Hoe het begon...
1920: oprichting van de Vrouwengilde in België door Maria Baers geruggensteund door anderen. Bedoeling: “Samen met de arbeidersvrouwen de samenleving te verbeteren door het moderne materialisme te bestrijden en te vervangen door een christelijke levenshouding”.
1922, Sint-Genesius-Rode: onderpastoor Pieter Van den Maegdenbergh spreekt hier enkele vrouwen aan om met een Vrouwengilde te beginnen. Dat lukt, in april 1923 is er al een eerste bestuursvergadering en in januari 1924 het eerste ‘ledenfeest’ met toneel! Er bleek nood te zijn aan ontmoetingsmomenten voor vrouwen en de Vrouwengilde werd hier in de daarop volgende jaren snel populair.
1933: de Vrouwengilde wordt KAV tot in 2012.
2012: naamsverandering, KAV wordt FEMMA.
2021: ontstaan Femma Wereldvrouwen.
2022: start van 100 jaar Femma Rode Centrum.
Vrouwen verenigen zich in Rode
Onderpastoor Van den Maegdenbergh
was hier samen met onderpastoor Van den Bogaert een befaamd ‘onderpastoors duo’. Vooral de laatste stichtte nog andere verenigingen in Rode zoals het Davidsfonds. De Vrouwengilde werd voor de vrouwen het paradepaardje. Voor de meestal thuiswerkende vrouwen was toen de jaarlijkse koffie met tombola de enige uitstap. Later werd het aanbod nog meer uitgebreid naar voordrachten, cursussen, dagreizen, museumbezoek enz. En niet te vergeten: ze speelden graag toneel onder de deskundige leiding van Wim Savenberg en anderen. Hoe kon het ook anders in een parochie die de H. Genesius (toneelspeler) als patroonheilige heeft. De eerste tientallen jaren gebeurde de communicatie mondeling, verzorgd door het bestuur en aankondigingen in het parochieblad.
Vrouwen in de politiek
Na W.O.II zette KAV haar traditionele activiteit verder met de nadruk op de rol van de moeder. Het man-vrouw beeld evolueerde in de volgende tientallen jaren alsook de positie van de vrouw in de maatschappij. Vrouwen in de politiek werd een realiteit! Maatschappelijke, ethische en religieuze thema’s kwamen aan bod. Maar het ging en het gaat nog altijd om de emancipatie van de vrouw in alle geledingen van de maatschappij en in alle omstandigheden. Vrouwen helpen vrouwen in de steeds veranderende maatschappij. Hier in Rode beschikken we pas vanaf 1957 over schriftelijke KAV-verslaggeving. Ondertussen zitten we in het digitaal tijdperk doch het persoonlijk contact blijft van levensbelang!
Uniek parochiearchief
Gelukkig zijn in de parochie de jaargangen van het parochieblad van de vroege jaren 20 bewaard gebleven en verder vanaf 1951. Dit archief is van onschatbare waarde voor ons omdat alle activiteiten van de Vrouwengilde, later KAV en nu Femma erin aangekondigd worden en we zodoende de evolutie in de werking kunnen volgen. Deze documentatie voor de expo wordt ons vriendelijk uitgeleend door de parochie waarvoor dank.
Unieke werking in het Asielcentrum
Wist u dat Femma Rode sinds 2015 ook gestart is met een maandelijkse activiteit voor de vrouwen die verblijven in het Opvangcentrum Rode Kruis Vlaanderen in Alsemberg? Dat mag gerust ‘wereldvrouwen avant la lettre’ genoemd worden!
Corona
Tijdens het Covidtijdperk werd Femma gevraagd om schorten en mondmaskers te maken voor het zorgpersoneel. We gaven extra aandacht aan alleenstaande leden met de ‘deurbabbels’ en via de Praatbox op internet hielden we contact. Een spiritueel tekstje van Hilde Van Parys hield er ook de moed in. En zo gauw het mocht gingen we weer wekelijks wandelen om elkaar te blijven steunen in lief en leed. En in 2020 (net voor de Coviduitbraak) blies Femma Rode het taartenbakken nieuw leven in met een heuse taartenbak in het LDC De Boomgaard. Stilzitten is niet aan ons besteed!
Unieke tentoonstelling in de kerk
U kunt dit alles en nog zoveel meer ontdekken en bekijken op de grote tentoonstelling in de kerk van Rode vanaf zaterdag 11 juni 2022. Generaties lang hebben vrouwen zich hier ingezet, wij kunnen hen niet genoeg dankbaar zijn. Een unieke historische tentoonstelling die je zeker niet mag missen.
De tentoonstelling blijft te bezichtigen in de H. Genesiuskerk van 12 tot 27 juni op zaterdag van 16 tot 18 uur, op zondag van 10 tot 12 uur en ook op aanvraag. Bezoek buiten de vaste openingsuren kan aangevraagd via groep.femmarode@gmail.com
Feestelijkheden op zaterdag 11 juni
18.00 u. Fee
stelijke eucharistieviering
19.00 u. Officiële opening van de tentoonstelling, gevolgd door een receptie, waarvoor u ons best een seintje geeft via groep.femmarode@gmail.com
De tentoonstelling is nog te bezichtigen van 12 tot 27 juni op zaterdag en zondag en op aanvraag via groep.femmarode@gmail.com
Rita Van de Perre