Je kon al kennismaken met de kapel O.L.Vrouw ter Nood in Stalle, de oudste en grootste Mariakapel in Ukkel. Maar er zijn er heel wat meer.
Een klein uitstapje te voet of met tram 51 langs de Alsembergsesteenweg vanaf de Put van Kalevoet tot Ukkel Centrum brengt ons langs drie Maria-kapelletjes.
Over de kapel in de Put van Kalevoet, op de hoek van de drukke Alsembergsesteenweg en de rustige Linkebeekstraat, haar ontstaan en geschiedenis hadden wij het in een vorige bijdrage. Mooi is de Nederlandse tekst die boven de deur te lezen staat. Zo luidt hij: “Deze kapel is hier gesticht ter ere van OLV ter Troost. Hier verschenen in het jaar 1354. Geëerd voor haar Weldaden en Troost. Vriend langs deze plaats zet geen voet of zegt Maria wees gegroet”.
En er staat ook nog “Onze Lieve Vrouw met de wijndruif” vermeld. Tot in de 16e eeuw lagen Ukkel en Vorst bezaaid met wijngaarden. Daarvan getuigen nog straatnamen in beide gemeenten.
Al staat ons land bekend als een bierland, toch vloeide de wijn, soms most geheten, ook weelderig bij allerlei feestelijkheden. In oude volksverhalen worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven aan de wijndruif. Ook hier. Zou het dan ook kunnen dat Felix Timmermans, die af en toe in Linkebeek en Ukkel op bezoek kwam bij zijn vriend Herman Teirlinck, zich bij het schrijven van “De pastoor uit den bloeyenden wijngaerdt” door die volkse vertellingen liet inspireren?
Vanaf het eindpunt van tram 51 is het twee tramhaltes wandelen of sporen tot het Horzelkruispunt. Pal aan de tramhalte Horzel richting stad bevindt zich de pastorie van de parochie OLV. van Troost op het nummer 1156 van de Alsembergsesteenweg. Boven aan de aanpalende bakstenen muur rechts van het huis trotseert een lieflijk houten kapelletje al jaar en dag pretentieloos weer en wind.
Nog eens zes tramhaltes sporen of wandelen en je komt toe in de wijk Globe. Als je het drukke kruispunt Brugmannlaan/Stallestraat hebt overgestoken, bereik je het nummer 851 van diezelfde Alsembergsesteenweg. Menig voorbijganger heeft niet in de gaten dat er, geklemd tussen twee handelspanden, zich een kapelletje zonder enige praal of pronk bevindt.
In de negentiger jaren van de vorige eeuw werden plannen gesmeed om de huizenblok tot de J.B. Labarrestraat te “saneren”, lees te slopen. De Ukkelse Geschied- en Heemkundige Kring kon achterhalen dat de bewuste kapel reeds vóór WO II als monument geklasseerd werd. Het plan werd weggeborgen.
Meteen raakte de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-ter-Gratiën of van Genade uit de vergeethoek. In de volksmond staat dit uniek en zonderling kerkelijk erfgoed bekend als de “Delcor-kapel”.
Ukkel is nog een andere Mariakapel rijk: een mooi kapelletje, de Hauwaert-kapel, gelegen aan de Dolezlaan in het deels landelijke Verrewinkel, werd gebouwd in 1760 in grauwe natuursteen door de woudmeester Petrus Hauwaert. Gelovigen met tandpijn en verwondingen kwamen er bidden. Ter gelegenheid van OLV van Visitatie op 31 mei wordt Maria er vereerd.
Leo Camerlynck