Het heeft iets van thuiskomen, samen in de bijzonder stemmige, pas gerenoveerde kapel van de Sint-Pieterskerk. Het is er aangenaam bidden of vieren met een kleine groep, en uiterst geschikt voor de vastenbezinning op Aswoensdag.
‘Alles wat over ons geschreven is,
gaat Gij volbrengen deze 40 dagen…
Gods schepping die voor ons gesloten bleef,
ontsluit Gij weer, Gij opent onze harten.’
Met dit lied is de toon gezet voor de tocht Jezus achterna. 40 dagen zijn ons gegeven om tot inkeer te komen, om net als Jezus te kiezen om als kind van de Vader te leven, om ons door Hem te laten raken, om Jezus’ weg te gaan en op te staan tot nieuw leven.
Priester Jan begeleidt ons op deze tocht. We starten bij Jezus’ doop in de Jordaan en worden meteen meegevoerd naar de woestijn. Jezus rekent er af met de bekoringen en kiest bewust om te leven als geliefde Zoon.
De evangelies uit het A-jaar komen tot leven in het Hongerdoek van de Indische schilder Iyoti. We zien Jezus op de berg, verheerlijkt, tussen Mozes en Elia. Hij daalt weer af om de wet en de profeten te vervullen: het Beloofde land, een wereld van gerechtigheid en vrede, moet worden gemaakt. Hij begint eraan. Hij is levend water voor de vrouw bij de put, licht voor de blindgeborene, verrijzenis en leven voor de gestorven Lazarus… HIJ IS God die nabij komt. Laten we in deze 40-dagentijd innig met Jezus verbonden leven.
Tijdens de koffiepauze hangt er een ingetogen stilte … Het Jezusverhaal laat ons niet los.
Een grotere groep mensen wacht in de kerk voor de Aswoensdagviering. Na de oproep van de profeet Joël trekken we naar buiten. We zijn zo opgenomen in het gebed, het aanbrengen en verbranden van de dorre palmtakjes,- teken dat we alles wat dor en onvruchtbaar is in ons leven, mogen loslaten en uit handen geven, vol vertrouwen dat de Heer in ons nieuw leven wil doen ontspringen, - dat we niet merken dat voorbijgangers blijven staan, respectvol, nieuwsgierig.
De viering gaat verder in de kerk: psalm 103, de krachtige oproep van de profeet Jesaja, de meditatiezang, de wijze raad van Jezus om in stilte en bescheidenheid te vasten en te bidden, moedigen ons aan om ons te laten tekenen met het askruisje. We bidden dat God alles ten goede keert. Een inspirerende tekst bij de zending en een lied tot slot sterken ons om de 40-daagse vastentijd op weg naar Pasen in te gaan.
In de foyer van het Boetendaalcentrum wacht Martine met brood en soep. Heerlijk!
Priester Jan wijdt ons in in het campagnethema en de nieuwe aanpak van Broederlijk Delen: Delen doet deugd, ook met de mensen uit het Zuiden. Afspraak op 15 maart om 10 uur voor het deelmoment op de gemeenschapszondag, op 29 maart voor de solidaire maaltijd en op andere initiateven tussendoor.
De viering ’s avonds, eveneens in de kapel, was even deugddoend, bezinnend, inspirerend, aanmoedigend!
Een deugddoende vasten aan iedereen!
zr. Lea