Geen betere plek voor een wereldwijd verbonden bidden dan de Sint-Gilliskerk. Van alle Brusselse gemeenten is Sint-Gillis immers die met het hoogste aantal buitenlanders. Meer dan de helft van haar inwoners komt uit 140 landen. De Fransen zijn verreweg het sterkst vertegenwoordigd, vóór de Portugezen, Italianen, Spanjaarden en Marokkanen. Het aantal Brazilianen, Roemenen en Polen neemt gestaag toe. We heten hen graag welkom in onze Nederlands- of Franstalige geloofsgemeenschap en in de gemeenschappen van buitenlandse herkomst.
Festa de Nossa Senorha de Fátima
15-5-2021 – St-Gillis
Para um ‘nós’ sempre maior
De jaarlijkse gebeds- en ontmoetingsdag op de zaterdag na het feest van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima met o.a. processie door de straten van Sint-Gillis moest ook dit jaar ‘coronagewijs’ aan uitbundigheid inboeten. Wat niet met velen samen kan, wint aan intensiteit en diepgang als we inzetten op wat wel mogelijk is.
De kerk van Sint-Gillis is altijd open voor stil gebed. De hele dag door komen er mensen bidden bij het beeld van Maria, vooraan in de kerk of in de Mariakapel achteraan, voor het kruisbeeld…
De kerk is mooi versierd: een overvloed aan bloemen onder een grote M-koepel. Brandende kaarsen of waaklichtjes vertellen dat het gebed voortgaat ook als de mensen naar huis terug keren.
Op zaterdag 15 mei zorgt de Portugese gemeenschap voor passende animatie, begeleiding én een prima organisatie. Tussen 14u en 17.30u komen kinderen en jongeren in kleine groepjes samen rond Maria. Hun vreugde en vragen drukken ze uit in kleurrijke handen op het themabord.
Aansluitend, van 17.30u tot 20u, is iedereen welkom om te bidden bij Maria: volwassenen, alleen of in kleine groep, gezinnen…
Voor de Mariale viering om 20.30u voorgegaan door Monseigneur Kockerols zijn de verantwoordelijken van de verschillende gemeenschappen uitgenodigd. Met 15 mensen en de voorgangers samen in de kerk, maar via internet verbonden met zovele gelovigen thuis, in Brussel en ver daarbuiten. Ik mag de Nederlandstalige gemeenschap vertegenwoordigen en het 4de tientje voorbidden. Om de verbondenheid kracht bij te zetten heb ik de tekst van dit uitgebreide Mariale avondgebed vooraf rondgestuurd zodat mensen thuis, ook zonder facebook of internet, konden meebidden. Zo geschiedt.
Sr. Isabelle leidt de gebedsavond in.
«Welkom Monseigneur Kockerols, priester Michel en vertegenwoordigers van onze Braziliaanse, Spaanse, Poolse en Vlaamse buurgemeenschappen.
In 1917 heeft Maria ons gevraagd om te bidden voor het einde van de oorlog. Deze meimaand vraagt paus Franciscus om te bidden voor het einde van de pandemie.
De gebedsmarathon stelt voor om op 15 mei te bidden voor de migrant, samen met het heiligdom van Medjugorje in Bosnie, hier vertegenwoordigd door Pater Tomo.
Omwille van deze bijzondere intentie laten we ons in dit gebed leiden door de boodschap van paus Franciscus voor de dag van de migrant: «De slechtste reactie na deze gezondheidscrisis is dat we wegvluchten in koortsachtig consumeren en nieuwe vormen van egoïstisch zelfbehoud.
Smeek God dat we niet langer denken in termen van ‘zij’, maar in termen van ‘wij’! Met de boodschap voor de 107de dag van de migrant en de vluchteling onder het thema “Naar een almaar breder ‘wij’” wil ik richting geven aan een gezamenlijk parcours voor deze wereld.”
Hoewel we vanavond niet in processie buiten mogen rondtrekken, vragen we God, op voorspraak van Maria, om de genade van een innerlijk groeien naar een almaar breder ‘wij’.”
Mgr. Kockerols zet ons op weg met een woord bij Mattheüs 28, 16-20. Het rozenhoedje wordt verder ingekleurd met 5 keer zang, een Bijbelwoord bij de blijde geheimen, een fragment uit de boodschap van Paus Franciscus, Onze Vader, een tientje, eer aan de Vader, aanroeping van Maria…. Het repetitieve voorbidden in het Bosnisch, Spaans, Pools, Nederlands en Frans, respectievelijk beaamd in het Portugees, Braziliaans, Portugees, Braziliaans en Portugees bevordert de verbondenheid in de breedte én de diepte. Laten we het licht van de kaarsen, Zijn Licht, naar buiten dragen….
Tot op het kerkplein.
Het doet goed te merken dat het rumoer op de terrasjes stilvalt, dat mensen eerbiedig rechtstaan, dat anderen het hoofd buigen, ons dankbaar toeknikken.
Wil je dit gebed nogmaals meemaken, nagenieten, klik dan op deze link.
https://1drv.ms/v/s!AgGMrSGuFPi_1TJidOtqT2com2Pa?e=XxpIhi
We heten je nu al welkom voor de viering in 2022. Het feest in Fatima en de Wereldjongerendagen krijgen zeker een feestelijke weerklank in Sint-Gillis. Stip zaterdag 14 mei meteen aan in je agenda.
zr. Lea