Er gebeuren zoveel goede dingen in onze Pastorale Eenheid, in onze kerkgemeenschap. Vaak in stilte. Misschien ben jij nog op zoek naar een of meer initiatieven waar je wil bij aansluiten. Dat kan, om gewoon mee te doen, te ontvangen, te delen, je in te zetten…
Week na week zetten we een ander initiatief in de kijker.
“Als voormalig schatbewaarder van de Kerkfabriek van Sint-Anna en als ingezetene van de lokale gemeenschap wil ik u welkom heten in deze Sint-Annakerk en in deze wijk.
Wij zijn verheugd u hier onze gastvrijheid te kunnen aanbieden. Van 1559 tot 1843 maakte deze wijk van Sint-Anna deel uit van de parochie van de Sint-Clemenskerk van Watermaal. Daarbij deed de 11de eeuwse Sint-Annakapel op het domein der Dominicanessen van Hertoginnedal dienst als hulpkerk of lokale kapelanie.
Door de verering van een miraculeus beeld van Sint-Anna kon deze kapel op heel wat bedevaarders rekenen. Toen de Sint-Annakapel te klein werd, werd de Sint-Annakerk waarin we ons thans bevinden, gebouwd en in 1843 ingehuldigd. Tegelijk werd de Sint-Annaparochie gesticht, die onafhankelijk werd van de moederparochie van Sint-Clemens.
Wanneer Oudergem en Bosvoorde in 1863 afgesplitst werden van de gemeente Watermaal werd deze Sint-Annakerk de hoofdkerk van Oudergem, en ze is dat nog steeds. Het is dan ook in deze Sint-Annakerk – en niet in de veel grotere Sint-Juliaanskerk – dat op de nationale feestdag het ‘Te Deum’ wordt gezongen.
Ik hoop dat u allen zich goed voelt in deze kerk. Ze is groot genoeg om 329 gelovigen te onthalen en klein genoeg om gezellig te zijn. Gelegen op het hoogste punt van Oudergem is zij enkel te bereiken na een stevige en soms moeizame klim, maar u bent daardoor des te dichter bij God. Wij hopen ook dat u zich goed voelt in deze wijk, waar nog steeds de herinnering rondwaart aan de Dominicanessen van Hertoginnedal, aan de Augustijnen van het Rood Klooster en aan de Jezuïeten van de Priorijdreef.
En ik dank Jacques Deceuninck en Leo Everaert zaliger, wiens in 1993 uitgegeven monografie over deze kerk mij geholpen heeft, om u dit historisch overzicht te verschaffen”.
Lieven Vermote in de Startviering van 11 oktober 2020
Noot :
Ligging op het Schietheideveld - Neo-klassiek Vermeersch-orgel uit 1871, geklasseerd in 2005 Neo-barok Boon-orgel uit 1983 - Zijaltaren in 1875 aangekocht van de Zavelkerk.
Het kerkhof rond de kerk verhuisde in de jaren 1920 naar de Transvaalwijk.
De Sint-Annakapel deed na haar ontwijding in 1860 dienst als boerderij tot zij in 1902 gekocht werd door Charles Madoux en door Dietrich in 1908. Herwijding in 1917. Koninklijke Schenking sinds 1930.
Ontwikkelingssamenwerking in Oudergem
* 11.11.11-actie: het jaarlijkse etentje in het Lutgardiscollege in Oudergem kan dit jaar niet doorgaan, maar er is wel een mooi alternatief want het Zuiden laten wij niet los. Kan een lekkere lasagne met vlees, vis of vegetarisch die u in uw eigen bubbel kunt opeten, u bekoren?
Wat moet u doen ? U bestelt en betaalt 10 euro voor uw lasagne vóór 10 november bij het GC Den Dam. U kan uw bestelling ophalen of thuis laten leveren (in Oudergem) op zaterdag 14 november tussen 17 en 18.30 u of op zondag 15 november tussen 10.30 en 12.00 u.
Info, inschrijvingen en bestellingen : GC Den Dam, 02 663 8950 of dendam@vgc.be.
Organisatie : Werkgroep ontwikkelingssamenwerking Oudergem.
Wereldrestaurant wordt take-away op woensdag 11 november bij GC Wabo in Watermaal-Bosvoorde.
Menu: verse soep voor 4 euro; witloof in ham of gerookte zalm met puree voor 15 euro (kinderen: 10 euro); dessertje 4 euro en eventueel wijn voor 14 euro. Af te halen tussen 10.30 u en 14.00 u.
Bestellen kan tot en met maandag 9 november 17.00 u: GC Wabo: tel. 02 675 40 10 of wabo@vgc.be.