17 mei 2018 : Kapellekeswandeling Dworp | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
De prent van Onze-Lieve-Vrouw (‘Moeder der Bermhertigheydt’), omringd door andere heiligen.

17 mei 2018 : Kapellekeswandeling Dworp

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 17 april 2018 - 17:17
Afdrukken
De maand mei nadert, en de lente is al behoorlijk opgeschoven. Naast de grote lenteschoonmaak was er ook al de grote jaarlijkse kapellekes schoonmaak.

Voilà, daar zijn ze weer! Jullie hebben ze toch al opgemerkt? De bloemetjes en de bijtjes! Het is voor hen wel een moeilijke winter geweest. Al hebben de winter en de bijen dit jaar iets gemeen. Ze delen beiden serieuze prikken uit. Intussen is de lente al behoorlijk opgeschoven. Naast de grote lenteschoonmaak was er ook al de grote jaarlijkse kapellekes schoonmaak.

Winterschade

Het voorbij jaar heeft ons klein historisch en religieus erfgoed het overigens bijzonder te verduren gekregen. Niet minder dan vier kapellen hebben te maken gekregen met ongewenste bezoekers. De ene al wat vernielzuchtiger dan de andere. Tot zelfs het kindje Jezus van de kerststal werd gestolen. Gelukkig heeft Irène Magnus het kindje vlug teruggevonden. Maar het was dermate toegetakeld en voor het terug op een degelijke manier naar de kerststal kon, moest het voor een kort verblijf naar de reanimatieafdeling van Hugo Spriet. Het relaas hiervan is trouwens uitvoerig aan bod gekomen in de parochierubriek in Kerk&leven; Dank aan alle, anonieme weldoeners, om uw wat in onbruik zijnde heiligenbeelden, ter beschikking te stellen van de getroffen kapellen. Zij zijn fier op uw gulle schenkingen en hun nieuwe bewoners.

Dit jaar vertrek op Rilroheide

Wanneer dit artikel verschijnt zullen ongeveer alle kapellen in Dworp weer bewoond en in topvorm zijn. Voor het 24ste jaar op rij heeft de Landelijke Gilde daar weer zijn handelsmerk van gemaakt. Op donderdag 17 mei aanstaande staan zij dan ook voor de 24ste keer in voor een nieuwe verrassende kapellekeswandeling. Als geen ander weten zij elk jaar nieuwe weetjes over deze kleine historische huisjes onder de aandacht te brengen.

De eer komt dit jaar toe aan de kapellen van Rilroheide en Grootheide. Dit jaar krijgen we zelfs de eer om een kapel voor de eerste keer aan te doen, met dank aan de familie Vandenbrande. Onze verplaatsingsmiddelen kunnen worden gestald op de parking aan het voetbalveld van FC Dworp. Donderdag 17 mei 2018 stipt om 19.00 uur vertrekken wij hier voor de 24ste Dworpse kapellekeswandeling. We wandelen rustig, kalm en vroom van kapelleke tot kapelleke waar we halt houden om er te bidden en te bezinnen.

Route

De eerste kapel is die van Rilroheide (in een vorige editie nog genoemd als de kapel van de familie Sleewaegen-Van Cutsem). Via de Grootheideweg gaat het richting Duling tot het kapelleke van ex-René Cardon en terug via Grootheideweg naar de kapel van de familie Louis Vandenbrande. Daarna kapel René Fastenaekels. Tussen de velden door naar de Hoogkouter tot de kapel ‘Bid voor Ons’, Molenveld, Karenberg en terug naar de kantine van voetbalclub FC Dworp. Daar wacht ondertussen voor alle deelnemers het traditionele natje en droogje. Al moeten wij melden dat er dit jaar een niet mis te verstane wijziging aan het systeem is aangebracht. Het droogje wordt door de Landelijke Gilde nog aan alle deelnemers gratis aangeboden. Maar het natje daarentegen is deze keer, gezien de kantine een privé uitbating is, ten laste van de verbruiker. Naar gewoonte gaat federatiepastoor Jos Houthuys voor op de gebedstocht, met zang en gebedsteksten voorgelezen door jong en oud.

