Hoe kan de kerkgemeenschap in de HOBEKIWI haar verleden meenemen en tegelijk haar toekomst voorbereiden? Dit is onze visie en ons beleid: door alle medewerkers te betrekken in een gemeenschappelijk project dat zich richt tot alle christenen en belangstellenden van heel HOBEKIWI. Dat veronderstelt een dubbele verbinding. De ene verbinding tussen de parochiekernen van HOBEKIWI, die allemaal zelfstandig werken. De andere verbinding: tussen die parochiekernen en alle andere geloofskernen die in HOBEKIWI actief zijn: pastorale diensten van ziekenhuizen, scholen en RVT’s, kloosters, gebeds- en bijbelgroepen, welzijnsschakels, sociale bewegingen enz. Waar deze draden samenkomen, kunnen nieuwe knooppunten en een stevig netwerk ontstaan.
Wat betreft samenwerking is er in de verschillende kerkgemeenschappen van Hoboken, Berchem, Wilrijk en het Kiel in de voorbije jaren al een hele weg afgelegd. Daartoe hebben de federaties en de federatieteams heel wat bijgedragen. De uren van de liturgische vieringen zijn hier en daar al zo geordend dat de voorgangers elkaar kunnen vervangen. De doopcatechese en de doopsels zijn vaak onderling afgesproken. Voor de vormselcatechese en -viering werken sommige parochiekernen integraal samen. Soms is er een gezamenlijke uitgave van Kerk & Leven met informatie over de parochiekernen. De Welzijnsschakel draait op vrijwillige medewerkers uit heel het district. Een paar keer per jaar werken enkele scholen mee aan een bijzondere viering voor kinderen en jongeren in de kerk. Zo werken ook de christelijke sociale bewegingen regelmatig samen aan activiteiten of ontmoetingen voor leden uit verschillende parochies. Vormingsactiviteiten over rouwen bijvoorbeeld worden breed voor alle medewerkers van parochiekernen opgezet. De dagelijkse eucharistieviering en de aanbidding in de basiliek van het H. Hart brengt gelovigen uit elk district samen. Kortom: in HOBEKIWI is al aardig wat energie geïnvesteerd in overleg en samenwerking tussen de onderscheiden geloofskernen.
Toch weet iedereen dat de weg naar een pastorale eenheid nog een paar scherpe bochten en verraderlijke kuilen vertoont. Tussen de parochies bestonden wel eens familiale vetes en ruzies, die niet helemaal vergeten zijn. Niet elke basisschool heeft even vlotte relaties met het parochieteam. Tussen de bewegingen bestaat een gezonde concurrentie, die echter ook kwetsuren heeft nagelaten. De catecheseploegen van de federaties zitten niet helemaal op dezelfde liturgische lijn. De ene parochie is wat sterker bij kas dan de andere. Een parochiekern heeft sociologisch een rijkere bevolking dan de andere drie. Tussen de medewerkers zijn er een paar die het liefst en het best ‘solo’ spelen. Tussen de kerkbesturen en de parochieteams is het niet altijd peis en vree. Kortom: als in HOBEKIWI het woord ‘samenwerking’ of ‘pastorale eenheid’ valt, staan niet alle oren gespitst van enthousiasme. Toch weten allen dat hun kerkgemeenschap er in de toekomst anders zal uitzien, dat ze nieuwe kansen moeten aangrijpen en dat ze daarvoor op elkaars beste kanten zijn aangewezen.
Een ‘pastorale eenheid’ gaat over het nieuwe netwerk dat nodig is om te werken aan een kerkgemeenschap met toekomst. We hebben het hier dus niet over de fusie of samensmelting van parochiekernen. We hebben het hier evenmin over de bestemming en het gebruik van de parochiekerken. Wat ons hier ter harte gaat, is de zorg voor een vitale en aantrekkelijke geloofsgemeenschap, waaraan alle betrokken personen en groepen hun medewerking kunnen verlenen.
Onder een ‘pastorale eenheid’ verstaan we een kerkelijk verband van christelijke gemeenschappen dat binnen een bisdom duurzaam is opgericht op een territorium dat meerdere parochiekernen en andere geloofskernen omvat. Aan allen die het wensen, biedt de pastorale eenheid alles wat nodig is om te groeien als christen en om deel te nemen aan het christelijke gemeenschapsleven. Binnen de pastorale eenheid worden de schotten tussen de parochiekernen en de andere geloofskernen zoveel mogelijk opgeheven, met het oog op een samenhangend pastoraal beleid. (vrij naar de visietekst)