De waardigheid van de kerststal laten oplichten.
De kunst van het ‘thuis-kunnen-komen’.
Het staat geschreven in zovele pedagogische projecten van onze scholen: “We willen dat kinderen/jongeren zich goed voelen bij ons op school”. “Dat ze zich thuis voelen op school”. Ook al is dat schoolhuis niet hun ‘échte thuis’, zoals het dak waar hun bed onder staat dat wel is.
Maar het gaat over ‘je zoals thuis kunnen voelen op school’. Op school ‘thuis kunnen komen’. Of nog sterker uitgedrukt als scholen het over hun internaat hebben: “Internaat is meer dan slapen op school. Het is er thuiskomen”.
Sommigen zullen al deze voorgaande verwoordingen ‘best kunnen’ vinden, bij anderen huivert het wellicht wat in de gedachten…
Wonen: onbetaalbaar? Onaanvaardbaar!
Hoe je ook over deze ‘thuisverwoording’ denkt, corona zorgt dit jaar voor méér open ramen en open deuren in onze school(t)huizen. En toch is het juist nu extra ‘huiselijk warm’ in een katholieke school. ‘Huiselijk warm’ omdat er, ondanks zoveel anders, in een katholieke school -samen met de adventsactie Welzijnszorg- ook aandacht is wie ‘thuis’ geen gevoel van thuis kan hebben.
Samen met de campagnepartners zet Welzijnszorg de hachelijke woonsituatie van mensen in armoede op de agenda. Wonen is de spil in de armoedeproblematiek. Voor 1 op de 5 huishoudens in Vlaanderen en Brussel is goed wonen onbetaalbaar. Onaanvaardbaar!
Het mantra van 2020 ‘Blijf in je kot’ klinkt anders als je in een comfortabel huis met veel groen en een ruime tuin en een goede internetverbinding huist, dan wel wanneer je amper ruimte hebt en/of in een appartementsgebouw woont waar de muren niet (goed) geïsoleerd zijn of in een buurt met veel omgevingslawaai.
De waardigheid van de kerststal.
Maria en Jozef waren op kerstavond op zoek naar beschutting en een (t)huis om de nacht door te brengen. Omdat vele ramen en deuren gesloten bleven, werd het een verlaten herberg waar ze ‘thuis’ konden komen…
Al eeuwen staan de deuren en de ramen van onze kerststallen open voor een figuratieve opstelling met een diepere boodschap: Gods Zoon wil -in mensen- thuiskomen met Zijn boodschap! Niets minder dan dat oude verhaal over ‘de waardigheid van de kerststal’ roept ons op in deze dagen. Gods verlangen is groot: Hij kijkt uit naar mensen bij wie een Kind thuis mag komen, een (school)(t)huis waar mensen -wie ze ook zijn- onverwacht mee mogen aanschuiven.
Zal de deur van ‘de herberg van ons leven’ dit jaar ook écht open staan en open gaan voor die boodschap? Zeggen wij (VERRASSEND VREUGDEVOL): “Kom, in mijn (school)(t)huis ben Jij welkom”?
Alvast een Gast die veel corona-eenzaamheid kan verlichten!
De Amerikaanse Franciscaan Richard Rohr schrijft: ‘Licht is niet bedoeld om náár te kijken. Licht is bedoeld om méé te kijken.’ Jezus zegt in feite: ‘Ik ben niet bedoeld om náár te kijken, ik ben bedoeld om méé te kijken.’ Wie naar Jezus kijkt, verblindt zichzelf. Hij is bedoeld om ons te laten zíen. Het is de bedoeling dat we het Licht dat Christus is op deze wereld, op onze katholieke dialoogschool & op onze school(t)huizen laten vallen en dán opmerken wat zich in dat licht aan ons laat zien.
Het Kerstverhaal eindigt met het verrassende bezoek van drie wijzen die eer willen betuigen aan de Mens die Gods koninkrijk hier op aarde wil brengen. Het is geen toeval dat deze vreemden in de kerststal ‘rijken’ waren die bij ‘armen’ kwamen. Ze hebben elkaar gevonden omdat ze wisten dat het om een kind gaat. In zo’n multiculturele, multireligieuze samenleving wordt er heel veel mogelijk.
Gezegende Kersttijd! - Rik Depré, pastor Katholiek Onderwijs Vlaanderen