Kapel van Rilroheide

KapelRilroheide2012.jpg

Jozef Sleewaegen (1930-2012) en Isabelle Van Cutsem (1929-2017) bij de kapel van Rilroheide waar ze jarenlang zorg voor gedragen hebben.

De kapel bevindt zich volledig op openbaar domein en is eigendom van de gemeente. Het echtpaar Jozef Sleewaegen en Isabelle Van Cutsem heeft ze jarenlang onderhouden. Jozef was toen pas overleden († 06.01.2012) en Isabelle was het verlies van haar grote steun nog niet helemaal te boven. Sindsdien werd het ook voor haar al maar moeilijker en moesten haar dochter Anny en schoonzoon Pierre haar geregeld bijstaan. Begin vorig jaar is ook zij overleden op bijna 88-jarige leeftijd. Wanneer we straks even halt houden aan de kapel, is het dan ook een eerbetoon voor hun jarenlange onbaatzuchtige inzet om het behoud van de kapel van Rildera, net beneden Kampendaal. Door hun doordachte en grondige ingrepen in 1980 en 1994 hebben zij dit stukje publiek erfgoed zelfs van een volledige ondergang gered. In het opzet en de geest van de kapellekeswandeling was het zeker niet passend dit levenswerk zomaar verloren te laten gaan.

 

Nieuwe zorgdragers

Op onze zoektocht naar een opvolger om de zorgrol over te nemen kwamen we spontaan bij de buurtbewoners Richard Lagneau en Linda Moonens terecht.

KapelRilroheide2018.jpg

De fiere huisbewaarders sinds 11 januari 2018 van de kapel van ‘Rildera’: Richard Lagneau en Linda Moonens met twee kleinkinderen, Zoë en Louis.

In Dworp en ver daarbuiten gekend als Richard en Linda van ‘den Borenbond in Rau’. Sinds donderdag 11 januari 2018 hebben zij, onder het goedkeurend oog van de gemeente Beersel, officieel de sleutel van de kapel. Zij zijn sindsdien de nieuwe huisbewaarders van de kapel. Dat zij zich behoorlijk van hun taak kwijten behoeft geen betoog. Bij het voorbijkomen aan de kapel zien we er trouwens geregeld een van beiden de bloemekes verzorgen. Een suggestie voor de driehoek waarop de kapel staat is er een gezellig zithoekje voor de buurt van te maken.

 

In de kapel hangt een merkwaardige prent met in het midden op een groot voetstuk Onze-Lieve-Vrouw met Jezus op haar arm (‘W. G. C. Moeder der Bermhertigheydt’), omringd door de heiligen Anna, Laurentius, Gaugericus en Rochus. Onderaan de tekst

KapelRilroheidePrent.jpg

De prent van Onze-Lieve-Vrouw (‘Moeder der Bermhertigheydt’), omringd door andere heiligen.

 

“Comt vrinden aen naer Dworp en wilt Maria Eeren,

Sij can door gebedt uw Sondaers hert bekeeren.

Laureys bewaert ons van brant,

Guricx doet de liefde blijven,

Sint-Anna geeft ons bijstant,

Rochus wilt de pest verdrijven.”

 

 

 

De gemeente heeft zich intussen geëngageerd om de kapel een onderhoudsbeurt en een flinke lik verf te geven. Ook aan de suggestie om de directe omgeving van de kapel wat af te schermen zal gewerkt worden. Proficiat aan alle initiatiefnemers en in het bijzonder aan de nieuwe huisbewaarders.

 

De prent van Onze-Lieve-Vrouw (‘Moeder der Bermhertigheydt’), omringd door andere heiligen.

