Het moet ongeveer in de periode vlak na de voorzichtige versoepelingsmaatregelen geweest zijn dat we ons terug naar zee waagden. Het was verwonderlijk rustig op de autostrade. Vandaar dat het mij des te meer opviel. Een lichte bestelwagen met Britse nummerplaat raasde ons voorbij met op de achterdeur in gotische letters afgedrukt: “I’m nothing without God!”. Geef toe: geen alledaags publiek statement. Het deed me denken aan de Londense twee-hoog-bussen van niet zo lang geleden met het opschrift: “There is (probably) no God”. Van contrast gesproken.
Leven mét of zonder God? Het lijkt alsof dit ‘onderwerp’ tegenwoordig niet meer aan de orde is. Stilte alom, hoogstens een beleefd: “Het kan gerust ook Zonder”. Want voor de nuchtere (?), rationele westerse persoon stelt zich onmiddellijk de vraag: “Hoe moeten wij ons G. voorstellen?”. De G. van de roomse catechismus waar veel van de iets ouderen onder ons mee zijn opgegroeid? De Rechtvaardige Rechter, de Barmhartige Vader maar ook deze die de middeleeuwse kruistochten inspireerde? T ot in de vorige eeuw stond de wereld nog in brand in naam van ‘Gott mit uns’! En Zaventem - 22 maart of Charlie-Hebdo blijft toch onuitwisbaar in ieders geheugen gegrift? Neen dus, dank U wel. Dan maar liever ‘zonder’.
God blijft een mysterie. Maar de moderne mens is het mysterie niet genegen. Hij wil logische verklaringen, heldere inzichten, rationele bewijsvoeringen. “God is ongrijpbaar en altijd ànders dan we ons kunnen indenken”, schreef de Brusselse pastor Guido in een recente editie van Kerk & Leven. Toch eigenen vele gelovigen zich ‘hun’ God toe. D e Bijbel spreekt echter van ‘Hij die Is’ en ‘Ik zal er zijn voor U’. Noch min noch meer. De kern van Alles. Aan de boorden van het kanaal dat mijn (nieuwe) provincie doorkruist staat een eeuwenoude abdij. Telkens ik het portaal betreed lees en herlees ik: ‘De wereld blijft draaien vóór ons, met ons, na ons en ook zonder ons, maar niet zonder God’. Veel dichter bij ons, in de tijd gezien, klinkt de niet alledaagse uitspraak van de 20-eeuwse Zuid-Amerikaanse auteur Nicolas G. Dàvila: “Het is niet belangrijk dat mensen geloven dat God bestaat. Het is belangrijk dàt hij bestaat”.