Broederlijk Delen 2023 : Laurent uit Burkina Faso | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Oud-Heverlee

Pastorale Zone Oud-Heverlee

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender Godly Play Café Emmaüs Facebook Misvieringen Gezinsvieringen Je kindje laten dopen Mijn eerste communie Geloofsbelijdenis en vormsel Bij een overlijden Recente overlijdens Wij gaan trouwen Kapel van Steenbergen Nieuws Agenda Waar? Historiek Inschrijvingsformulier Lied tot O..L.V. van Steenbergen Litanie tot Maria Misintenties Parochieblad Video's kerken en kapellen Naburige pastorale zones
      Emmaüs BierbeekSjalom Boutersem
      Nuttige adressen Zonepastoor Privacyverklaring E-mail Oase Webmaster

Broederlijk Delen 2023 : Laurent uit Burkina Faso

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 7 maart 2023 - 14:25
Afdrukken

BROEDERLIJK DELEN 2023

Broederlijk Delen draagt de boodschap uit dat iedereen die in actie komt voor verandering, een activist is. De methoden die je daarvoor kan gebruiken, zijn erg divers en uiteenlopend: een petitie tekenen, duurzaam leven, slogans scanderen op straat of burgerlijk ongehoorzaam zijn, soms zelfs op gevaar van je eigen leven. Het geheel is meer dan de som van de delen.

De 25%-revolutie is voor iedereen. Broederlijk Delen gelooft in rechtvaardigheid, de wil om impact te maken en de bewuste stappen die ze daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. In een wereld waar alsmaar meer afstand en apathie heerst, is dat best radicaal, toch?
In Afrika en Latijns-Amerika, maar ook hier bij ons, tonen velen hoe het anders kan. Dat bewijzen Irma uit Guatemala, Chantal uit Rwanda en Laurent uit Burkina Faso. Zij zullen centraal staan in onze campagne. Ook zij maken het verschil, elk op hun eigen manier. Wat hen verbindt, is hun geloof in de collectieve kracht van de gemeenschap. Ze tonen zich solidair en laten hun stem horen. Én ze motiveren anderen om hetzelfde te doen.
In KERK & leven nr. 6 schreven wij dat wij zouden kennismaken met bovenvernoemde Irma, Chantal en Laurent.Vandaag vervolledigen we met Laurent.

Burkina Faso : Laurent, een hardcore activist, die duurzaam denkt

Met de steun van Inades-Formation leerde Laurent Kebre (40) voedsel produceren in harmonie met de natuur.

Lange tijd gebruikte Laurent kunstmest om zijn gewassen te laten groeien. Dat ging goed, totdat zijn grond uitgeput raakte. Laurent was ervan overtuigd dat het anders kon. Hij volgde een opleiding in agro-ecologie bij Inades-Formation en leerde hoe hij zijn grond opnieuw vruchtbaar kon maken dankzij kwaliteitsvol zaadgoed en natuurlijke mest. Die kennis geeft hij nu door aan anderen.
In Burkina Faso hebben boeren en boerinnen het zwaar te verduren. Het noorden van het land ligt in de Sahel, en kurkdroge regio ten zuiden van de Saharawoestijn. De bodems zijn er arm en uitgeput. Door de klimaatopwarming is de weinige regen die er valt nog onvoorspelbaarder geworden. En als het dan toch regent, is dat alsmaar vaker met zoveel kracht dat het water meer kwaad dan goed doet. Veel gezinnen die hoofdzakelijk van het land leven, slagen er amper in eten voor zichzelf te produceren, laat staan te verkopen. En toch gaan 4 op 5 Burkinezen dag na dag die uitdaging aan.

Dure kunstmest
In de plattelandsgemeente Samba, ten noordwesten van hoofdstad Ouagadougou, heeft Laurent Kebre zijn hart verloren aan de boerenstiel. Hij verbouwt sesam, bonen, kleine gierst en sorghum. Ook houdt hij geiten, schapen en pluimvee. Een paar ossen helpen hem bij het bewerken van zijn drie velden. Net als zovelen gebruikte Laurent lange tijd kunstmest om zijn gewassen te doen groeien. Dat ging goed, totdat zijn grond haast niets meer opbracht. 
Laurent was ervan overtuigd dat het anders kon. Hij volgde een opleiding in agro-ecologie bij Inades-Formation, een organisatie die mensen informeert en begeleidt bij het opzetten van duurzame landbouwprojecten en probeert om op het beleid te wegen. Hij leerde hoe hij zijn grond op een duurzame manier opnieuw vruchtbaar kon maken.
"Ik liet Inades-Formation experimenteren op een deel van mijn veld: composthopen aanleggen, biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken, putten graven om water op te vangen en stenen dijken aanleggen. Daardoor herstelde mijn aangetaste land wonderwel, omdat er minder vruchtbare grond wegspoelde en het water beter in de grond kon dringen.”aldus Laurent.
Zijn kennis geeft Laurent nu door aan anderen. Hij geeft advies en regelmatig komen anderen kijken naar zijn duurzame manier van land verbouwen.
Laurent vervolgt: "Ik hoop dat alle boeren en boerinnen in mijn dorp –en als ik groot mag dromen in de hele provincie of het ganse land –deze agro-ecologische technieken zullen toepassen. Sommigen denken dat die moeilijk zijn, maar dat is niet het geval. Mensen zijn nogal behoudsgezind en het is niet altijd eenvoudig om ze mee te krijgen in verandering. Maar door de krachten te bundelen en het goede voorbeeld te geven, is verandering wel degelijk mogelijk.
Ik stopte met dure kunstmest en pesticiden, omdat ze de bodem uitputten en de zaailingen verbranden. Bovendien zijn die producten schadelijk voor de gezondheid van mens en dier.”
Laurent heeft nu een regelmatig inkomen: hij geniet van een grotere opbrengst en kan zelfs een deel van zijn oogst verkopen. Ook geeft hij minder uit aan kunstmest en pesticiden. In de toekomst hoopt hij zelf organische meststoffen en pesticiden te produceren en te verkopen.

Foto’s en teksten “Campagneverhaal Broederlijk Delen”.
 

Campagnebeeld Broederlijk Delen © Campagnemateriaal Broederlijk Delen

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Oud-Heverlee

Meer

Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook