Uitleg bij de affiche
Over de affiche loopt er een zigzaglijn, met daarin de keurige slogan ‘Geroepen om hoop te zaaien’.
De lijn staat symbool voor de weg van de zaaier. We zijn geroepen om geloof, hoop en liefde te zaaien.
Hoop
Onderaan links staat een klein meisje, ‘het kleine meisje hoop’ , waarover Charles Péguy prachtige verzen heeft geschreven:
Geloof en liefde zijn als vrouwen. Hoop is een heel klein meisje van niks.
Het meisje kijkt omhoog – geen neerslachtige blik met gebogen rug of neergeslagen ogen. Waar kijkt ze naar? We weten het niet, maar hoe dan ook: ze geeft de richting aan naar omhoog, naar God - de Bron van alle hoop voor de wereld.
Op gelijke hoogte van het meisje, aan de andere kant van de lijn zien we een zuster. De hoop waar ze ten diepste van leeft, toont ze door haar levenskeuze.
Op Roepingenzondag brengen we ook specifieke roepingen onder de aandacht: het religieuze leven, het priesterschap en diaconaat, parochieassistenten, kortom, alwie zich tot een bij zondere taak opneemt in de Kerk. Wie wil zijn leven wijden aan het zaaien van hoop, geloof en liefde?
Geloof
Van het het kleine meisje voert de lijn naar de biddende man met Afrikaanse roots, rechts in het midden. Hij staat voor het geloof en voor de groeiende Kerk in het Zuiden.
Links van de biddende man zien we een menigte bij een lichtend kruis. De handen gaan omhoog, als bij een festival.
Beide beelden – de biddende man en de menigte - tonen geloof dat we willen zaaien.
Liefde
De linker bovenhoek wijst naar een jongeman die een rolstoel voortduwt. Hij vertegenwoordigt de liefde, de ‘caritas’, en wel in de gedaante van de diaconie. De plek bovenaan van de foto is betekenisvol, want zegt Paulus niet, “Ons resten geloof, hoop en liefde, maar de grootste daarvan is de liefde”. De jongeman wordt vergezeld door het logo van de Hope Happening. Hier zien we dat in de geschilderde vorm, als de richtingaanwij zers voor de ‘Walk of Hope’. Beide beelden tonen ons dat wij onze hoop en geloof handen en voeten moeten geven. De weg gaat verder, verder nog dan Roepingenzondag.
pdf van de affiche in woord en beeld: fragemnt per fragment toegelicht zoals hierboven