Als laatsten eersten worden | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Reclame voor een hekkenfabrikant. Zomaar op straat een ‘poort naar iets hogers’ … Voor wie er door wil gaan.  © Lieve Wouters

Als laatsten eersten worden

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 8 augustus 2022 - 17:39
Afdrukken
Bij het evangelie van de een-en-twintigste zondag door het jaar C (Lucas 13,22-30).

Eens vroeg iemand hem: “Heer, zullen er veel of weinig mensen gered worden?” En Jezus sprak: “Span u tot het uiterste in om door de enge deur binnen te geraken. Want ik verzeker u: er zullen veel mensen proberen binnen te komen, maar het zal hun niet lukken!” (Lucas 13,23-24)

De zomerzon heeft krachtig geschenen deze weken, en dus was het drummen geblazen voor de plaatsen waar nog koelte te vinden is. Zullen we wel binnen geraken, vragen we ons af als we de lange rijen zien, bijvoorbeeld aan de toegang van het Provinciaal Domein in Huizingen?

Wie raakt binnen ?

Het is ook de vraag in het evangelie van zondag van een wat ongerust iemand aan Jezus: “Heer, zijn het er weinig die gered worden, die binnen mogen in uw Koninkrijk?” Jezus antwoordt niet met een direct ja of neen op de vraag. Het is niet aan hem om daarover te beslissen. Wat God met ons voorheeft, ligt in Gods handen, en daar ligt het goed. Hij keert de vraag rechtstreeks terug aan wie ze stelt. Het hangt af van je eigen inzet, van de keuzes die je maakt in je leven.

De deur is smal 

Jezus gebruikt daarbij het beeld van de deur. Die is smal. Die is niet gemaakt om er met velen tegelijk door te kunnen. Een beetje zoals de ingang van de Geboortekerk in Bethlehem. Dat is een grote kerk met maar één heel kleine toegangsdeur, laag en smal. Je kan er maar één voor één door naar binnen, en de groten moeten zich ook nog eens flink bukken. Klein maken, zou ik zeggen. Zo stelt Jezus het ook voor: in Gods Koninkrijk geraak je niet binnen met de grote hoop. Je kan je niet verschuilen achter een ander en mee naar binnen glippen. Het gaat één voor één, het hangt af van wat je zelf wilt. Het is een persoonlijke keuze.

Keuzes maken

Het beeld van de smalle deur doet ook denken aan de manier waarop we ter wereld gekomen zijn. Toen zijn we ook door een nauwe gang heen moeten gaan. Dat kostte veel inspanning van moeder en kind. Ter wereld komen gaat niet vanzelf, het vraagt moeite, het kost geboortepijn. En ook daarna, op onze verdere levensweg, komen we soms in van die smalle, benauwende stukken die moeite vragen om er doorheen te geraken. Opgroeien, vaardigheden leren, je plaats vinden te midden van de andere mensen. Het vraagt inspanning. Keuzes maken.

Wat heb je gedaan ?

Jezus reikt ons wel een sleutel aan die helpt om de nauwe deur door te gaan. Dat is het doen van gerechtigheid. Dat zal de norm zijn: wat heb je gedaan voor de minsten van de mijnen? Brood gegeven aan wie honger heeft, warmte geboden aan wie eenzaam is, steun aan wie ziek is? Er is niets anders om ons laten op voor te staan: wat hebben we gedaan voor anderen? Zo kan het gebeuren dat eersten soms laatsten, en laatsten eersten zullen zijn. Het is dus een heel ongewone file die voor Gods deur staat. Maar aan de plaats waar we staan en of we binnen geraken, daar kunnen we wel iets aan doen. In die zin betekent deze aansporing ook echt Blijde Boodschap.

 

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Lucas
deur
poort

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Maria, hoogverheven als Koningin. Ja, maar vooral ook toevlucht en nabije Moeder voor mensen biddend om troost en nabijheid. Kapel Nodebais, Hamme-Mille.  © jh
readmore

Waarom Maria ons blijft aanspreken

icon-icon-artikel
Bidden … Woorden in de wind? Of juist hoorbaar voor Hem die luisteren wil? Vlasakker nabij Hélécine.  © rh
readmore

Bidden met aandrang

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook