Paus Franciscus licht toe:
“De COP27-conferentie over klimaatverandering, die in november 2022 in Egypte zal worden gehouden, is de volgende gelegenheid voor iedereen om mee te werken aan de zorg voor de effectieve uitvoering van het Akkoord van Parijs.
De inspanning om de doelstelling van Parijs te halen om de temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken, is behoorlijk veeleisend; het roept op tot samenwerking in verantwoordelijkheid tussen alle landen bij het presenteren van klimaatplannen of meer ambitieuze nationale bijdragen om de netto-uitstoot van broeikasgassen zo snel mogelijk tot nul terug te brengen. Dit betekent het ‘omvormen’ van modellen van consumptie en productie, evenals levenswijzen, op een manier die meer respect heeft voor de schepping en de integrale menselijke ontwikkeling van alle volkeren, nu en in de toekomst. Een ontwikkeling, gebaseerd op verantwoordelijkheid, voorzichtigheid/voorzorg, solidariteit, zorg voor de armen en voor toekomstige generaties. Aan de grondslag van dit alles ligt een verbond tussen mens en milieu, dat voor ons, gelovigen, een spiegel is die ‘de creatieve liefde van God weerspiegelt, van wie we komen en naar wie we onderweg zijn’.
De transitie die deze bekering teweegbrengt, mag de eisen van gerechtigheid niet negeren, vooral voor die werkenden die het meest worden getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering.”
“De COP15-top over biodiversiteit, die in december in Canada wordt gehouden, biedt de regeringen de kans om een nieuw multilateraal akkoord af te sluiten om de vernietiging van ecosystemen en het uitsterven van soorten een halt toe te roepen. Volgens de oude wijsheid van het jubeljaar moeten we ‘herinneren, omkeren, rusten en herstellen’. Laten we er bij de landen op aandringen om overeenstemming te bereiken over vier belangrijke principes: 1. een duidelijke ethische basis leggen voor de veranderingen die nodig zijn om de biodiversiteit te redden; 2. het verlies aan biodiversiteit tegengaan, natuurbehoud en samenwerking ondersteunen en op duurzame wijze in de behoeften van mensen voorzien; 3. wereldwijde solidariteit bevorderen: biodiversiteit is een mondiaal gemeenschappelijk goed en vereist een gedeelde inzet; en 4. prioriteit geven aan mensen in kwetsbare situaties, met inbegrip van degenen die het meest worden getroffen door het verlies aan biodiversiteit, zoals inheemse volkeren, ouderen en jongeren.”
Uit de boodschap van paus Franciscus voor de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping 2022

Met een 7-sprong naar integrale ecologie
Weet je nog: 7 staat voor 7 doelgroepen, 7 jaar en 7 Laudato Si’-doelen.
Nationale en internationale congressen maken de beste kans op slagen als punten vanuit de basis worden aangedragen. Een breed platform, gemeenschappelijk denken, haalbare doelstellingen … omdat ze vanuit ervaring, levenswijsheid, inzicht en inzet zijn gegroeid.
Doelstelling 1: antwoord geven op de ‘schreeuw van de aarde’:
streven naar koolstofneutraliteit door het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen en over te schakelen naar hernieuwbare energie, inspanningen doen om de biodiversiteit te beschermen en te bevorderen, de toegang tot zuiver water voor iedereen te verzekeren, enz.

Doelstelling 7: antwoord geven op de ‘schreeuw van de armen’:
de verdediging van alle leven op aarde, en van het menselijk leven vanaf het begin tot de dood, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen zoals inheemse gemeenschappen, migranten, kinderen die riskeren in slavernij terecht te komen, enz.

Waar liggen jouw accenten? Een of meer?
Begin met wat je ten diepste raakt en laat je in beweging zetten. Niet alles tegelijk.
Of laat je verder uitdagen als je al een stukje op weg bent.
Jouw suggesties en ook jouw ervaringen zijn welkom.
o vind je partners en hoef je niet langer alleen op stap …
Zien we het enthousiasme en de solidariteit groeien in en buiten onze Pastorale eenheid Zuid?