Ik herinner me nog goed dat ik, bij de ontbijtontmoetingen, als zorgpastor aan tafel zat met heel wat lieve mensen die vanuit hun parochiegemeenschap actief waren in ‘ziekenzorggroepen’. Hetgeen me nog steeds bijblijft was de gretigheid om onze ervaringen te delen van ons werk, beroepsmatig of vrijwillig, met kwetsbare mensen. Het gesprek was zo enthousiast dat we amper tijd hadden om de post-its met onze dromen te vullen. Toch klonk daar het verlangen om de persoon voor wie we zorg dragen te blijven ondersteunen, ook al gaat ie voor enige tijd naar een ziekenhuis of verhuist ie naar een serviceflat of woon-zorgcentrum en kunnen we haar of hem niet meer persoonlijk bezoeken.
Uit dit verlangen groeide de droom van een ‘ketenzorgnetwerk’. Ketenzorg is de term die zorgpastores (pastoraal werkers in ziekenhuizen, rusthuizen, psychiatrie etc.) gebruiken om uit te drukken dat de spirituele zorg die ze bieden een van de diverse schakels van de ketting is, wanneer mensen vaak maar kort in een ziekenhuis verblijven en snel een andere zorgvoorziening gaan of weer naar huis worden doorgestuurd. Mensen hebben – ook als het gaat om spirituele en psychosociale zorg – nood aan continuïteit. Daartoe is het belangrijk te kunnen rekenen op een netwerk van mensen die professioneel en/of als vrijwilliger die zorg kunnen bieden.
Als diaconiewerking binnen de pastorale eenheid H. Damiaan zijn we erg enthousiast over deze droom. Net als pater Damiaan willen we kwetsbare mensen onze kwaliteitsvolle nabijheid laten ervaren. We zien dat er in ons gebied heel veel zorginstellingen zijn. In alle ziekenhuizen zijn er pastorale werkers, net als in heel wat rusthuizen. Ook zijn er veel enthousiaste vrijwilligers in lokale Samanagroepen of mensen betrokken bij vieringen in zorgvoorzieningen. Stuk voor stuk zijn het mensen die het beste van zichzelf geven. We willen heel graag werk maken van een netwerk dat de noodzakelijke grenzen van veel lokale ziekenzorginitiatieven overstijgt.
We willen het mogelijk maken om – ook op lange termijn – aan mensen die ziekte ervaren, een degelijke spirituele en psychosociale ondersteuning te blijven bieden, ook als mensen nog al eens van verblijfsplek wisselen.
Ben jij in de situatie dat je binnenkort naar het ziekenhuis moet of naar een rusthuis en voel je je wat onzeker … Of kom je net uit het ziekenhuis en kijk je uit naar iemand die op bezoek komt … Of heb je misschien goesting om zelf vrijwilliger te worden … Of heb je nog andere vragen rond dit onderwerp?
Neem contact met
Raf Geurts
0484 06 88 30
pedamiaan@kerknet.be