Ondertussen is de missiemaand al goed gevorderd. Het hoogtepunt, missiezondag, komt eraan.
‘Jullie zullen mijn getuigen zijn’ is dit jaar het thema. Geen vanzelfsprekende opdracht! Zeker niet in onze geseculariseerde wereld en in het besef dat veel mensen in onze omgeving zelfs vijandig kunnen staan tegenover alles wat met godsdienst te maken heeft. Ons getuigen betekent dan ook niet: preken, en al helemaal niet: religieuze discussies aangaan en proberen een ander te overtuigen van ons eigen grote gelijk. Getuigen doe je met je leven, met hoe je je als christen gedraagt. ‘Het is de zending van iedere gedoopte om smaak te geven aan het leven door zijn christelijk getuigenis’, schrijft Théogène Havugimana, directeur van Missio België. We moeten ‘durven kijken naar de ellende van de wereld met een medelevend hart, en via onze daden getuigen dat het leven anders geleefd kan worden.’ De voorbije weken kon je op onze site en in Kekr&Leven een paar verhalen lezen van mensen die dit in hun leven proberen waar te maken. Zij zijn geen uitzonderingen. Zo zijn er duizenden mensen. Jij bent er vast zelf ook één. Heb je er in de loop van deze maand oktober al even bij stilgestaan hoe je getuigt van je christen-zijn, hoe je missionair bezig bent? Nog niet? Dan moet je er beslist even tijd voor maken. Misschien sta je wel versteld van jezelf.
Hoe dan ook, 23 23 okotber is het missiezondag, de dag waarop we onze solidariteit vieren met medechristenen in alle delen van de wereld. Dit is het moment om onze steun te betuigen aan al wie missioneert, al wie zich als gelovige christen gezonden weet, hier of in verre landen, om mensen bij te staan in hun strijd om een beter leven. Die steun mag ook wel eens financieel zijn. Daarom wordt er zondag zoals elk jaar op missiezondag in alle kerken een collecte gehouden. Wees mild!
Het land dat Missio dit jaar in de kijker zet is de Centraal-Afrikaanse Republiek, een land dat nood heeft aan hoop, liefde, nabijheid en solidariteit. Het verkeert immers al jaren in staat van oorlog. Toch zijn er ook positieve verhalen. Kleine organisaties zoals ‘Doctors with Africa Cuamm’ proberen in afgelegen, onveilige gebieden een ziekenhuis te runnen voor de arme bevolking. Een zustergemeenschap leidt een weeshuis. Weer anderen vangen ex-kindsoldaten op en helpen hen op weg naar een nieuwe, hoopvolle toekomst. Wij kunnen daar mee onze schouders onder zetten.