HIJ KOMT IN ONS MIDDEN - 7 maart, 3de zondag 40-dagentijd B | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken

Pastorale Eenheid Zuid

  • Startpagina
  • Contacten
  • Kerken & vieringen
  • Zoeken
  • Meer
    • Kerken & vieringen
    • Zoeken
    • Contacten en visie Eucharistievieringen en gebed Scharniermomenten en sacramenten Geloofsverdieping Zorg voor mensen - Verbondenheid Kerk en Leven Nuttige adressen en links Kalender Info initiatie in het geloof Organisaties en bewegingen

HIJ KOMT IN ONS MIDDEN - 7 maart, 3de zondag 40-dagentijd B

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 4 maart 2021 - 9:58
Afdrukken

Er gebeuren in onze wereld vaak dingen die de spuigaten uitlopen.  Velen winden zich daarover op.  Gaan bepaalde gebeurtenissen of ontwikkelingen soms ook niet te ver?  Wat moeten we bijvoorbeeld denken van belastingafspraken waardoor arme landen nog verder worden benadeeld?  Of van de wispelturigheid van bepaalde politici die daardoor leugenachtig en onbetrouwbaar overkomen?  Om maar twee voorbeelden te noemen van zaken die over de schreef gaan…
Iets dergelijks overkomt Jezus vandaag: Hij windt zich op over de rommel die zich rond de tempel heeft opgestapeld.  Deze tempel is toch een huis van gebed, een liefdevolle ruimte waar God zelf zich laat ontmoeten.

Keerpunt in ons leven
WE DELEN tien richtinggevende woorden ten leven.
nietsontziende hebzucht … of eerbied voor het Heilige ?

TER INLEIDING

De tempel in Jeruzalem was het centrum van economische, politieke en religieuze macht geworden.  De tien woorden in de ark, door Mozes namens Jahweh ‘de Heer’ aan het volk gegeven, waren versteend en verstomd: geen leven meer voor het volk.  
Toch is een andere samenleving mogelijk waarin mensen dienaar worden van elkaar, als ze luisteren naar de Tien Woorden die richting geven aan hun leven.  
Voor Jezus woont God niet langer in stenen, maar in iedere mens die de weg gaat van dood naar leven.  God dienen is met mensen in Noord en Zuid samen de weg van bevrijding gaan, is opstaan uit elke situatie van angst en benauwenis om in vrijheid open te bloeien.
Richten we onze oren en ons hart naar de Heer, God van het verbond (+) in de naam van de Vader, Zoon en heilige Geest.

BEDE OM ONTFERMING
Jezus zet ons op het juiste spoor: het is de éne ware God te doen om bevrijding tot echte menselijkheid.  Zó zijn ook de Tien Woorden bedoeld die God in de woestijn aan zijn volk gaf.  Ze richten ons zó op de medemensen en de dingen dat ons omgaan ermee leven gevend wordt.  Godsdienst die dat doel niet dient, moet opgeruimd worden.

Als wij enkel kiezen voor onze eigen weg en doof blijven voor wat U ons te zeggen hebt, Heer, wees ons genadig... 
Bevrijd en verlos ons door uw genade, hoor ons aan, en kom ons ter hulp.
Als wij onze dienst aan God onze Vader los zien van de dienst aan het leven van onze medemensen,  Christus, wees ons genadig...
Bevrijd en verlos ons door uw genade, hoor ons aan, en kom ons ter hulp.
Om al wat in onze wereld niet bevrijdend en ten leven is, om de dood die wij anderen aandoen, Heer, wees ons en onze wereld genadig...
Bevrijd en verlos ons door uw genade, hoor ons aan, en kom ons ter hulp.

GEBED
God, Enige, U hebt de ellende van uw volk gezien, U hebt het bij de hand genomen en richting gewezen, weg uit het slavenhuis naar het land van belofte.  U hebt ook in ons de droom van een andere wereld gewekt.  Neem ons vandaag bij de hand en zet ons op het spoor van uw waarheid die ons bevrijdt en binnen voert in een nieuwe manier van leven voor heel uw schepping. We vragen het U door Jezus, onze Heer.

De lezingen mét commentaar van Isabelle Desmidt vind je in Kerk&Leven nr. 9 van 3 maart 2021 op p. 18. 
Je kan de lezingen ook nalezen in je bijbel of missaal of op het gebedsblad.


EERSTE LEZING uit het boek Exodus 20, 1-17 (Hertaling - vastenkalender 2015)
Toen Mozes na zijn ontmoeting met God op de berg Sinaï terugkeerde bij het volk beneden, sprak God deze woorden:
1.  Ik was er toen alles met jou begon, toen je de weg vond uit de vervreemding.  Laat je dan niet opnieuw overheersen door vreemde machten.  Ik heb je tot vrijheid geroepen.
2.  Ik die jou de adem gaf en levenskansen, Ik ben niet te vatten in een beeld of welke voorstelling ook, Ik zal altijd méér zijn dan wat jij hebt uitgedacht.  Maak van niets of niemand een afgod.
3.  Ik ben er niet om je eigen woorden of daden te rechtvaardigen.  Misbruik dan mijn Naam niet om je eigen positie te onderschrijven en onrecht toe te dekken; want mijn naam is ‘Ik zal er zijn’ vol ongekende mogelijkheden.
4.  Maak tijd om te vieren.  Word geen slaaf van je werk.  Je hebt een dag van rust nodig waarop je dankbaar kan genieten van wat goed is, waarop mijn droom met deze wereld weer kansen krijgt.
5.  Ontken je eigen verleden niet.  Neem het beste van je ouders met je mee en wees goed voor hen.  Dan zal de toekomst voor je opengaan.
6.  Schakel anderen niet uit om alleen voor jezelf te leven.  Als je raakt aan een ander, dood je ook het leven in jezelf.  Samen ben je mijn schepping.
7.  Verbreek niet de band met de ander.  Blijf niet steken in wantrouwen en zelfbeklag, maar groei in trouw en wederzijds begrijpen.
8.  Je zult niet grijpen waar een ander recht op heeft: zijn huis of akker, de vrucht van zijn arbeid.  Dat is diefstal.
9.  Je zult de waarheid niet verdraaien om je eigen doel te bereiken.  Je zult geen valse getuigenis afleggen en met leugens je macht over anderen handhaven.
10.  Zelfs als je alleen nog maar je begeerte de vrije loop laat en je zinnen zet op wat een ander dierbaar is, dan is de roof al aan de gang.  Vergeet niet:  Ik ben er, zelfs in de kreet van de onderdrukte.

