Gelovig afscheid nemen
in de rooms-katholieke Kerk
Het Interdiocesaan Pastoraal Beraad
nodigt gelovigen uit om na te denken
over hun uitvaart en hierover in gesprek te gaan
om hun verlangens kenbaar te maken.
CHRISTELIJKE UITVAART
Wanneer iemand uit haar midden overlijdt, komt de geloofsgemeenschap samen om afscheid te nemen en te delen in het verdriet en de pijn van hen die achterblijven. Tegelijk klinkt de hoop en het geloof dat Gods liefde sterker is dan de dood. De liturgie geeft hieraan vorm in rituelen en symbolen, met muziek en zang, teksten en gebeden.
Voor christenen is de dood immers niet het einde. God heeft Jezus doen verrijzen en belooft ook aan ons leven na de dood. Een kerkelijke uitvaart geeft gestalte aan dit geloof.
IN DE KERK
De uitvaartliturgie heeft plaats in een parochiekerk. Een kerk is op bijzondere wijze ‘Gods huis’: in haar architectuur, haar inrichting en symbolen. De verrezen Heer is er in zijn sacramentele gedaante ook permanent aanwezig. Mensen worden er in geloof verzameld, en komen er zo ook samen in lief en leed om alles wat het leven meebrengt te vieren: vreugde om nieuw leven, dankbaarheid om de liefde, rouw om verlies, volharding om met andere mensen samen te leven, in goede en kwade dagen.
De uitvaartliturgie wordt gevierd met een woord- en gebedsviering of met een eucharistieviering. Beide vormen hebben een eigen structuur waarin ruimte is voor persoonlijke accenten.
Bij een overlijden in de pastorale zones H.-Hart Bekkevoort en Kana Korte-naken is Agnes Claes (011 58 42 14 – 0497 46 31 67) de centrale contactpersoon voor alle parochies. Zij wordt gecontacteerd door de familie of de uitvaartondernemer om de nodige afspraken i.v.m. uitvaartdienst, (een mogelijke) gebedswake en gedachtenisviering te maken. De voorganger neemt nadien contact op met de nabestaanden om samen met hen de viering voor te bereiden.
NAZORG
Na de uitvaart zal de parochie de overledene gedenken tijdens een weekendeucharistieviering. Op Allerheiligen wordt de familie uitgenodigd voor een gedachteniswake, waarin het gedachteniskruisje met de naam van de overledene, opgehangen tijdens de uitvaartdienst in de kerk, wordt overhandigd aan de familie.
HET VERLANGEN VAN DE OVERLEDENE
Meestal zorgen de kinderen of de naaste familieleden voor de regeling van de uitvaart. Soms weten zij uit voorafgaande gesprekken welke uitvaart de overledene wenste maar soms ook niet. Met deze tekst willen we iedereen uitnodigen om vooraf na te denken over de eigen uitvaart. Wie wenst dat er zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met zijn of haar keuze voor een kerkelijke uitvaart, kan dit best vooraf kenbaar maken aan familie of vrienden. Het is wenselijk om de eigen voorkeur op papier te zetten voor de nabestaanden. Bij de Dienst Bevolking op de gemeente kan de keuze voor een katholieke of een andere plechtigheid, begrafenis of crematie geregistreerd worden. In deze registratie kan men ook de wensen over onder andere de plaats en de aard van de viering laten noteren.
Wanneer de uitvaartverzorger aangifte doet van het overlijden, wordt hij hierover geïnformeerd.
MEER ACHTERGROND OVER EEN KERKELIJKE UITVAART
Zie: https://www.kerknet.be/icl/kerkelijke-uitvaart
of bij de uitvaartbegeleiders
Agnes Claes (Kortenaken – 0497 46 31 67)
Fik Driesen (Ransberg – 0475 54 68 29)
Mia Noppen (Bekkevoort – 016 77 96 42)
Diaken Freddy De Baets (0476 42 99 52)
Priester Jan Vander Velpen (0495 32 87 30)