Verloop priesteropleiding | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Nieuws
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Priesteropleiding Johannes XXIII

Priesteropleiding Johannes XXIII

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • VERLOOP PRIESTEROPLEIDING LESSENROOSTER 2022-2023 CURSUSBROCHURE 2022-2023 BEREIKBAARHEID AANMELDEN VORMINGSPLOEG FACEBOOK-PAGINA ROEPINGENPASTORAAL
roeping door Christus en de Kerk  © Johannes 23 seminarie

Verloop priesteropleiding

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op vrijdag 20 juli 2018 - 17:09
Afdrukken
De opleiding tot priester doorloopt een propedeusejaar en 3 cycli.

De  propedeuse of het initiatiejaar 

Tijdens dit jaar woon je reeds in het Johannes XXIII-seminarie maar ben je nog geen seminarist. De propedeuse heeft als bedoeling jou een basis aan te reiken voor je geloof en je gebedsleven, je vertrouwd te maken met de H. Schrift, je ervaring te verrijken op het gebied van menselijke ontplooiing en algemene cultuur. Je wordt geholpen een goed inzicht te verwerven in jezelf en in het ongehuwd priester-zijn. Op intellectueel vlak word je in het bijzonder ingeleid in enkele geloofsverdiepende vakken. Twee 10-daagse socio-caritatieve stages en een tiendaagse parochiestage helpen jou vertrouwd te worden met het leven van een priester. Het jaar wordt afgesloten met een individuele begeleide retraite. Indien je na dit initiatiejaar aanvaard wordt, kan je beginnen aan de studie filosofie. 

De eerste cyclus:  filosofie

Tijdens deze twee jaren krijg je als seminarist de kans :

* je geloof verder te verdiepen en een geïntegreerd gebedsleven uit te bouwen;

De relatie met Jezus Christus beleeft men allereerst in de tempel van het eigen hart. Daar voert men het gesprek met Hem die de bron van ons leven wil zijn. Het stil gesprek met de Heer ‘zoals een mens met zijn medemens' (Ex. 33,11) krijgt onder meer gestalte in de dagelijkse meditatie van het Woord Gods. De relatie met Christus wordt ook beleefd en gevierd in gezamenlijke momenten van gebed. Het hoogtepunt van de ontmoeting met de Levende Heer is de dagelijkse viering van de eucharistie. Bovendien zijn ook de ochtend en de avond momenten bij uitstek om de Schepper te loven en te danken; dat doen we in de lauden en de vespers, respectievelijk het ochtendgebed en het avondgebed van de Kerk. Er zijn ook diverse geestelijke instructies die de seminaristen inwijden in het gebed en het leven als seminarist.

* je toe te leggen op de studie; wijsbegeerte en enkele inleidende geloofsverdiepende vakken (zoals inleiding bijbel, spiritualiteit, christelijk geloof); kritische reflectie op mens, maatschappij en cultuur (met o.a. psychologie, christelijke kunst, enz.). Er zijn ook een paar praktische vakken (kerkmuziek en zang; taalvaardigheid);

* samen een broederlijke leefgemeenschap te vormen en een beperkt pastoraal engagement op zich te nemen in de weekends en in de vakanties

 

De tweede cyclus: de theologische vorming

Tijdens de driejarige theologische vorming krijgt men de kans om:

 * zich ernstig toe te leggen op de studie van de verschillende theologische disciplines (zoals de reflectie op de inhoud van het geloof, Bijbelstudie, moraaltheologie, liturgie en sacramenten, kerkgeschiedenis, pastoraaltheologie, spiritualiteit,...).

* zijn geloofsleven en roeping verder uit te diepen ; samen een evangelische leefgemeenschap te vormen; een beperk pastoraal engagement op zich te nemen in de weekends en in de vakantie

 

De derde cyclus: de pastorale stage

Tijdens de twee jaren durende derde cyclus gaan de seminaristen op stage. Zij wonen dan bij een priester in en delen zijn leven en zijn werk. Zij worden ingewijd in allerhande domeinen van het pastoraal veld: de liturgie, de verkondiging, het dienstwerk en de zorg voor de gemeenschap. De stagiair neemt ook een aantal verantwoordelijkheden op. In supervisie leert de stagiair dieper in te gaan op zijn ervaringen en er maximaal uit te leren. Naast de parochiepastoraal kan men ook stage lopen in de categoriale pastoraal: het ziekenpastoraat, het onderwijs, enz.

Tegelijk volgen de seminaristen van de derde cyclus een eigen programma met een aantal modules van praktische theologie en komen daartoe dan ook nog af en toe naar het seminarie. De modules zijn voornamelijk praktijkgericht. Men leert er bvb. hoe een homilie te maken en te houden, hoe concreet voor te gaan in de liturgie, hoe leiding te geven, hoe een pastoraal gesprek te voeren, enz.

 

Gepubliceerd door

Priesteropleiding Johannes XXIII

Meer

Artikel
priesteropleiding
Seminarie
johannes XXIII-seminarie

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Enkele leerlingen en een begeleider tijdens een proefdruk van de banners. © Warre Dierickx
readmore

Jongeren tonen zondag vredesboodschap tijdens Gent-Wevelgem

icon-icon-artikel
Paus Franciscus tijdens de algemene audiëntie van woensdag 22 maart 2023 © VaticanMedia
readmore

Paus: ‘Als de Kerk zichzelf niet evangeliseert is ze museumstuk’

icon-icon-blog
De uitgescheurde miniatuur die de deugden van de gematigdheid en de ondeugden van overvloed illustreert. De miniatuur wordt vandaag bewaard in het J.P. Getty-museum, Los Angeles.
readmore

Pronkstuk uit Grootseminarie: het Valerius Maximus-manuscript

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2023 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook