Wat is de Nakba? Na de Israëlische onafhankelijkheidsverklaring op 14 mei 1948 werden meer dan 500 Palestijnse dorpen door het nieuwe Israël van de kaart geveegd en 750 000 Palestijnen op de vlucht gejaagd. Ze zijn nooit naar hun huis kunnen terugkeren. Deze periode wordt beschreven als ‘Nakba’, Arabisch voor ‘catastrofe’. Sinds 1967 - na de Zesdaagse oorlog – oefent Israël ook militaire controle uit over een groot deel van Palestina, bouwt het eigen dorpen in deze bezette gebieden en verwoest het Palestijnse woningen en gebouwen, ook al kregen die Belgische of Europese financiële steun. In Israël zelf blijven Palestijnse staatsburgers verstoken van gelijke rechten door een regime van apartheid. Daarom spreken we van de ‘voortdurende Nakba’.
Jaarlijks herdenken de Palestijnen op 15 mei de verdrijving uit hun huizen. Symbool voor deze herdenking is de sleutel. Velen hebben de sleutel van hun (ouderlijk) huis nog. In Israël wordt het herdenken van de Nakba beschouwd als anti-Joods en als landverraad, maar toch nemen ook daar duizenden Israëli’s deel aan acties. Deze Nakba-herdenking is niet alleen de herdenking van de slachtoffers en van het onophoudelijk onrecht, maar ook een oproep tot naleving van het internationaal recht. Rapporten van VN-rapporteurs klagen helder de schendingen van Palestijnse rechten aan. Israël heeft tot nu toe geen enkele resolutie van de VN nageleefd en legt elke veroordeling van internationale instanties naast zich neer. Daardoor duurt de catastrofe voort en breidt ze zich steeds verder uit.
Aandacht voor vernielingen van Palestijnse eigendommen. 2020 is een triest hoogtepunt in het aantal vernielingen die Israël toebracht aan Palestijnse eigendommen. Waarom horen we daar niets over? Het gaat nochtans om eigendommen waar Israël niets mee te maken heeft, en die vaak met geld van de Europese Unie, maar ook België, werden opgebouwd. OCHA, de VN organisatie voor de coördinatie van humanitaire hulp, heeft weet van 848 vernielingen in 2020. Met de vernielingen gaan ook uitdrijvingen van gezinnen gepaard. De foto toont een vrouw kijkende hoe haar eigendom wordt vernietigd. Op de Westelijke Jordaanoever gaat het om 996 mensen waarvan 518 kinderen. 156 eigendommen waren gefinancierd door donoren als België en de Europese Unie.