biechtgesprek kan je terug vrij maken. 

Deze dag richt zich tot iedereen (passanten, nieuwsgierigen, gelovig of niet).
 

Chrismamis

Dinsdag 26 maart om 19 uur in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal, 1000 Brussel

Tijdens di

F5249C12.jpg

Kruiken met olie - gewijd tijdens de Chrismamis © Vicariaat Brussel

e viering wijdt de aartsbisschop Luc Terlinden de olie die onder meer wordt gebruikt voor de zalving bij de sacramenten van doopsel, vormsel en de wijding tot priester en bisschop. Ook zegent de bisschop de olie voor de zieken en de olie voor de  deelnemers aan het catechumenaat, de voorbereiding op het doopsel. Het is bij de chrismamis ook de bedoeling dat zoveel mogelijk priesters uit het bisdom aanwezig zijn om samen met hun bisschop de eucharistie te vieren. De chrismamis benadrukt op deze wijze de nauwe verbondenheid van de priesters met hun bisschop. Tijdens de chrismamis roept de bisschop de priesters dan ook op om trouw te blijven aan de zending die ze bij hun wijding hebben ontvangen.

Na de homilie hernieuwen de priesters, als teken van hun trouw, de beloften die zij bij hun wijding aan de bisschop hebben gedaan. Iedereen is er van harte welkom.
 

Palmzondag - Passie van de Heer

Zondag 24 maart – Palmzondag – Passie van de Heer 
Palm- en passiezondag is het begin van een bijzondere week, waarin wij het eind van Jezus' leven van dag tot dag opnieuw

Paolmzondag.jpg

Palmzondag © Kleopas

beleven. Zijn liefde tot het uiterste, zijn totale zelfgave zullen – wat Jezus betreft – zijn laatste woorden zijn. Toch krijgt zijn dood uiteindelijk niet het laatste woord, maar zal in feite een gang ten leven blijken te zijn. Wij herinneren ons zijn intocht in de stad waarbij Jezus enthousiast onthaald wordt door een massa die roept: Gezegend de komende in de naam des Heren.

Wij luisteren ook naar het verhaal van zijn lijden, want alleen wie onder het kruis heeft gestaan, weet wat verrijzenis is. In alle vieringen is er palmwijding. 

Samen macht uit handen geven 
Niet hoog te paard zoals koningen en heersers maar op een ezelsveulen, het lastdier van de armen, rijdt Jezus Jeruzalem binnen. Hij geeft zijn macht uit handen en ziet hoe zijn volk in bezet gebied lijdt onder de Romeinse heerschappij. Feestelijk ontvangt het hem zwanger van bevrijding. Maar het onderdrukte volk kijkt nog naar de samenleving met de ogen van zijn onderdrukkers. Laten wij samen macht uit handen geven. Om te luisteren naar elkaar en onenigheden te overwinnen. Zo scheppen we toekomst en nieuw samen-leven.

Collecte: Broederlijk Delen
Broederlijk Delen nodigt ons voor de tweede maal uit hen te steunen, met hun projecten in het zuiden van de wereld.

Witte Donderdag

28 maart - Instelling van de eucharistie

Rond zijn tafel brengt Jezus Christus ons samen waar Hij ons in het gebaar van de voetwassing laat ontdekken wie wij zijn. Alle verhoudingen worden dan omgekeerd: daar zijn geen heren en slaven meer, maar enkel zonen en dochters van God, broeders en zusters, kinderen van een en dezelfde Vader.

Collecte: christenen van het Heilig Land
Paus Franciscus nodigt ons uit solidair te zijn met de christenen in het Midden-Oosten, in het bijzonder in het Heilig Land. Het uitblijven van duurzame vrede veroorzaakt materiële problemen en armoede. De christenen in het Heilig Land in het bijzonder, verdienen onze aandacht.

