Op zondag 3 december wordt om 10 uur
de eucharistieviering rechtstreeks
uitgezonden op televisie via vrt Eén
en tegelijk op Radio 1.
Voor 2023 hadden de pastorale eenheden Emmaüs en Kleopas hun medewerking toegezegd voor twee tv-missen. Elk jaar wordt door de vrt twee eucharistievieringen uit het Brusselse rechtstreeks uitgezonden. In 2024 zal dat vanuit Jette gebeuren.
Allen welkom
Met deze tv-mis beginnen we een nieuw liturgisch jaar waar op zondag voornamelijk uit het Marcus-evangelie wordt gelezen. En het wordt – zoals in januari van dit jaar – een gezamenlijke viering voor de beide pastorale eenheden Emmaüs en Kleopas.
Op zaterdag 2 december is er geen eucharistieviering om 16 uur in de Sint-Ceciliakerk te Ganshoren. Op zondag 3 december is er geen eucharistieviering om 10 uur in de Verrijzeniskerk. Wel zal op zaterdag 2 december de eucharistieviering om 17.30 uur in de Sint-Agathakerk doorgaan omwille van de Sint-Ceciliaviering van de fanfare De Werkmansvrienden en Berchem’s Music Band die dan de viering komen opluisteren.
Ook de eucharistieviering op zondag 3 december om 11.30 uur zal doorgaan.
Dus allen welkom en verwacht op zondag 3 december om 10 uur in de Sint-Martinuskerk.
U kan via Proximus of Telenet de viering achteraf bekijken op televisie en eveneens (gratis) op VRT Max .
Praktisch
-
Zaterdag 2 december om 13.30 u. repetitie voor voorganger, lectoren, koor en misdienaars
-
Zondag 3 december:
alle medewerkers dienen om 8 uur al aanwezig zijn in de kerk voor de soundcheck en de generale repetitie.
Alle deelnemers aan de viering worden in de kerk verwacht om 9.45 uur.
Worden tv-missen binnenkort geschrapt?
Naar aanleiding van de televisiereportage op vrt Canvas ‘Godvergeten’ over kindermisbruik in de Kerk vroeg vrt-baas Delapace zich af of het nog zin heeft dat de vrt katholieke vieringen blijft uitzenden Dit lokte heel wat verontwaardigde reacties. Geert De Kerpel, woordvoerder van de Belgische bisschoppenconferentie, zei in een reactie aan Kerknet: “Het in vraag stellen van de uitzendingen van erediensten op vrt doet de wenkbrauwen fronsen. Worden de vele tienduizenden trouwe kijkers en luisteraars dan gestraft voor datgene waar zij toch helemaal geen verantwoordelijkheid in dragen? En uiteraard even boos, verontwaardigd en ontgoocheld over zijn als eenieder ander.”
Volgens De Kerpel is het een taak van de publieke omroep om ruimte te maken voor religie in het aanbod. “Het overgrote deel van de mensen wereldwijd omschrijft zich als gelovig, ervaart religie als zinvol en staat mee vanuit de religieuze overtuiging in het leven. Aandacht voor religie, wat nog anders is dan louter voor zingeving, zou dan ook vanzelfsprekend dienen te zijn op een openbare omroep. Mediaminister Dalle roept in zijn reactie terecht op om niet overhaast te werk te gaan maar grondig te reflecteren over de plaats van religie en zingeving op de openbare omroep”, aldus de zegsman van het Belgisch episcopaat.
Met zijn reactie op de tv-missen maakte Delaplace misbruik van zijn positie als vrt-baas. Een persoonlijke mening van één persoon mag nooit de norm of het uitgangspunt van de hele organisatie zijn. Als je een persoonlijke mening hebt, spui die dan op café of onder vrienden. Daarvoor dienen de cafés. Religie en zingeving behoren tot de maatschappelijke opdracht van een openbare omroep. En als men omwille van grensoverschrijdend gedrag tv-uitzendingen beperkt, dan zou dat ook moeten gebeuren voor sportverslagen en culturele programma’s.
Kijkcijfers
De tweewekelijkse tv-mis kan rekenen op een ruime belangstelling. De kijkcijfers schommelen doorgaans tussen de 50.000 en de 60.000, met een uitzonderlijke piek naar 80.000. Tel daarbij dat er ongeveer 75.000 luisteraars zijn die via Radio 1 de viering volgen of ten minste horen. Naar de tv-mis van zondag 8 januari 2023 vanuit de Verrijzeniskerk Paloke keken 70.479 mensen en dat is een marktaandeel van 26,5%. Dit liet de vrt ons weten.
Kwalitatieve vieringen belangrijk
In de huidige omstandigheden dienen de kerken van waaruit een tv-mis wordt uitgezonden, er voor te zorgen dat er kwalitatieve vieringen worden aangeboden. Dat wil zeggen een voorganger en lectoren met een mooie en duidelijke taal, een versierde kerk, geen improvisaties, mooi orgelspel en vooral de kerkzang is van belang. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het koor Gaudicanto uit Geraardsbergen onder leiding van Marc Gerein te vragen om de viering mee op te luisteren. Dit koor was reeds in 2022 te gast in de basiliek van Koekelberg voor de kerstsamenzang ‘U zijt wellekome’ en zal ook op 26 december naar de basiliek komen voor de kerstsamenzang. De voorzitter van het koor is daarenboven afkomstig uit Sint-Agatha-Berchem.
Johan Dobbelaere