Een selectie voor het basisonderwijs: Ramadan en Vasten
Een selectie voor het basisonderwijs: Aswoensdag en vasten
Een selectie voor het secundair onderwijs: Ramadan en Vasten
- Vasten | veertigdagentijd:
https://www.kuleuven.be/thomas/page/vasten/
https://www.kuleuven.be/thomas/page/bereid-je-voor/ :
https://www.kuleuven.be/thomas/page/zoek/event/6522/#page-title
https://www.kuleuven.be/thomas/page/zoek/event/10245/#page-title
- Ramadan Moebarak, een gezegende vastenmaand:
https://www.kuleuven.be/thomas/page/ramadan-moebarak/
- Elisabeth website: specifiek voor leerling zorgrichtingen
https://www.pastoralezorg.be/page/veertigdagentijd-visuele-vormgeving-in-de-voorziening/
https://www.pastoralezorg.be/page/ramadan/
https://www.kuleuven.be/thomas/page/leven-in-overvloed/
Inspiratiemap vanuit de Attent werkgroep Migratie Diversiteit Gastvrijheid (Antwerpen) – versie 2023
• Mensen inspireren over een onderwerp waarover ze al heel vaak gehoord hebben, kan zeker ook door het eens vanuit een andere hoek te belichten. Waarom geen moslim(a) uitnodigen om tijdens de viering te komen getuigen over het vasten in de islamitische traditie? En misschien staat de lokale moskee in ruil ook wel open voor een getuigenis van een christen over het vasten in de veertigdagentijd, na het gebed?
• Een andere mogelijkheid is om een ‘andere’ christen uit te nodigen voor een getuigenis: hoe beleeft een Roemeens-orthodox christen het vasten bijvoorbeeld? Of een Nigeriaans-evangelische?
Meer info: Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet
- Idee 3: Deelname aan een iftar
• Het dagelijks breken van de vasten wordt in de islam iftar genoemd. Dit is dus de eerste maaltijd die men eet na zonsondergang. Heel wat moslimgemeenschappen en moskeeën organiseren publieke iftars tijdens de ramadan, in de moskee, in een zaal, in een park, … Gastvrijheid is immers zeer belangrijk voor moslims tijdens de ramadan.
• Wordt er in jouw omgeving een publieke iftar georganiseerd? Neem dan eens deel met het team van de PE of de geloofskern, met familie of vrienden, of met geïnteresseerden uit de gemeenschap. Je zal merken: het is helemaal niet raar om hierbij aan te sluiten als niet-moslim. Men zal blij zijn met je aanwezigheid!
De keuze om vooraf gedurende de dag te eten of te vasten is aan jou.
Meer info:Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet
- Idee 4: Gezamenlijke sobere maaltijd
• Heeft jullie geloofskern de gewoonte een sobere maaltijd te organiseren tijdens de veertigdagentijd (ten voordele van Broederlijk Delen)? Verplaats deze dan eens naar wat later op de avond – na zonsondergang – en nodig een lokale moslimgemeenschap uit. Een beetje een omgekeerde iftar eigenlijk. Zorg voor voldoende vegetarisch aanbod – het is een sobere maaltijd natuurlijk…
Dit is de perfecte gelegenheid om te praten over wat ‘vasten’ voor jullie betekent.
• Organiseren jullie gewoonlijk een koffiestop voor Broederlijk Delen? Indien deze nog vóór de ramadan valt, nodig dan eens expliciet de lokale moslimgemeenschap uit. Een mooie manier om contact te leggen!
Meer info: Inspiratiemap "Wij vasten" | Kerknet
Verken de website van ORBIT
ORBIT vzw wil de effectieve en systematische ‘ontmoeting in verscheidenheid’ bevorderen tussen personen en groepen van verschillende etnisch- culturele achtergrond, religie en levensbeschouwing.
Kalender "Iedereen feest 2024"
‘Iedereen Feest!’ is unieke jaarkalender met de feestdagen van de religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen in België. Met deze geïllustreerde kalender kan je buren, vrienden, klasgenoten of collega’s beter leren kennen, bijleren over veel culturen, en met hen meevieren natuurlijk.
Bestel deze kalender hier

Stuur (als school) een wenskaart bij het einde van de ramadan
Hier tref je de kaart.
Bekijk zeker ook eens het verdere aanbod van wenskaarten van ORBIT.
ORBIT West-Vlaanderen – regionaal aanspreekpunt
Dominique Ballegeer
0494/170195
db.1107@hotmail.com
westvlaanderen@orbitvzw.be

Boodschap ter gelegenheid van de ramadan en het feest aan het einde van de ramadanmaand 2024 (11 maart – 9 april)
‘Id al-Fitr/Ramazan Bayramı, 10de /11de april 2024
1 Kor 12, 12.24-26
12 Het menselijke lichaam vormt met zijn vele ledematen een geheel; alle ledematen, hoe vele ook, maken tezamen een lichaam uit, 24 God heeft het lichaam zo samengesteld, dat Hij aan het mindere meer eer gaf, 25 opdat er in het lichaam geen verdeeldheid zou zijn en de ledematen eendrachtig voor elkaar zouden zorgen. 26 Wanneer een lid lijdt, delen alle ledematen in het lijden; wordt een lid geëerd, alle delen in de vreugde.
Sahih al-Bukhari 6011
De profeet (vrede zij met hem) heeft gezegd:
Je ziet hoe de gelovigen in hun wederzijdse barmhartigheid, wederzijdse tonen van liefde en vriendelijkheid, gelijken op een lichaam, zo dat, als een deel van het lichaam onwel is, dan het gehele lichaam de slapeloosheid en koorts deelt.
Beste zusters en broeders
De verschillende oorlogen verspreid over de wereld zijn een bron van polarisatie, maar roepen ook een tegenkracht van mededogen op. Tegelijk brengen overstromingen, droogtes en zware aardbevingen een grote golf van solidariteit teweeg. Ook in ons land leven vele mensen mee met de getroffen families en slaan de handen in elkaar om goederen en fondsen in te zamelen voor noodhulp. Solidariteitsacties, groot en klein, halen het mooiste in mensen naar boven: goedheid en vrijgevigheid, samenwerking en verbondenheid.
Ter gelegenheid van de Ramadan en het feest van Id al-Fitr willen we die ervaringen van menselijke broederlijkheid ondersteunen. Ze laten ons zien dat er een grote bron van Liefde is die ons allen overstijgt en verbindt: God in wie wij geloven. De Ramadan en de christelijke veertigdagentijd, die dit jaar deels samenvallen, zijn voor moslims en christenen de ideale gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen in het goede.
Deze tijd herinnert ons evenzeer aan de noodzaak om solidair te zijn, elk volgens zijn capaciteiten en middelen. Laten wij als de verschillende leden van één lichaam samenwerken om in deze wereld een teken te zijn van Gods grote liefde en vrijgevigheid.
Zalig feest!
Guy Harpigny Lode Van Hecke Steven Fuite
Bisschop Referendaris Bisschop Referendaris Synodevoorzitter van de
voor de interreligieuze dialoog voor de interreligieuze dialoog Verenigde Protestantse Kerk in België