René, vertrouwd met literatuur en andere kunstvormen, gaat op zijn originele manier met de psalmen aan de slag. ‘Het opstellen van een top10 is nu niet mijn bedoeling, daarom is de reeks psalmen te gevarieerd en alomvattend over het wel en wee van de zoekende lezer! Antwoorden kan je steevast vinden, doch alvorens die te vinden word je menigmaal op het verkeerde been gezet door de verbijsterende en verpletterende beeldspraak. De taal en metaforen zoeken menigmaal uitersten op! Psalmen lezen doe je niet vrij- blijvend!
Psalm 58 spreekt boekdelen! Dit is geen prettige lectuur! 11 regels lang een gruwel! Op het einde snak je als lezer naar mildheid om te oordelen! Aan ver-oordelen moet je je niet wagen, als mens zou dit vermetel zijn!
Mocht je op zoek gaan naar beelden, dan schieten 2 werken uit de schilderkunst mij te binnen: het rechterluik van "de tuin der lusten” (1480-1490) van Jeroen Bosch en "de Dulle Griet" (1563) van Pieter Breugel. Als mens willen we toch wat meer dan hetgeen Erich Kästner in 1932 schreef! Die Entwicklung der Menschheit (1932) - Deutsche Lyrik In dit ironisch gedicht beschrijft Kästner de invloed van technologie en wetenschap, maar denkt dat de mensen niet een beetje beter zijn dan de voorouders aan de bomen. Hiermee wil de auteur wellicht dat we nadenken over ons leven en ons gedrag veranderen. Wanneer je nu naar al die data kijkt en even de loop der geschiedenis in ogenschouw neemt.... Het gedicht werd 1932 gepubliceerd! 89 jaar later zwaait het www de plak!’