Goede Vrijdag 

29 maart – Lijden en sterven van de Heer
Het kruis dat eens een schandpaal was, wordt nu een teken van overwinning en zegepraal. Daarom kunnen wij roemen op het kruis.
Collecte: christenen van het Heilig Land
Paus Franciscus nodigt ons uit solidair te zijn met de christenen in het Midden-Oosten, in het bijzonder in het Heilig Land. Het uitblijven van duurzame vrede veroorzaakt materiële problemen en armoede. De christenen in het Heilig Land in het bijzonder, verdienen onze aandacht.

Stille Zaterdag - Paaswake

30 maart - Hij gaat jullie voor naar Galilea, daar zullen jullie hem zien
Volgens Marcus horen aan het graf van Jezus enkel de vrouwen en zijn lezers de opdracht van de jongeman om naar het Galilea van elke dag te gaan. Daar zullen zij Christus zien. De vrouwen panikeren echter, vluchten weg en zeggen aan niemand iets. De mannen en de leerlingen hadden voorheen al Jezus in de steek gelaten. De opdracht van de jongeman wordt dus niet uitgevoerd. Het Marcusevangelie heeft een open einde. Er is enkel de belofte dat er ontmoeting zal zijn met de Verrezen Heer. Aan ons de kans om het beter te doen dan de vrouwen aan het graf en de leerlingen van Jezus.

Met Pasen staan wij voor de keuze: het hazenpad kiezen of tegen de wereld durven zeggen: “Hij leeft!”

Verloop van de Paasawake
Buiten
- Behalve bij hevig regenweer, beginnen wij de paaswake buiten op het voorplein van de Sint-Agathakerk. Allen ontvangen een misboekje en een kaarsje. Er zal vuur branden. De paaskaars wordt aangestoken aan dit vuur, dat gezegend wordt. Kaarsjes worden aangestoken aan de paaskaars en dit licht wordt bezongen, want Christus leeft. Dan gaan wij de kerk binnen, priesters en paaskaars voorop. Drie keer zal de voorganger zingen 'Licht van Christus', en telkens danken we God. Eénmaal de paaskaars op de kandelaar wordt geplaatst worden er vijf nagels – symbool van de vijf wonden van Jezus – aangebracht op de paaskaars.

Oude verhalen vertellen ons wie wij zijn - Eenmaal het nieuwe paaslicht bezongen werd, luisteren wij naar enkele Bijbellezingen en overwegen wij hoe in het verre verleden God, die ons geschapen heeft, zijn volk heeft gered, bron van leven is en hoe Hij in de volheid van de tijden zijn Zoon heeft gezonden om ons te verlossen.

Ons doopsel - Vier keer wordt ons gevraagd: Gelooft gij? Na ons antwoord worden wij allen besprenkeld met het doopwater.  Vooraleer de gaven aan te brengen, worden enkele voorbeden uitgesproken.

Brood en Wijn - Veel meer dan met woorden heeft Jezus zichzelf gegeven als gebroken brood en gedeelde wijn. Samen vieren wij – zoals elke zondag – de eucharistie. De verrezen Heer herkennen wij in het breken van het brood. 

Paaszondag - Samen leven vieren

31 maart – Verrijzenis van de Heer

En de dood zal niet meer zijn. Hoezo, wij leven midden in de dood? En toch gebeurt het steeds opnieuw. Wie lief heeft, naaste wordt, macht uit handen geeft, luistert naar de slachtoffers, doet wat moet gedaan: recht voor ieder mens die brengt honderdvoudig leven.

 

Huisliturgie voor de Veertigdagentijd

Met dit gebedsmoment kan je tijdens deze Veertigdagentijd thuis alleen of samen met jouw huisgenoten even een moment stilvallen en bidden.

Het is vanouds een tijd die ons gegeven wordt om opnieuw verbinding te maken met onszelf, met anderen, met God.

Om u daarbij te helpen, biedt CCV Brussel een korte huisliturgie aan om tijdens deze periode  alleen of met anderen stil te vallen en tot inkeer te komen.
KLIK HIER om te starten. 

Wij wensen u alvast een verdiepende tijd toe als voorbereiding op het feest van Pasen.

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Kleopas

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook