Broederlijk Delen 2022. De zorg om de komende generaties delen | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Veertig dagen de tijd. De zorg om de komende generaties delen. © Broederlijk Delen

Broederlijk Delen 2022. De zorg om de komende generaties delen

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 2 maart 2022 - 17:35
Afdrukken

Wij mensen zijn geboren delers
Als je er eens goed over nadenkt, delen we veel meer dan we denken. We delen voorspoed en geluk, maar ook tegenslag en verlies. Delen en herverdelen is broodnodig in onze strijd voor een betere wereld waarin iedereen mee is. Zeker vandaag, want het gaat niet goed met de wereld: de vele conflicten, de uitbuiting van mensen, de effecten van de klimaatverandering en de groeiende kloof tussen rijk en arm zijn de harde realiteit. Velen liggen er wakker van, anderen laten het niet zo aan hun hart komen en blijven eerder onverschillig. Toch liet de coronacrisis het afgelopen jaar duidelijk zien dat we allemaal, over heel de wereld, met elkaar verbonden zijn en vooral dat de meest kwetsbaren op de wereld het hardst worden getroffen.

Actie nodig
Om het tij te doen keren is er een grootschalige actie nodig. In situaties waar vernietiging, lijden en dood nooit veraf zijn, beginnen gewone mensen een nieuw verhaal. Met Broederlijk Delen leren we dat delen een hefboom is voor structuurveranderingen en een antwoord biedt aan de uitbuiting van mens en aarde. Het is duidelijk dat we te ver zijn gegaan in de obsessie van altijd maar meer. Laten we luisteren naar dit signaal, het roer omgooien en zelf doen wat in onze mogelijkheden ligt.

Sociale ongelijkheid: enkele cijfers
780 miljoen mensen hebben geen toegang tot drinkbaar water, meer dan 821 miljoen mensen lijden honger, 263 miljoen kinderen gaan niet naar school, de helft van de wereldbevolking heeft geen toegang tot essentiële medische zorgen en meer dan 700 miljoen mensen leven in armoede ondanks een inkomen uit arbeid. Dat zijn schrijnende cijfers. Hoewel de wereldeconomie almaar meer 'rijkdom' produceert, neemt ongelijkheid overal toe. Nochtans is verandering mogelijk: als 25% van de wereldbevolking de uitdaging van verandering wil aangaan, komt dat ten goede aan iedereen op deze aardbol.

Valentina in Colombia
Elk jaar tijdens de vasten geeft Broederlijk Delen informatie over wereldproblemen en worden initiatieven van de plaatselijke bevolking ondersteund. Valentina en haar tweelingzus Juliana wonen in Tamesis in Colombia. Zij zijn 17 jaar en hun mama is leerkracht. Zij wonen op een boerderij buiten de stad. Er groeit koffie en ze hebben een eigen moestuin. Een groot mijnbouwbedrijf probeerde tijdens de coronapandemie om mensen aan zich te binden met voedselpakketten en de aanleg van nieuwe plantages. Daar werken sindsdien meer mensen van overal uit Colombia. Drugsgebruik, geweld en prostitutie zijn toegenomen. Jonge meisjes vinden het niet meer fijn om over straat te lopen en voelen zich bedreigd. Valentina gaat in haar vrije tijd naar de School van de Duurzaamheid. Hier leren plattelandsmensen over de lokale planten en dieren. De bedreigingen van de mijnbouw worden in kaart gebracht en de mensen ontdekken er hoe ze zelf mee zorg kunnen dragen voor hun gemeenschap. Broederlijk Delen steunt dit initiatief. Valentina vindt er een plek om zich te vormen en samen sterk te zijn. De zussen willen graag verder studeren en mee zorgen voor hun gemeenschap en hun grondgebied. Zij doen mee met de 25%-revolutie!

De oproep van Broederlijk Delen
Wakker worden is de boodschap. De wereld heeft ons nodig. Als we een toekomst willen opbouwen waar het goed is om te leven voor iedereen is het de hoogste tijd om het roer om te gooien. Als we willen werk maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid, moeten we samenwerken, overal ter wereld, en dat is perfect mogelijk. Of zoals Mahatma Gandhi al in 1947 verklaarde: “De aarde kan in ieders behoeften voorzien, maar niet in ieders hebzucht.” Stel jezelf eens de vraag: wie of wat heeft mij deze week wakker geschud? Vasten is kiezen voor het leven, voedsel voor iedereen, een wereld waarin iedereen meetelt. Dat kan pas waarheid worden als we de zorg delen voor de komende generaties. Met 25% kunnen we het 100% anders doen.
 

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
Broederlijk Delen 2022

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

12de statie kruisweg kerk Ten Broek © hc
readmore

Veertigdagentijd 2022

icon-icon-information
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook