Zoals jullie weten bidden wij het Rozenkrans gebed, op maandagen, van 17 uur tot 18 uur, in onze kapel Van Steenbergen.
Ik vind het interessant om jullie in te lichten over dit gebed. Waarom doen wij dat? Waar komt het vandaan?
Geeft het kracht?
Ik probeer dat duidelijk te maken!
Even de historiek schetsen, van het Rozenkrans gebed:
Op 7 oktober 1571, twee jaar nadat het Vaticaan de Rozenkrans aanbeveelde om universeel te bidden, vond er een gebeurtenis plaats waardoor de toewijding aan de Rozenkrans begon. Er gebeurde een spectaculaire overwinning bij de zeeslag in de Baai van Lepanto, voor de Griekse kust.
Paus Pius V vroeg de trouwe Christenen om de Rozenkrans te bidden en de voorspraak van de Gezegende Moeder. Daarom stelde paus Pius 7 oktober in als een feest van Onze Lieve Vrouw van Overwinning, en brengt daarmee voortdurend eer aan de Gezegende Moeder voor haar hulp. In 1573 veranderde paus Gregorius XIII (1572-85) de naam van het feest in Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans, een feest dat de kerk tot op de dag van vandaag blijft erkennen!”.
Een recenter verhaal
De kracht van de Heilige Rozenkrans tijdens de aanval op Hiroshima en hoe enkele Jezuïeten de atoomontploffing overleefden door hem te bidden.
Vroeg op 6 augustus 1945 cirkelde een eenzame Amerikaanse B-29 superfortress-bommenwerper in een felblauwe lucht boven de Japanse stad Hiroshima. De nietsvermoedende inwoners op de grond keken nauwelijks naar het vliegtuig. Ze waren zich niet bewust van de dodelijke lading die het op hen zou loslaten, waarmee het atoomtijdperk met onvoorstelbare dood en vernietiging zou worden ingeluid.
Onder de nietsvermoedende inwoners van Hiroshima
was pater Schiffer, een jezuïetenmissionaris die de vele katholieken van de stad hielp. Op de ochtend van 6 augustus 1945 had hij net de mis beëindigd en ging hij aan de ontbijttafel zitten. Toen hij zijn lepel in een vers gesneden grapefruit stak, was er een felle lichtflits.
Hij bad met zijn medebroeders elke dag de Rozenkrans.
Toen Hiroshima door de atoombom werd verwoest, ontsnapten alle acht leden van de kleine jezuïetengemeenschap ongedeerd, terwijl alle andere mensen binnen een straal van anderhalve kilometer van ground zero onmiddellijk stierven. De kerk en het huis waar de jezuïeten woonden stond er nog steeds, terwijl gebouwen in alle richtingen met de grond gelijk waren gemaakt. Vader Hubert Schiffer was 30 jaar oud toen de atoombom vlak boven zijn hoofd ontplofte in Hiroshima. Hij overleefde niet alleen, maar leefde ook nog eens 33 jaar gezond!
Deze twee verhalen worden ook in verband gebracht met het bidden van de Rozenkrans!
Ik nodig jullie uit om ook eens op een maandag aanwezig te zijn.
Altijd welkom,…
Hemelse Vonk
Zonder Daisy Vonckx zouden wij niet staan, waar we nu staan.
Ze was de dochter van Juliën en Emilie Vonckx-Spreutels, en was een begaafde, verstandige jonge vrouw, werkzaam als juriste bij de Cera bank. Zij is als gevolg van een kwaadaardige aandoening gestorven op 2 december 1994, dus bijna dertig jaar geleden. Ze was toen 31 jaar. Uit haar ziekte en overlijden, die ze op een merkwaardig moedige en diepgelovige wijze heeft doorgemaakt, is de restauratie en de werking van de kapel zoals we die nu kennen voortgekomen.
Lees meer over het verhaal van Daisy en over de verrijzenis van de kapel in het boek ‘Hemelse Vonk’.
Chris De Groote,
in samenwerking, de bestuurders van de vzw
de vrienden van Onze-Lieve-Vrouw Van Steenbergen.