De kapel van de Duling

Sinds hier aan de boorden van Hallerbos tijdens de eerste zonnige dagen in maart 2012 een cameraploeg van het toenmalige VRT-programma ‘Man bijt hond’ neerstreek, is dit kapelleke vermoedelijk het meest bekende Dworps kapelleke in gans Vlaanderen. Zeer toevallig was de voorzitter van de Landelijke Gilde Maurice Debremaeker net die dag in de Duling bezig met zijn jaarlijkse kapellekesschoonmaak ter voorbereiding van de kapellekeswandeling in de maand mei. Tenzij de rooksignalen van zijn sigaar de aandacht trokken van de cameraploeg zal deze ontmoeting voor altijd iets mystieks in zich dragen.

kapelDuling2012.jpg

De verdwenen beelden: in het midden Onze-Lieve-Vrouw, voor haar verschillende kleinere heiligenbeelden en een paar ornamenten. (Foto AW, 31 maart 2012) © AW

Vandalisme

Zes jaar later op 16 februari, bij het opmaken van een eerste stand van zaken na de winterperiode, stelde diezelfde voorzitter vast dat de kapel leeg stond. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw en de diverse andere kleinere beelden waren verdwenen. Het hekje was los en de kapel stond open. De heiligenbeelden zullen zeker niet uit zichzelf het slot geopend hebben om weg te vluchten uit hun vertrouwde verblijfplaats, daarvoor hadden zij het op ‘den Berg van Siroup’ veel te goed. Het zullen wel ongemanierde, vernielzuchtige vandalen zijn geweest die ze hebben laten verdwijnen.

kapelDuling2017.jpg

De kapel van den Duling op ‘den Berg van Siroup’, geflankeerd door de milde weldoeners. © AW

Gelukkig waren bij het bezoek aan de volgende kapel voor deze tocht Louis Vandenbrande en zijn echtgenote Sonia Devillé present bij hun kapel langs de Grootheideweg. De desastreuze vondst was natuurlijk het gespreksonderwerp van de dag. En zie, Louis en Sonia hadden op zolder nog een Onze-Lieve-Vrouw staan. Zij hebben ze daar weggehaald en door toedoen van de Landelijke Gilde voorzitter staat er opnieuw een Onze-Lieve-Vrouw mooi te pronken in de kapel. Zij waakt nu openlijk over alle Godsvruchtige zielen van de Duling. Met dank aan de milde weldoeners, die we graag wat beter leren kennen.

De kapel op de Grootheide

Louis Vandenbrande was dakwerker en werkte vele jaren voor dakwerken Neufkens, gespecialiseerd in grote constructies zoals o.a. daken van kerken. Zijn werk was dus altijd op locatie waardoor straten en pleinen tot in de verste verte voor hem geen geheimen meer kennen. Op weg naar en van zijn werk is er hem vrij vlug iets merkwaardigs opgevallen. Overal, langs de meest diverse wegen en op de meest onverwachte plaatsen, stonden er kleine gebouwtjes. Soms waren het de meest bizarre constructies met daarin allerlei heiligenbeelden. Het ene was al beter onderhouden dan het andere. Sommige waren zelfs helemaal bouwvallig. Bij het vervullen van zijn dagtaak op een of ander hooggelegen dak zag hij diezelfde beelden terugkomen. Het fascineerde hem en spontaan dacht hij bij zichzelf: “ik wil ook zoiets proberen te maken, te bouwen”.

Louis bouwt een kapel

Zijn eerste creatie was een soort minikapel in de schouw van zijn living. Het resultaat mocht er zijn. Het kriebelde eigenlijk naar meer en liefst iets speciaals, iets dat men niet overal ziet staan. Een kapel in een niet traditionele vorm.

kapelGrootheide.jpg

De kapel van de drie Onze-Lieve-Vrouwen van Lourdes op de Grootheide.

Tegenover zijn voordeur lag nog een stukje grond dat wel geschikt was om een kapel te bouwen. Zo kon hij ook steeds een oogje in het zeil houden voor als er wat zou gebeuren! Het idee was in wording, tot een hoop kasseistenen ergens onderweg de vlam deed overslaan. Louis heeft zich dan voorzien van een hoop kasseistenen en cement en in 1984 is hij er maar aan begonnen. Eigenlijk was het de bedoeling om eerst een probeersel te maken.

