Laatste viering in kerk Ten Broek -1 juli 2017 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19

Laatste viering in kerk Ten Broek -1 juli 2017

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op donderdag 10 augustus 2017 - 12:54
Afdrukken
Net zoals in een familie wordt het leven van een parochiegemeenschap getekend door belangrijke gebeurtenissen: geboorten, afscheid, vreugde en pijn.

01379_1640_ten_broek_sint_elisabeth_van_hongarije_01.jpg

De kerk van Ten Broek op de grens van Sint-Genesius-Rode en Alsemberg; © www.kerkeninvlaanderen.be

Op zaterdag 1 juli 2017 was de hechte geloofsgemeenschap van Ten Broek samen voor een belangrijk moment, zij het met gemengde gevoelens. Het was de laatste keer dat ze er eucharistie vierden. De redenen zijn bekend: een nieuw, bijkomend engagement van onze priesters in de gemeenschappen van Sint-Pieters-Leeuw. Dit engagement noopte ook hier tot keuzes.

De slotviering op 1 juli verliep evenwel ook in een geest van dankbaarheid. Dankbaarheid voor alles wat in deze kerk gevierd en beleefd mocht worden. De eenvoud van het samenkomen, de warmte en intimiteit in de geborgenheid van de kleine ruimte, de diepe band tussen de mensen die van her en der naar daar kwamen om er te vieren rond de Heer. Mocht iets van deze geest ook doorgegeven worden aan de andere gemeenschappen van onze zone.

Een fotoafdruk van de kerk op aluminium werd aan pastoor Jan ten geschenke gegeven. De tekening is van Adolf De Gelas zaliger, inwoner van Ten Broek.

 

Een beetje geschiedenis

Het groter aantal wordende inwoners in het gehucht Ten Broek, mede als gevolg van de aanleg van nutsvoorzieningen zoals water, gas en elektriciteit en het inleggen van een buslijn inspireerde pastoor Van den Broeck tot het aankopen van een huis op het kruispunt van de Zavelbergstraat en de Kerkeveldweg.

“In 1941 werd door het bisdom beslist dat er voor Ten Broek op Rode en Heidebroek op Alsemberg een kapelanie, afhangende van de O.-L.-V.-parochie van Alsemberg en toegewijd aan de heilige Elisabeth van Hongarije, tweede patrones van de moederkerk, zou opgericht worden. Pastoor Kestens kreeg de opdracht voor de uitvoering ervan te zorgen. De grenzen van het nieuwe kerkgebied werden vastgesteld. De kapelanie telde 525 zielen op Rode en 450 op Alsemberg. Weldra waren de plannen van het kerkgebouw klaar, maar de oorlogsomstandigheden verhinderden de uitvoering ervan. De kerk, naar een ontwerp van architect Armand de Mey van Oudergem, werd gebouwd door aannemers E. Lefebvre en Zoon van Jauche. De eerste steen werd op zaterdag 8 december 1951, feest van O.-L.-V. Onbevlekt, gelegd door Mgr. De Smedt, het gelegenheidssermoen werd gehouden door Mgr. De Vroede, rector van het Belgisch College te Rome.”

“Het interieur van de kerk werd in 1954 in kleuren geschilderd onder leiding van pater Fimmers. De kruisweg, van kunstkeramiek 45x60, komt uit de kunstwerkplaatsen van Rogier Van de Weghe te Brugge. De klok, met fa-toon, weegt 169 kg. En kostte 25.350 frank.”

“De oprichtende kapelaan was Jules Gisleen de Man, geboren te Sint-Kwintens-Lennik op 8 oktober 1917, onderpastoor te Sint-Genesius-Rode vanaf 25 november 1952. In 1956 werd hij benoemd tot pastoor van Sterrebeek. Zijn opvolger is sedert 17 december 1956 Maurits De Rijck (1918), voorheen onderpastoor te Dworp. De orgelist is Edward Bekkers uit Eisden.”

uit ‘Geschiedenis van Alsemberg’ editie 1960 van Constant Theys

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
Sint-Genesius-Rode

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement
Belgische jongeren - WJD Portugal 2023 © Don Bosco
readmore

Jaarrapport van de katholieke Kerk in België 2024

icon-icon-persbericht
Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook