Dit oecumenisch initiatief start op 1 september met de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping en eindigt op 4 oktober met het feest van Sint Franciscus.
Het is een bijzondere tijd voor alle christenen om te bidden en samen te werken aan de zorg voor ons gemeenschappelijk huis.
Als we leren hoe te luisteren, kunnen we in de stem van de schepping een soort dissonantie horen. Aan de ene kant een verrukkelijk lied ter ere van onze geliefde Schepper, aan de andere kant een gekweld pleidooi, huilend over onze mishandeling van dit gemeenschappelijke huis.
“Het lieflijke lied van de schepping nodigt ons uit om een ecologische spiritualiteit te beoefenen (Laudato Si', nr. 216), met aandacht voor Gods aanwezigheid in de natuurlijke wereld. Het is een oproep om onze spiritualiteit te baseren op het ‘liefdevol besef dat we niet losgekoppeld zijn van de rest van de schepselen, maar verenigd zijn in een schitterende universele gemeenschap’ (ibid., 220).
Voor de volgelingen van Christus in het bijzonder versterkt deze heldere ervaring ons besef dat ‘alle dingen door hem zijn ontstaan en zonder hem niet één ding’ (Johannes 1,3).
In deze Periode van de Schepping bidden we nogmaals in de grootse kathedraal van de schepping en genieten we van het ‘groot kosmisch koor’ samengesteld uit talloze wezens, die allemaal de lof van God zingen. Laten we samen met Sint Franciscus van Assisi zingen: ‘Geprezen zijt Gij, mijn Heer, voor al uw schepselen’ (volgens Zonnelied). Laten we samen met de psalmist zingen: ‘Alles wat adem heeft, loof de HEER!’ (psalm 150, 6).
Tragisch genoeg gaat dat mooie lied gepaard met een kreet van angst. Of nog beter: een koor van angstkreten.
In de eerste plaats is het onze zuster, Moeder Aarde, die het uitschreeuwt. Ten prooi aan onze buitensporige consumptiedrang huilt ze en smeekt ze ons om een eind te maken aan ons misbruik en aan haar vernietiging.
Dan zijn er ook al die verschillende wezens die het uitschreeuwen. Overgeleverd aan een ‘tiranniek antropocentrisme’ (Laudato Si', nr. 68), volledig in strijd met de centrale plaats van Christus in het scheppingswerk, sterven talloze soorten uit en worden hun lofzangen tot zwijgen gebracht.
Er zijn ook de armsten onder ons die het uitschreeuwen. Blootgesteld aan de klimaatcrisis voelen de armen des te sterker de gevolgen van droogte, overstromingen, orkanen en hittegolven, die steeds heviger en frequenter worden.
Evenzo schreeuwen onze broeders en zusters van de inheemse volkeren het uit. Als gevolg van roofzuchtige economische belangen wordt hun voorouderlijk land aan alle kanten binnengevallen en verwoest, ‘waardoor een kreet ontstaat die naar de hemel stijgt’ (Querida Amazonia, 9).
Tot slot is er het pleidooi van onze kinderen. Omdat ze zich bedreigd voelen door kortzichtige en egoïstische acties schreeuwen de jonge mensen van vandaag het uit en vragen ze angstig aan ons, volwassenen, om al het mogelijke te doen om de ineenstorting van de ecosystemen van onze planeet te voorkomen, of op zijn minst te beperken.”…
Uit de boodschap van paus Franciscus voor de Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping

Met een 7-sprong naar integrale ecologie
Voor het tweede jaar op rij roept Ecokerk tijdens de campagne, van 1 september tot 4 oktober, op om aan te sluiten bij het Laudato Si’-actieplatform dat door het Vaticaan gelanceerd werd bij de vijfde verjaardag van de encycliek Laudati Si’.
7 doelgroepen:
gezinnen, bisdommen en parochies, scholen, universiteiten en hogescholen, ziekenhuizen en gezondheidscentra, bedrijven en boerderijen, religieuze gemeenschappen en ordes
7 Laudato Si’-doelen
o een antwoord op de ‘schreeuw van de aarde’
o een antwoord op de ‘schreeuw van de armen’
o ecologische economie
o een eenvoudige levensstijl
o ecologische opvoeding
o ecospiritualiteit
o betrokkenheid van de gemeenschap en participatieve actie -
Een oproep om op 7 jaar tijd volledig duurzaam te worden, in de geest van Laudato Si’
7 jaar:
Op 7 jaar tijd volledig duurzaam worden, in de geest van Laudato Si’
Het is een oproep om de hoognodige diepgaande veranderingen jaar na jaar daadwerkelijk te realiseren. Die periode van 7 jaar is sterk symbolisch geladen. Het verwijst naar het Bijbelse sabbatjaar, waar elke 7 jaar de aarde rust werd gegund. Het houdt de belofte in van bevrijding voor de planeet en voor al wat erop leeft.
En wat doen wij? Ben jij al gestart? Alleen of samen met anderen?
Heb jij al tekens gezien van mensen, groepen die duurzaam werken?
Wil jij een actie lanceren en zoek je medestanders? Laat het ons weten.