Broederlijk Delen : Rwanda | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Pastorale Zone Oud-Heverlee

Pastorale Zone Oud-Heverlee

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender Godly Play Café Emmaüs Facebook Misvieringen Gezinsvieringen Je kindje laten dopen Mijn eerste communie Geloofsbelijdenis en vormsel Bij een overlijden Recente overlijdens Wij gaan trouwen Kapel van Steenbergen Nieuws Agenda Waar? Historiek Inschrijvingsformulier Lied tot O..L.V. van Steenbergen Litanie tot Maria Misintenties Parochieblad Video's kerken en kapellen Naburige pastorale zones
      Emmaüs BierbeekSjalom Boutersem
      Nuttige adressen Zonepastoor Privacyverklaring E-mail Oase Webmaster

Broederlijk Delen : Rwanda

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 - 18:25
Afdrukken

Broederlijk Delen draagt de boodschap uit dat iedereen die in actie komt voor verandering, een activist is. De methoden die je daarvoor kan gebruiken, zijn erg divers en uiteenlopend: een petitie tekenen, duurzaam leven, slogans scanderen op straat of burgerlijk ongehoorzaam zijn, soms zelfs op gevaar van je eigen leven. Het geheel is meer dan de som van de delen.

De 25%-revolutie is voor iedereen. Broederlijk Delen gelooft in rechtvaardigheid, de wil om impact te maken en de bewuste stappen die ze daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. In een wereld waar alsmaar meer afstand en apathie heerst, is dat best radicaal, toch?
In Afrika en Latijns-Amerika, maar ook hier bij ons, tonen velen hoe het anders kan. Dat bewijzen Irma uit Guatemala, Chantal uit Rwanda en Laurent uit Burkina Faso. Zij zullen centraal staan in onze campagne. Ook zij maken het verschil, elk op hun eigen manier. Wat hen verbindt, is hun geloof in de collectieve kracht van de gemeenschap. Ze tonen zich solidair en laten hun stem horen. Én ze motiveren anderen om hetzelfde te doen.
In KERK & leven nr. 6 schreven wij dat wij zouden kennismaken met bovenvernoemde Irma, Chantal en Laurent. Vandaag laten we Chantal aan het woord en volgende week schrijven wij over de situatie van Laurent.

RWANDA

Met de steun van Duterimbere schopte Chantal Uwizeyimana (42) het van boerin tot zelfstandig onderneemster.

Chantal dacht met haar werk op het veld enkel te kunnen overleven. Toen ze zich aansloot bij een spaar- en kredietgroep begeleid door Duterimbere, veranderde haar leven. Met de leningen die ze kreeg, kon ze een naaimachine aankopen en haar eigen atelier oprichten. Chantal is nu een zelfstandig kleermaakster, goed op weg om de markt te veroveren.
Hoewel de economie van Rwanda het steeds beter doet, is de welvaart niet overal gelijk verdeeld en blijft de armoede op het platteland erg groot. Zo’n 40 % van de Rwandese bevolking leeft onder de armoedegrens. De meeste gezinnen op het platteland zijn afhankelijk van de landbouw voor hun voeding en inkomen. Maar door de effecten van klimaatverandering gaat de productiviteit van het land razendsnel achteruit. Er valt te weinig regen gedurende lange periodes en de grond is erg droog. Een voldoende groot inkomen is dus niet gegarandeerd. 

Samen sparen en lenen
Chantal bewerkte haar veld lange tijd enkel en alleen om haar gezin te kunnen onderhouden. Nooit had ze durven dromen te staan waar ze nu staat. Een vijftal jaar geleden sloot Chantal zich aan bij een spaar- en kredietgroep.
Duterimbere ondersteunt vrouwen met een laag inkomen bij het opzetten van een eigen onderneming. Via spaargroepen krijgen vrouwen toegang tot de nodige financiering. Voor Chantal was de spaargroep de sleutel tot succes.
"Dankzij het geld dat mijn man en ik wekelijks spaarden–in het begin 1200 Rwandese frank per week en nu vlot 2000 frank - kocht ik een naaimachine. Ik richtte mijn eigen naaiatelier in en ging aan de slag als kleermaakster. Na enige tijd was er voldoende geld voor een tweede naaimachine. We kochten ook een perceel bos en een veld om te bewerken, én we namen een lening voor een tweedehands motorfiets. Mijn echtgenoot vervoert er mensen mee en brengt zo ook een inkomen binnen.”zegt Chantal.

Gelijke stem
In de spaar- en kredietgroepen staan vrouwen op gelijke voet met mannen. Ze hebben gelijke zeggenschap en delen gelijk in het spaargeld. Maar het gaat om meer dan enkel financiën.
Via Duterimbere volgde Chantal ook een opleiding in ondernemerschap. Ze leerde haar bedrijf beter beheren, onder meer door haar winst goed op te volgen. De opleiding deed haar beseffen hoeveel voldoening ze haalt uit haar werk als kleermaakster.
Chantal: "Ik wil mij voltijds op mijn ondernemerschap richten. Ik hoop dat mijn naaiatelier zo succesvol wordt dat ik er tot wel tien mensen kan tewerkstellen! Later zou ik graag naar de stad verhuizen. Ik droom ervan dat mijn kinderen naar de lagere en middelbare school gaan en in het buitenland kunnen studeren.
Onze spaargroep komt regelmatig samen om geld te sparen, waarbij iedereen een bepaald bedrag per week of maand inlegt. Het spaargeld wordt gebruikt om leningen te geven tegen een bescheiden rente."
 

Chantale, een hardcore activist die durft ondernemen © Campagnemateriaal Broederlijk Delen

Gepubliceerd door

Pastorale Zone Oud-Heverlee

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel
De blindgeborene © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Niet meer blind

icon-icon-artikel
Jezus en de Samaritaanse vrouw bij de bron © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ De vrouw bij de put

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook