“Wees zelf de verandering die je in de wereld wil zien.”, zei Mahatma Gandhi.
Een veertienjarig meisje, Anjez, schrijft: ‘Ik vind dat moeilijk, maar Gandhi heeft gelijk. We moeten zelf liefde uitstralen en delen met de anderen. Gewoon vanuit je hart leven, puur en zuiver. De wereld met positieve ogen tegemoet gaan en het eens van de andere kant bekijken. Proberen gewoon te doen wat je moet doen, samenwerken en samen delen. Ik geloof absoluut dat de wereld er anders zal gaan uit zien, het moet gewoon. Het is onze plicht om daar mee voor te zorgen. We mogen ons niet afhankelijk maken van de politici. We moeten hen onder druk zetten. Heel veel mensen doen vandaag onderzoek en er is al veel internationale samenwerking. Spijtig, het wordt te weinig gezegd. Alle volkeren van de wereld willen contact met iedereen en willen leren van elkaar. Feitelijk is de wereld nu al één groot dorp. Onze generatie zal het heft in handen moeten nemen. Het schrikt me wel een beetje af, maar het welzijn van de hele wereld; dat is pas een fantastisch levensproject. Ben ik te positief? Dan is dat zo. Ik voel een diepe kracht en die laat me nooit in de steek.’
En Paus Franciscus in zijn recente sociale encycliek ‘Fratelli Tutti’: ‘Elke nieuwe generatie moet opnieuw aan de slag met de strijdpunten en verwezenlijkingen van de vorige generaties. Ze moet zelfs de lat hoger leggen. Dit is de weg ernaartoe: goedheid, liefde, rechtvaardigheid en solidariteit. Ze zijn nooit vast verworven, ze moeten elke dag opnieuw tot stand gebracht worden. We kunnen ook niet zomaar tevreden zijn en genieten van wat in het verleden al is bereikt. Alsof we zouden kunnen negeren dat veel van onze broeders en zusters nog steeds lijden onder situaties die om onze aandacht schreeuwen.’ (FT11)
De campagne van Broederlijk Delen 2021 toont de kracht van samenwerken voor een ander systeem, de mogelijkheden die ontstaan wanneer gemeenschappen zich vormen. Samen zijn we meer dan alleen.