EVANGELIELEZING uit het Johannesevangelie 2, 13-25

ACCLAMATIE

“Zo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij zijn eengeboren zoon heeft gezonden, opdat wij allen zouden leven, en niet verloren gaan”

GODS WOORD OMGEZET IN HANDELEN…
‘In 1989 voerde Broederlijk Delen campagne onder de slogan ‘Ontwikkeling tegen welke prijs?’  
Onze partnerorganisaties – boeren, inheemse volkeren, vissers, vrouwen – wezen op het grove onrecht aangericht door de verloedering van hun milieu.  Met scherpe analyses en getuigenissen maakten ze duidelijk dat gezond water, bos en grond basisbehoeftes zijn voor een waardig leven.  Broederlijk Delen was daarmee de eerste grote NGO in Vlaanderen die de band tussen milieu en ontwikkeling op het publieke forum bracht.  Samen met milieuorganisaties deden we mee aan de internationale campagne ‘Red het Regenwoud’ en zamelden we niet minder dan 600.000 handtekeningen in.  Broederlijk Delen heeft met die campagne een steen verlegd in het groeiend maatschappelijk bewustzijn rond ontbossing, biodiversiteit en klimaat.’
Uit een getuigenis van Dirk Willems, oud-medewerker van Broederlijk Delen

VOORBEDEN
Wij kunnen biddend bij de Heer terecht met ons zoeken en verlangen naar een betere wereld voor allen.
Om een andere, nieuwe wereld naar Gods bedoeling, waar de Tien Woorden de weg wijzen die wordt gegaan, waar zorg gedragen wordt voor alle leven, dat van nu en dat wat nog komen moet...
Al wat er nodig is om te bestaan, vragen w’ in Jezus’ Naam.
Om een andere, nieuwe wereld naar Gods bedoeling, waar de schijngoden van deze tijd ontmaskerd zijn, waar de Ene ware God wordt aanbeden en gediend, waar niemand slaaf is van zijn werk of van wat dan ook, waar allen zorgen voor elkanders welzijn...
Al wat er nodig is om te bestaan, vragen w’ in Jezus’ Naam.
Om een andere, nieuwe wereld naar Gods bedoeling, waar vrede heerst in plaats van oorlog, waar recht het onrecht overwint, en ook de kleinste meetelt en waardering vindt... 
Al wat er nodig is om te bestaan, vragen w’ in Jezus’ Naam.
Om een andere, nieuwe wereld naar Gods bedoeling, een thuis voor alle mensen, met respect en ruimte voor ieders uniek zijn...
Al wat er nodig is om te bestaan, vragen w’ in Jezus’ Naam.

Onze Vader….

NOG EVEN BIDDEND VERWIJLEN BIJ DE EVANGELIEBOODSCHAP

Niet alleen tussen de vromen noch in de tempel alleen,
Heer, wilt gij onder ons komen.  Gij breekt door muren heen.
En niet alleen op de dagen en op het uur, u gewijd,
als wij ons offer opdragen, zijt Gij de God die bevrijdt.
Gij gaat de muren te buiten die om u heen zijn gebouwd
en die het altaar omsluiten met alle wierook en goud.
Storm, die in ruimten wilt waaien die voor u opengaan,
vuur, dat in mensen wilt laaien die voor u openstaan,
o, maak uw huis bij mij binnen en laat u daar aan mij zien;
o, vul mijn hart en zinnen tot ik u eerlijk dien.
Michel van der Plas

ZENDINGSGEBED
Ongeziene, Onnoembare, als wij op uittocht gaan, weg uit ieder slavenland, dan gaat U met ons mee als een lichtend spoor, met woorden die ons richten op waarlijk goed leven. Geef ons de kracht om, in navolging van Jezus, heilige huisjes en valse tempels af te breken en te onderscheiden waar het op aan komt.  Help ons om met Jezus, uw Zoon, onze broeder, uw wereld om te bouwen tot een gemeenschappelijk huis van vrede, een woonplaats van gerechtigheid voor alle mensen.
Leid ons daartoe met uw zegen (+) Vader, Zoon en H. Geest. Amen.

 

Gepubliceerd door

Pastorale Eenheid Zuid

Meer

Liturgie en Catechese
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Genezing van iemand die niet kan horen en spreken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Jezus helpt iemand die niet kan horen

icon-icon-artikel
Aren plukken © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Een mens wordt niet slecht door wat hij eet

icon-icon-artikel
De Geest die levend maakt © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrienden blijven bij Jezus

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook