De bron op het spoor | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Water opborrelend ten eeuwigen leven

De bron op het spoor

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 - 15:56
Afdrukken
Bij het evangelie van de derde vastenzondag A (Johannes 4,5-42).

Kloof overbruggen

Een gesprek waarin de een de ander niet verstaat, is een dovemansgesprek. We praten dan naast elkaar. Dat lijkt ook in het evangelie van de derde vastenzondag te gebeuren (Johannes 4,5-42). Jezus vraagt te drinken aan een vrouw die water komt putten. Het is op het heetst van de dag, en wat smaakt er dan lekkerder dan een beker water recht uit de bron? De vrouw is verwonderd dat Jezus, een man, een Jood nog wel, dat vraagt aan haar, een vrouw, een Samaritaanse. Met zijn vraag overbrugt Jezus op die manier de kloof die in die tijd zowel mannen en vrouwen van elkaar scheidde als Joden en Samaritanen.

Inzicht 

In het verder gesprek met de vrouw boort Jezus vervolgens een diepere laag aan. Het gaat dan niet meer alleen over de dorst van het lichaam, maar over de dorst naar het leven zelf. “Ik kan je levend water geven,” zegt hij. De vrouw begrijpt daar eerst helemaal niets van. Zij denkt nog altijd aan het water uit de put. Maar gaandeweg wordt het misverstand omgezet in begrip van haar kant. Stap voor stap geeft Jezus die Samaritaanse vrouw inzicht in de echte vragen die in haar leven, en in de persoon die voor haar staat, Jezus.

Diepste bron

Het is de weg van groeien in geloof. Dat gebeurt nooit op een twee drie. Komen tot geloof is een proces dat tijd vraagt, en openheid ervoor. Zoals water pas echt zuiver wordt als het lange tijd doorsijpelt naar de diepste lagen in de aardbodem. Dan pas zal het opborrelen tot water dat gedronken kan worden, water dat onmisbaar is voor het leven. In het gesprek met Jezus mag die vrouw zo ontdekken welke die diepste bron is. Het is Jezus zelf. En het water dat hij te drinken geeft, is het water van het leven, het is de wil doen van God zijn Vader. Wanneer dat inzicht doorbreekt, roept zij uit: “Heer, geef mij van dat levend water!”

Geloof

In het evangelie van Johannes staat deze vrouw model voor iedere mens die op zoek is naar het echte leven, naar de diepste bron. Die bron ligt in de ontmoeting van onszelf met de levende Heer, met Jezus. Hij kan ons helpen ons te bevrijden van de vooroordelen waarmee wij zo vaak naar elkaar toegaan. Hij leert ons in respect voor elkaar het diepste wonder in ieder mens te ontdekken. Hij doet ons oog krijgen voor het verlangen in elke mens om beluisterd, aanvaard en gerespecteerd te worden. Zoals Jezus dat doet tegenover die vrouw. Hij helpt haar om de bron te ontdekken die de echte dorst in het leven lest. Mogen ook wij die bron in onszelf op het spoor komen, het verlangen dat er leeft in elk van ons om ten volle mens te zijn. Moge de veertigdagentijd de geschikte tijd zijn om te groeien in dat verlangen, in dat geloof.

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
evangelie
water
Samaritaanse

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Boven op de berg. Dichterbij God? Of beeld van je geraakt voelen door Hem?  © jh
readmore

Aangeraakt door God

icon-icon-artikel
Naakt en kwetsbaar in weer en wind. Beeld van onze kwetsbaarheid? © rh
readmore

Kwetsbaar voor God en elkaar

icon-icon-artikel
Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook