Bij de vastencampagne van Broederlijk Delen 2018 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Campagneaffiche Broederlijk Delen 2018 © Broederlijk Delen

Bij de vastencampagne van Broederlijk Delen 2018

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op maandag 26 februari 2018 - 16:09
Afdrukken
Op 10 en 11 maart 2018 vindt in alle kerken de eerste omhaling plaats voor Broederlijk Delen. Focus ligt dit jaar op voedselzekerheid in Oeganda.

Een keerpunt voor mensen in Oeganda

In de veertigdagentijd voelen we ons sterker verbonden met de strijd van mensen in het Zuiden om hun lot meer en meer in eigen handen te nemen. Vorig jaar zette Broederlijk Delen daartoe een sterke vrouw in de kijker, Amssetou, die in Burkina Faso met haar dorpsgenoten erosiedijkjes bouwt om de schaarse regen op te vangen. Dit jaar zet Broederlijk Delen opnieuw een sterke vrouw in de kijker, Grace, een vrouw met zeven zonen, die met de hulp van Broederlijk Delen en haar sterke wil om iets te bereiken, haar leven totaal veranderde en vooral verbeterde.

Centraal in de campagne staat dit jaar Oeganda, een land in Oost-Afrika dat ‘de parel van Afrika’ wordt genoemd. Met zijn groene heuvels, microklimaat en vruchtbare gronden verwacht je overvloed. Maar schijn bedriegt. Door de grote bevolkingsgroei bezitten de meeste boeren er steeds kleinere stukken grond. Het wordt moeilijker om alle monden in het gezin te voeden. Bovendien produceren boeren vaak teveel van hetzelfde: veel koolhydraatrijke voeding, weinig groenten en fruit. De eenzijdige voeding bedreigt de gezondheid, vooral van kinderen.

COSIL, een partnerorganisatie van Broederlijk Delen in Oeganda, leert de boeren om bewuster om te springen met grond, water en bomen om zo honger op lange termijn te voorkomen. Door de klimaatverandering mislukken de oogsten steeds meer op de kale heuvels. Daarom wordt herplanten van bomen en het gebruik van houtbesparende kookvuurtjes gepromoot.

Het verhaal van Grace

broederlijkdelen2018-1.jpg

Zo tekent Grace haar situatie uit en krijgt ze er zicht op. © Broederlijk Delen

Grace Ninseka (41) leeft met haar man en zeven zonen in een lemen huis op een klein lapje grond. Een diploma heeft ze niet, ze kon slechts studeren tot haar tweede leerjaar. Het gezin bezat amper iets: ze hadden ieder slechts één kledingstuk. Ze hadden kookpotten, maar niet genoeg borden of bekers. Niemand kon op een matras slapen. In het regenseizoen kenden ze vaak korte nachten. Hun strooien dak was niet bestand tegen de hevige regens. Grace en haar man werkten dagelijks lange uren op het land van iemand anders voor een hongerloon: 40 eurocent voor een halve dag. “We verdienden vaak te weinig om bananen of maniok te kunnen kopen.”

Toekomst tekenen

Het contact met COSIL zorgde voor een keerpunt in het leven van Grace. COSIL ging in gesprek met Grace en haar man. Onder begeleiding tekende Grace haar gezinssituatie. Samen kregen ze op die manier zicht op hoe de situatie kon verbeteren. De tekening hielp haar om stap voor stap activiteiten te plannen die geld opbrengen. Zij tekende ook dat ze met het geld meer keukengerei zou kopen, enkele dieren, golfplaten voor het dak en matrassen voor de kinderen. Tenslotte tekende ze zelf haar toekomstplan. Door de tekening zag ook haar man de voordelen van een winstgevende onderneming voor Grace. De winst uit haar handeltje zorgt voor extra inkomsten die in de eerste plaats de kinderen ten goede komen. Grace beslist zelf waaraan ze haar verdiende centjes uitgeeft. Ze zegt zelf: “Voor de ontmoeting met COSIL had ik geen dromen, omdat ik niet wist hoe te dromen. Ik had toen niet het leven dat ik voor mezelf en m’n gezin wenste, maar ik zag geen uitweg.”

Wat wij kunnen doen

Ook voor ons is er werk aan de winkel, door voedselverspilling tegen te gaan, door onze eigen levensstijl aan te passen en te kiezen voor alternatieven, kunnen we opkomen voor eerlijke, duurzame en efficiënte landbouw- en voedselsystemen. Als we durven nadenken over hoe wij met voedsel omgaan en ingaan tegen elke vorm van verspilling, dan kunnen we tot een keerpunt komen om de wereld te verbeteren, te beginnen bij onszelf. Door een ommekeer in ons handelen, kan de kloof tussen rijk en arm kleiner worden.

Van inkeer tot ommekeer

Elke vasten maken we nieuwe voornemens, zoeken we naar herstel met onszelf, met de schepping, met God. Elke vasten opnieuw klinken de woorden: inkeer, soberheid, solidariteit. Tegenwoordig zijn er nieuwe hypes als ‘40 dagen zonder alcohol’, ‘zonder klagen’, ‘zonder vlees’, enz. maar telkens zoeken we naar een moment van stilstaan, van overschouwen (zoals in het evangelie van Jezus’ gedaanteverandering op de berg dat we nu zondag horen) om tot inkeer te komen. Soms willen we van vastgeroeste gewoontes af, we zoeken naar een ommekeer, een keerpunt in het leven. Het is dan onze hoop en ons vertrouwen dat wat na het keerpunt komt, beter is dan voorheen

 

Evenwicht

Droogte

Terwijl we in Vlaanderen klagen over maartse buien en aprilse grillen, valt er in Oeganda amper een druppel water. Heel Oost-Afrika wordt sinds maart 2016  geteisterd door een droogte, veroorzaakt door El Niño. Dit is een weerfenomeen dat gemiddeld eens in de drie tot zeven jaar opduikt, waarbij sterke verwarming van het oceaanwater van de Grote Oceaan de hele atmosfeer gedurende langere tijd beïnvloedt. De effecten laten zich door de hele wereld voelen in de vorm van extreme klimaatomstandigheden, vooral droogtes en overstromingen. Late en beperkte regenval zorgden in Oeganda voor grootschalige misoogsten en gebrek aan graasgronden en water voor vee. Het El Niño-effect dat volgde, gekoppeld aan een golf van plagen en ziektes van planten en vee, zorgde ervoor dat ook het volgende seizoen slecht was, waardoor de fragiele voedselzekerheid van miljoenen Oegandezen onder druk kwam te staan.

Evenwicht

broederlijkdelen2018-2.jpg

Broederlijk Delen ijvert voor het geven van prioriteit aan de eigen voedselzekerheid in Oeganda. © Broederlijk Delen

Voedselzekerheid kent vier dimensies, die allemaal tegelijk moeten vervuld zijn om te mogen stellen dat een gezin, een bevolking, het hele jaar door voldoende, gevarieerd en gezond voedsel consumeert. Eerst moet er voldoende voedsel beschikbaar zijn op het veld of op de markt. Mensen moeten toegang krijgen tot dit voedsel ofwel door het aan te kopen ofwel door het zelf te produceren. Vervolgens moet het voedsel gezond, gevarieerd en veilig zijn voor consumptie. Tenslotte moet voedsel aan een stabiele prijs te verkrijgen zijn. In Oeganda worden nooit alle vier de voorwaarden tegelijk vervuld, het klimaat verandert, landbouwgrond wordt schaars en de boeren krijgen geen eerlijke prijs. Boerenorganisaties en dienstverlenende ngo’s kunnen een belangrijke rol spelen door agro-ecologische praktijken te promoten, zoals het gebruik van droogtebestendige zaden, milieuvriendelijke mechanisering en productiemiddelen van goede kwaliteit. Ook het uitroeien van corruptie is essentieel.

Wat Broederlijk Delen doet

Broederlijk Delen ijvert in de eerste plaats voor het geven van prioriteit aan de eigen voedselzekerheid in Oeganda. Het pleit voor het stimuleren en ondersteunen van lokale en nationale markten, eerder dan het aantrekken van buitenlandse investeerders die produceren voor een internationale markt. Lokale ondernemingen, hoe klein ook, herinvesteren een deel van hun winst in de lokale gemeenschap en dragen zo bij aan de uitbouw van een lokale economie, werkgelegenheid en infrastructuur. Lokale en nationale markten zijn toegankelijk voor kleinschalige landbouwers, houden voedsel ter plaatse en creëren economische opportuniteiten in de verwerking ervan.

Vasten is zoeken naar een nieuw evenwicht op verschillende terreinen. De vrouwen in Oeganda bekommeren zich om het goede evenwicht in hun gezinsmaaltijden, in het familiale leven, in de dorpsgemeenschap.  Mogen wij zelf in deze vasten het evenwicht vinden tussen de uitnodiging tot inkeer en de oproep tot inzet.

Verbinden

Landbouw is in Oeganda voor het overgrote deel georganiseerd in kleine, familiale landbouwbedrijven. De arbeid wordt geleverd door familieleden, het productieproces wordt georganiseerd en gepland in familiekring en een deel van de productie is bestemd voor familiale consumptie. Ploegen, zaaien, water halen, graan stampen, koken is het werk van vrouwen, van meisjes. In Oeganda kunnen boeren vaak net genoeg produceren om hun gezin te voeden, dankzij de vruchtbare bodems en het gematigde klimaat. Maar ze verdienen niet genoeg om extra eten te kopen waardoor hun maaltijden erg eenzijdig zijn. Oegandese boeren worstelen om te overleven en een kleine tegenslag volstaat om hen de hongerstatistieken in te jagen.

broederlijkdelen2018-3.jpg

Een een gevarieerder voedingspatroon met ook groenten en fruit op het menu helpt honger te bestrijden. © Broederlijk Delen

Vrouwen in Oeganda hebben vaak geen eigen inkomen. Met onze steun kan Broederlijk Delen een vrouw de opleiding en middelen geven om een goed draaiend handeltje te starten. De opbrengst komt ten goede aan iedereen van het gezin. Zelfs wanneer de oogst even tegenzit hoeven de kinderen geen honger te lijden en kunnen ze naar school gaan. Elke dag bananenpuree of maniokmeel met bonen eten leidt op de duur ook tot honger of ondervoeding. Onze partnerorganisaties promoten een gevarieerder voedingspatroon met ook groenten en fruit op het menu. Boeren krijgen kwalitatieve zaden om groenten te kweken. Via radio, mobiele cinema, educatieve posters of training op het veld krijgen ook laaggeschoolde boeren praktische tips over bijvoorbeeld het bestrijden van gewasziektes of over composteren. Samen kunnen we de boeren helpen, zodat ze hun gezin kunnen voeden met voldoende, gevarieerd én gezond eten. Verbindingen herstellen - met jezelf, de anderen, de Andere – daar gaat het om in de vasten.

Openbreken

Ondertussen is het half maart geworden, de lente begint volgende week. Vol goede moed kunnen we vooruit kijken naar het openbreken van de natuur, naar de zomer en naar de toekomst. Dat is wat de mensen uit Oeganda ook willen doen, zij zouden zich willen richten op de toekomst. Maar zoals op vele plaatsen in de wereld is het bang afwachten wat de dag van morgen brengen zal. Slechte oogsten komen jammer genoeg steeds vaker voor. De klimaatverandering zorgt voor langere droge seizoenen. Onverwachte hevige regens veroorzaken aardverschuivingen. Dit is een ramp voor de landbouwers. Ook onaangepaste landbouwtechnieken hebben een negatieve impact op de omgeving. De eens zo groene heuvels veranderen in onvruchtbare kale bergen waardoor de oogsten dalen.

Wat is honger?

Als onze maag knort, denken we dat het van de honger is, maar is dit wel zo? Lig jij ’s nachts wel eens wakker of je je gezin de volgende dag genoeg eten kan geven? Voor 815 miljoen mensen is dat een dagelijkse realiteit: zij eten – met wat geluk – maar één maaltijd per dag. Vaak iedere dag hetzelfde. Het gebrek aan goede voedingsstoffen vertraagt de groei van kinderen, vermindert de weerstand tegen ziektes en verzwakt je zowel fysiek als mentaal. Echte honger overkomt je dus niet plotseling, maar is een sluipende moordenaar.

broederlijkdelen2018 4.jpg

Drie vierde van de mensen die honger hebben, woont op het platteland. Het zijn veelal boeren uit ontwikkelingslanden. © Broederlijk Delen

Drie vierde van de mensen die honger hebben, woont op het platteland. Het zijn veelal boeren uit ontwikkelingslanden. Dus zij die zelf het voedsel kweken. Vandaag je kost verdienen met landbouw is moeilijk: het klimaat verandert, landbouwgrond wordt schaarser en als boer krijg je geen eerlijke prijs voor het harde werk. Daardoor komen boeren zelf amper rond en voeden ze hun gezin met minderwaardig voedsel.

Sterven om vrucht voort te brengen

In de vastentijd krijgen wij de kans om opnieuw stil te staan bij waar het echt om gaat. In de liturgie vinden we elke zondag inspiratie om ons te engageren voor een meer duurzame en rechtvaardige wereld. Een wereld zonder honger, oorlog of haat. In Oeganda zien we hoe vrouwen beetje bij beetje openbreken en zelfvertrouwen krijgen. Zij kiezen om mee te doen aan het programma van Broederlijk Delen en leren plannen, sparen, ondernemen. Deelnemen is niet zonder risico want soms duurt het lang voor ze er beter van worden. Broederlijk Delen werkt aan duurzame verandering en dat is vaak een werk van vallen en opstaan. Hun werk is als een graankorrel (evangelie van volgende zondag!): door te sterven en daarna weer open te breken, brengen ze een duurzame verandering op lange termijn te weeg.

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
Broedelijk delen 2018
Oeganda

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg
readmore

Veertigdagentijd 2022: Gaandeweg

icon-icon-information
Op vaste grond: Goede Week © Aagje Van Impe
readmore

Op vaste grond: Goede Week

icon-icon-artikel
pelgrimeren doorheen de goede week © https://www.gratispng.com/png-t1ewez/
readmore

Paastriduüm in woord, muziek en beeld

icon-icon-information

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook