Rondom het oude gedeelte van het kerkhof kun je biddend de ommegang doen. Ook een tocht per fiets of te voet langs meerdere Mariakapelletjes in Assebroek kan als bedetocht opgevat worden.
Overzicht van de Mariakapelletjes beschreven in het boekje 'Kapellen Vertellen ...'
Een korte omschrijving per kapelletje vindt u na het onderstaande overzicht. De nummers verwijzen naar die in het boekje op de 3 stratenplannen.
Onze-Lieve-Vrouwekapel (Lalookapel)
Ommegangkapellen : Zeven Weeën van Maria en Dogmakapellen
Engelendalekapel met staande Maria met Kind (hoek Kerklaan/Astridlaan)
Veldkapel met O.-L.-Vrouw van Munsterbilzen (Daverlostraat 134)
Kapel met staande Maria met Kind (Astridlaan 178)
Oorlogskapel met staande Maria in hekpijler (Astridlaan 114)
Oorlogskapel met O.-L.-Vrouw van Fatima (Prins Karellaan 34)
Oorlogskapel met O.-L.-Vrouw van Smarten (Generaal Lemanlaan 141)
Monument met O.-L.-Vrouw van Banneux (hoek Bloemenstraat/Tuinstraat)
Pijlerkapel met staande Maria met Kind (Weidestraat 146)
Chirokapel met O.-L.-Vrouw van Vlaanderen (Baron Ruzettelaan 296)
Korte beschrijving
Onze-Lieve-Vrouwekapel (Lalookapel). Dit gebouwtje bevindt zich op het plein rechtover de kerk. Het is in vierkantvorm en opgetrokken in roodbruine baksteen met een piramidevormig dak in zandsteenblokken.
Ommegangkapellen : Zeven Weeën van Maria en Dogmakapellen Deze kapellen bevinden zich langs de aardeweg rondom het oude kerkhof van de kerk. Alles werd gebouwd tussen 1902 en 1905.
Engelendalekapel met staande Maria met Kind (hoek Kerklaan/Astridlaan) Het is een wit beschilderd gebouw in baksteen. Boven de deur bevindt zich een beeld van Maria met Kin
Pestkapelletje (hoek Gemene Weideweg-Zuid/Lorreinenstuk) Het is een rechthoekig bakstenen kapelletje gebouwd op initiatief van pastoor Verhaeghe omstreeks 1725-1730.
Veldkapel met O.-L.-Vrouw van Munsterbilzen (Daverlostraat 134) Dit kapelletje werd gebouwd omstreeks 1902. Het is een ex-votokapel voor een verkregen gunst.
Kapel met staande Maria met Kind (Astridlaan 178) Het kapelletje werd gebouwd in 1952 als dank voor de genezing van de moeder van de familie Geldhof. Het staat in de voortuin van het huis.
Oorlogskapel met staande Maria in hekpijler (Astridlaan 114) In 1944 werd een houten kapelletje met een Mariabeeld opgehangen op een pijler. Na de oorlog werd in de pijler een nis uitgekapt en afgewerkt met een zadeldakje en een open smeedijzeren raampje.
Oorlogskapel met O.-L.-Vrouw van Fatima (Prins Karellaan 34) Deze wijkkapel werd in 1944 gebouwd op initiatief van E.H. Jules Faes, pastoor van de Sint-Kristoffelparochie. Het werd ingewijd op 2 februari 1945.
Oorlogskapel met O.-L.-Vrouw van Smarten (Generaal Lemanlaan 141) Een voorlopig oorlogskapelletje werd op 16 juli 1944 ingewijd. Het definitieve werd opgericht na de oorlog.
Monument met O.-L.-Vrouw van Banneux (hoek Bloemenstraat/Tuinstraat) Op initiatief van ‘Comité Brugge-Banneux’ werd hier een beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux geplaatst.
Pijlerkapel met staande Maria met Kind (Weidestraat 146) In een bestaande hekpijler werd een nisje uitgespaard en een Onze-Lieve-Vrouwebeeldje geplaatst. Deze pijler is een restant van de vroegere toegang tot de hofstede.
Chirokapel met O.-L.-Vrouw van Vlaanderen (Baron Ruzettelaan 296) Kapelletje opgericht op initiatief van Hildebertus Vanhaverbeke, benedictijn en proost van de Chirogroep Sint-Arnold te Steenbrugge.
Meer gedetailleerde info over de geschiedenis en iconografie van de Assebroekse Mariakapellen vindt u in het boekje zelf, te verkrijgen in de kerk of op het secretariaat.
'Kapellen vertellen ...'
In de loop van het jubileumjaar 2020 verscheen het boek 'Kapellen vertellen ...' waarin alle Assebroekse Mariakapellen uitvoerig beschreven worden. Het werd samengesteld door Willy De Four en Johan Gabriëls zorgde voor recent fotomateriaal.
Het is een handige en aangenaam leesbare gids geworden!
Een exemplaar ophalen kan tijdens de openingsuren van het secretariaat:
maandag tot vrijdag: 9.30 -11.30 (op woensdag ook 14.00 - 16.00) eerste zaterdag van de maand (behalve juli en augustus): 9.30 - 11.30 na afspraak kan ook (gepast geld is wenselijk)
Van het reeds lang uitverkochte Mariabeeldje werden nieuwe exemplaren gemaakt. Net zoals voorheen werd dit uitgevoerd door de zusters karmelietessen van Moerzeke (Waasland) die met de hand kleur aanbrachten op het gipsen beeldje. We hopen dat Onze-Lieve-Vrouw van Ver-Assebroek vlot de weg mag vinden naar huiskamers in Assebroek en daarbuiten.
Het beeldje is 22 cm hoog.
Kostprijs: 9 euro.
Bestellen door overschrijving van 9 euro op BE38 0018 1603 1572 van Pastorale Eenheid Sint-Trudo.
Voor ophalen of laten bezorgen: bel het secretariaat (050 35 89 34)
Op vraag van de werkgroep 'Maria 2020' ging kaarsenbedrijf Cand'ladida met de aangereikte suggesties aan de slag om een jubileumkaars in feestelijk ogend doosje te ontwerpen. Het doosje vouwt open tot een schaaltje met de tekst: 'mijn vlam, jouw gebed', waarin de kaars kan blijven staan terwijl ze brandt.
'Mijn kortste gedicht ooit,' merkte zuster Caritas Van Houdt (abdijgemeenschap Sint-Trudo Brugge) op. Ze inspireerde ons al meermaals met haar teksten. Die vier woorden geven kernachtig weer waarom een kaars wordt aangestoken.
De kaars kost 10 euro en kan als attentie aangeboden worden aan iemand die zelf niet op bedevaart kan komen, maar voor wie je bij Onze-Lieve-Vrouw van Ver-Assebroek gebeden hebt.