Bedevaartuitstap naar Heverlee | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Zuid

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacten en visie Eucharistievieringen en gebed Scharniermomenten en sacramenten Geloofsverdieping Zorg voor mensen - Verbondenheid Kerk en Leven Nuttige adressen en links Kalender Info initiatie in het geloof Organisaties en bewegingen

Bedevaartuitstap naar Heverlee

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 24 oktober 2019 - 13:33
Afdrukken

Een volle bus enthousiaste bedevaarders trok op 16 oktober al biddend naar Heverlee, het Heilig Hartinstituut met de geklasseerde kapel.
Hilde en Marie-José, onze gidsen, leidden ons rond.  Eerst kregen we uitleg over de gebouwen: een oud neo-gotisch en een nieuw modern gedeelte, door architect Flor Van Reeth ontworpen.

Hét pareltje was de geklasseerde kapel. Het groeiende aantal leerlingen maakte bijbouwen noodzakelijk; de zusters wilden ook een nieuwe kapel.  Directeur M. Bossaert sprak enkele mensen van de ‘Pelgrimbeweging’ aan om daaraan mee te werken.  De Pelgrimbeweging bestond uit artiesten die katholiek waren en op een nieuwe manier werkten.

Architect Flor van Reeth  ontwierp de nieuwe klassen en de kapel.
De kerkelijke overheid vond het maar niets; ze wilde een meer byzantijnse kapel.  De goedkeuring werd geweigerd.  De kostprijs voor een traditioneel bouwwerk was veel hoger, zodat men toch koos voor de moderne kapel. Bij de bouw werd nu ook gewapend beton gebruikt, wat pilaren en gewelven overbodig maakte. De horizontale lijnen overheersen.  Er zijn uitsprongen in de zijmuren.  Speciaal in de constructie is ook de hangende tribune waar de zusters de eucharistieviering konden volgen.

De grote ‘glas-in-loodramen’ zorgen voor veel lichtinval. Glazenier Eugeen Yoors ontwierp ze. Hij gebruikte veel heldere kleuren: geel, blauw, groen, mauve, oranje…  Hij krijgt die diepe kleur door verschillende lagen glas achter elkaar te zetten.  De meest gebruikte kleur is geel.   Dit had een dubbele bedoeling: de prijs drukken want dit Amerikaanse glas was goedkoper, maar ook helderheid brengen.  Het gele glas kon niet bewerkt worden maar wel beschilderd.

Het thema van alle grote glasramen is : Maria. 
Ze staat dan ook telkens centraal met veel engelen er om heen.  Op de zijramen in de schuine vlakken staan engelen in een eenvoudig ontwerp, bijna identiek.  Weer domineert het geel.  De grootste ramen bevinden zich boven de toegangsdeur en het altaar.  Het lage altaar vooraan werd door Hilde Van Summeren ontworpen.  Het is eenvoudig, zwart gepolijst met opvallend, enkele trapjes erin verwerkt.  Om het andere altaar niet te verbergen werd het laag gehouden. Rie Haan ontwierp het overige meubilair: de godslamp, de biechtstoelen, de banken, het grote altaar.

Zeker nog het vermelden waard is de ‘kruisweg van Servaas’. Het is dezelfde als die op de muren in de kerk van de abdij van Orval.  Dit is eigenlijk een tweede versie want de eerste werd afgekeurd.  Let hier vooral op de sobere kleuren, het weglaten van details om de hoofdzaken te beklemtonen, de dunne lippen en mond.  Heel expressief !

Na al dat moois werd het tijd om het spirituele aan bod te laten komen in een stemmige eucharistieviering.
We praatten nog wat na bij een kop koffie en een stuk taart. Tevreden over deze mooie dag stapten we de bus op, richting Brussel.

Greta Vanparys

 

Interessante uitleg van de gidsen
Leerrijk genieten
Vorige Volgende

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Zuid

Meer

Cultuur
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Guido Vanheeswijck © CCV Hasselt
readmore

Online leertraject met Guido Vanheeswijck

icon-icon-artikel
Een blik op de originele partituur van Messiah. © Wikipedia
readmore

Ervaar Händels ‘Messiah’ intenser met deze luisterwijzer

icon-icon-artikel
Dirk Arts, Zanzibar / Olivier Lins, voorzitter Kerkfabriek Sint-Carolus Borromeus / Schepen van Toerisme Koen Kennis / Schepene van Cultuur en erediensten Caroline Bastiaens / Pastoor van Sint-Carolus Borromeus Rik Hoet / Erwin Lauriks, Werkmmaat VZW © Zanzibar
readmore

Gegidste combiwandeling aan Sint-Carolus Borromeus en De Ruien

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook