Leven met genoeg
Broederlijk Delen voorstellen is na al die jaren van campagnevoeren haast overbodig. Als we zeggen ‘veertigdagentijd’ zeggen we meteen ook Broederlijk Delen. Dit jaar presenteert het zijn campagne in een hip en eigentijds aanvoelend taaltje: we zijn hardcore activisten. Een ‘activist’ geeft voorrang aan de actie. En ‘hardcore’ is puur en rechtlijnig. Het mag het nadenken en overdenken niet in de weg staan, dat is bij Broederlijk Delen zeker niet het geval. Maar de klemtoon die hiermee gelegd wil worden, is duidelijk: het is hoog tijd voor actie om tot verandering te komen. En wel naar een wereld zonder ongelijkheid. Daarom zijn solidariteit en soberheid begrippen die hoog in het vaandel van broederlijk Delen geschreven staan. En ook een activist laat zijn actie inspireren vanuit een bron en een bezieling. Die is voor Broederlijk Delen onverminderd het evangelie en, breder, alle profeten van vroeger en nu. Zij zetten ons aan om beklemmende structuren los te laten en zo een nieuwe samenleving mogelijk te maken. Met hen en met alle mensen van goede wil streven we naar een wereld waarin leven met genoeg het uitgangspunt is. We noemen dat de 25% revolutie, meteen ook de naam van de campagne 2023.
De 25% revolutie
Broederlijk Delen wil het systeem veranderen. Een groots plan dat begint met delen en herverdelen. Door samen te werken, overal ter wereld, is dat perfect mogelijk. Want met 25% kunnen we het 100% anders doen. Ons economisch systeem is belastend voor mens en planeet. Dat is geen mening, maar een feit. De vraag is alleen: hoe ga je daarmee om? Door samen werk te maken van een duurzame wereld zonder ongelijkheid is dat perfect mogelijk. Met 25% kunnen we het 100% anders doen. Klinkt goed, toch? Hoe talrijker ons aantal, hoe luider onze stem. De 25%-revolutie zoekt daartoe hardcore activisten om het verschil te maken. Misschien zou jij jezelf nooit als activist benoemen – laat staan als hardcore activist? Broederlijk Delen draagt de boodschap uit dat iedereen die in actie komt voor verandering, een activist is. De methoden die je daarvoor kan gebruiken zijn erg divers en uiteenlopend: een petitie tekenen, duurzaam leven, slogans scanderen op straat of burgerlijk ongehoorzaam zijn, soms zelfs op gevaar van je eigen leven. Het geheel is meer dan de som van de delen. Wat ons verbindt, is ons geloof in rechtvaardigheid. Onze wil om impact te maken. En de bewuste stappen die we daartoe zetten, hoe groot of hoe klein die ook mogen zijn. In een wereld waar alsmaar meer afstand en apathie heerst, is dat best radicaal, toch? Zo zijn we hardcore activist, elk op onze eigen manier.
Een voorbeeld uit Burkina Faso
Elk jaar tijdens de vasten geeft Broederlijk Delen informatie over wereldproblemen en worden initiatieven van de plaatselijke bevolking ondersteund. Laurent Koudbila Kebre woont in Burkina Faso op een boerderij waar hij en zijn familie vooral sesam, gierst en bonen teelt. Het grootste deel van zijn uitgaven was bestemd voor kunstmest en pesticiden. Inades Formation is een netwerk dat zich inzet voor eerlijke en duurzame ontwikkeling in Afrika. Zij leerden Laurent composthopen aanleggen, biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken en stenen barrières bouwen. Sindsdien heeft Laurent niet alleen een groter opbrengst, maar ook geeft hij minder uit aan kunstmest en pesticiden. Zijn inkomen is gestegen, hij kan zelfs een deel van zijn opbrengst verkopen en zijn gezondheid, die van zijn gezin en zelfs die van zijn dieren zijn ermee gediend. Ze lopen allemaal minder risico om ziek te worden van die chemische troep.
Keuzes maken
In de eerste lezing van de eerste zondag van de veertigdagentijd horen we dat God zijn schepping heeft gewild als een weldaad en een paradijs. Daarin is de mens geplaatst. God wenst dat ieder mens gelukkig is. In het verlangen naar ‘steeds meer’ komt de kwetsbaarheid van de mens naar boven. Niet het lot is verantwoordelijk voor het onheil van de mens, maar zijn eigen ongehoorzaamheid. Niet de wereld is slecht, maar de mens is zelf aansprakelijk voor het kwaad.
In het evangelie krijgt Jezus met gelijkaardige verleidingen te maken. Het grote geld, een bondgenootschap met de groten der aarde, macht en invloed worden hem voorgespiegeld. Maar Jezus kiest voor Gods droom van een nieuwe wereld.
Ook wij moeten voortdurend keuzes maken. Meestal heeft de snelste en gemakkelijkste oplossing een keerzijde. Voor waar we zelf het meeste voordeel aan hebben, moeten anderen dikwijls een prijs betalen. De vasten nodigt ons uit om stil te staan bij de gevolgen van onze keuzes. Koop ik elk seizoen nieuwe kleren die in mensonwaardige omstandigheden zijn gemaakt? Ben ik bereid mijn levenswijze te veranderen om iets te doen aan de ecologische crisis? Draag ik mijn steentje bij om oorlogs- en klimaatvluchtelingen te verwelkomen? Klimaat, armoede, oorlog, energie, de ene crisis is nog niet voorbij of daar is de volgende al. Het is hoog tijd om met een kritische blik naar de wereld te kijken. Iedereen kan keuzes maken: je neemt de fiets, je gebruikt seizoensgroenten of je koopt tweedehandskleding. Willen we er even bij stil staan? Maken we een keuze?