De kasseistenen heeft hij op elkaar gemetst. Het werd een vorm van een halve maan. De vloer is een betonplaat met tegels erop. Het heeft het uitzicht van een grotkapel. Tegenover de basiliek van Halle was toen nog de Mariawinkel van de gezusters Boon. Daar hebben hij en zijn echtgenote de drie beelden van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes gekocht die nu nog in de kapel staan. Voor de Onze-Lieve-Vrouwbeelden staat links en rechts een vaas met kunstbloemen en daartussen drie noveenkaarsen.

Begin de jaren 2000 zijn de ouders van Sonia, Jean-Louis Devillé en Jeanne Borremans, overleden. Bij een kerkelijke uitvaart wordt in de parochiekerk van Dworp steeds een gedachteniskruisje opgehangen. Met Allerheiligen kan een nabestaande van de overledene het ophalen en thuis op een speciale plaats bewaren. Met de grotkapel had Sonia er wel een heel speciale plaats voor. Ze heeft elk gedachteniskruisje van haar overleden ouders aan een Onze-Lieve-Vrouwbeeld gehangen. Aan het middelste beeld heeft zij het kruisje van haar vormsel (plechtige communie) gehangen. Op de Grootheide in Dworp loopt er echter geregeld klein en soms ook groot wild rond dat ongewild schade zou kunnen toebrengen aan de beelden en de aanwezige ornamenten. Daarom heeft Louis er als bescherming een plexiplaat voorgezet. Soms is de grotkapel wit, maar ter gelegenheid van de kapellekeswandeling 2018 heeft hij ze mooi blauw geschilderd. Oorspronkelijk had Louis voor de kapel een bloemenperkje gemaakt dat was afgezet met boordstenen. Maar nu de kinderen uit huis zijn en met de auto op bezoek komen geeft dat wat parkeerproblemen. Een creatieveling zoals Louis zou zichzelf niet zijn als hij ook daar geen (tijdelijke) oplossing voor zou hebben gevonden. Een deel van de grond tussen de boordstenen heeft hij vervangen door grint zodat er een parkeerplaats ontstond. Indien nodig kan de grint vlug terug vervangen worden door grond voorzien van de nodige bloemen. Het probeersel is dus een definitieve creatie Louis Vandenbrande geworden. Proficiat aan de creatieveling en aan de familie voor de mooie versieringen en het degelijk onderhoud van hun kapel.

Van de grotkapel wandelen we nu verder de Grootheideweg op tot in de S-bocht van de Halderbosstraat aan de Sint-Jozefskapel van wijlen René Fastenaekels.

 

Kapellen hebben altijd veel betekend in het leven van de mens. Dat ze in zo groten getale overal langs onze straten, pleinen en zelfs gewoon in de velden staan, is daar het beste bewijs van. Door hun geringe materiële waarde zijn zij echter weinig of nooit aan bod gekomen in officiële documenten. Dat maakt het vandaag zeer moeilijk om precies het wat, hoe en waarom van een kapel te achterhalen. Daarom moeten we het, in de meeste gevallen, stellen met mondelinge overleveringen. Soms kan daar wat verkeerd gaan. Zo moeten we wanneer we op 17 mei de Sint-Jozefkapel langs de Halderbosstraat op Grootheide aandoen, een lichte correctie aanbrengen aan ons verhaal van 25 april 2012.

kapelSint-jozef.jpg

De staakkapel van Sint-Jozef langs de Halderbosstraat op de Grootheide, een concept van René Fastenaekels uit 1972.

Sint-Jozefkapel

De vorige stenen kapel stond bij het aanleggen van de Zonnebloemlaan midden het tracé van de aansluiting met de Halderbosstraat. Hiervoor is zij toen moeten wijken. Buurman René Fastenaekels heeft er daarna (1972), op verzoek van de buurtbewoners, met een eigen creatie een staakkapel van gemaakt. De patroonheilige Sint-Jozef is gebleven en woont nu op openbaar domein, pal voor de woning van Gustave De Coster en Maria Debrael. Deze familie heeft de kapel zolang onderhouden als het in hun mogelijkheden lag. Achter het glas zorgen mooie bloemen naast Sint-Jozef nog geregeld voor een aangepaste versiering. De staakkapel toont na 46 jaar duidelijke tekenen van verwering.

Welkom bij ‘Bid voor ons’

Via een paar veldwegen gaan we naar onze volgende halte. Misschien is dit wel het uitgelezen moment om ons even te bezinnen over de ontluikende mooie dingen van moeder natuur en bij uitbreiding in gans het dagdagelijks leven van ieder van ons. Aan het einde van de weg verschijnt al de Hoogkouter, het Molenveld en het kapelleke van ‘Bid voor Ons’. Daartegenover in dat andere kapelleke was tot eind vorig jaar, zowel achter de toog als voor de toog, nog drukke activiteit. Léza (Barbara) Wauters was er op 91-jarige leeftijd nog steeds cafébazin van het café ‘In de Welkom’. Op 8 december 2017 is zij echter plots overleden. Léza nam zelfs nog geregeld deel aan de kapellekeswandeling. Gedurende de 66 jaar dat zij er achter de toog stond, heeft zij er vele straffe verhalen weten ontstaan. In de aanloop naar de kapellekeswandeling van mei 2015 hebben wij het met haar nog uitvoerig over de vermeende windmolens op het Molenveld gehad.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen

Zo gedreven Léza was voor haar café en haar klanten, zo gedreven is ook Ivo Baertsoen voor de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Vlaanderen.

kapelOLVvVl.jpg

Inwijding van de kapel in 1996door toenmalig federatiepastoor Patrick Maervoet ter gelegenheid van ‘Zottenbergkermis’. Van links naar recht: Maurice Debremaeker, Lieve Spanoghe, Ines Copeleu, Ivo Baertsoen, wijlen Frans Van Haecke, Patrick Maervoet, wijle

Van zodra de lente in zicht komt, is hij al druk in de weer met het verzorgen van het mooie bloemenperkje rond de kapel. Bijna elk jaar moet de kapel hier of daar wat bijgewerkt worden. Daarna werkt hij met de verfborstel het geheel af. Gans het jaar door branden er in de kapel dag en nacht twee lichtjes, zorgt hij dat er twee kaarsen branden en draagt hij zorg voor alle beelden. Tot 1980 onderhield Arnout Malfliet de kapel en had hij er de sleutel van. Toen Arnout elders ging wonen heeft hij de sleutel aan Ivo gegeven met de uitdrukkelijke wens de kapel verder te onderhouden. Met de steun van Roeland Fastenaekels is Ivo op deze wens ingegaan. Vandaag doet hij het nog steeds en met dezelfde gedrevenheid als bijna veertig jaar geleden. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze kapel in 2015 een zeer beslissende rol heeft gespeeld tijdens de Nationale Streekzoektocht van de Landelijke Gilde in en rond Beersel en Halle.

Slot van de wandeling

We nemen nu verder het Molenveld, steken de Halderbosstraat over en via de Karenberg gaat het terug richting de kantine van FC Dworp, waar we vertrokken zijn. Hier wacht ondertussen voor alle deelnemers het gekende natje en droogje. Denk eraan: het droogje wordt door de Landelijke Gilde aan alle deelnemers wel gratis aangeboden, het natje daarentegen is deze keer, gezien de kantine een privé uitbating is, ten laste van de verbruiker. Met dank aan Toos Jongejan en haar ploeg voor de goede en gezellige ontvangst. Het wordt ongetwijfeld nog een toffe meiavond op ‘Rildera en de Groeta’. Iedereen wordt hierbij nogmaals hartelijk uitgenodigd op donderdag 17 mei. We vertrekken om 19.00 uur stipt aan de kantine van FC Dworp, Rilroheidestraat te 1653 Dworp. Tot dan!

Alex Wauters

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
kapellen
Dworp
meimaand

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook