Pasen - Vrees niet! | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Vrees verlamt, maar de kracht van Gods liefde is sterker.

Pasen - Vrees niet!

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op dinsdag 19 maart 2024 - 9:26
Afdrukken
Bij het hoogfeest van Pasen B (Marcus 16,1-7).

Wat betekent Pasen voor ons ?

We vieren Pasen en dat mag ons blij maken. Maar wat betekent dat feest voor ons? Een verlengd weekend, een uitstap, familiebezoek? Leuk, en dat mag er zijn. Maar als christelijk feest, wat betekent Pasen dan voor ons? Bij Kerstmis kunnen we ons iets voorstellen, de geboorte van een kind spreekt altijd aan. Maar bij Pasen gaat het over ‘leven na de dood’. Wat kunnen we daarvan weten? Ook de evangelieverhalen helpen ons niet direct verder. De verrijzenis van Jezus zelf blijft buiten beeld. De dood is en blijft een grens. En toch wil het feest van Pasen ons, mensen van hier en nu, een perspectief aanreiken dat grenzen overschrijdt.

Vrees niet !

We mogen daarvoor onze blik richten naar de mensen die meespelen in het verhaal van Pasen. Jezus is gedood. En zijn volgelingen kunnen het niet bevatten. Ze blijven echter niet bij de pakken zitten. Zoals mensen zijn. Vrouwen zijn het die doen wat ze menen te moeten doen. Eer brengen aan de geliefde meester en vriend. Zijn graf opzoeken. Schrikken, maar dan de jongeman in het wit horen zeggen (Marcus 16,1-7): “Vrees niet.” Dat zijn woorden die voor hen bekend klinken. Zei Jezus dat ook niet tot de angstige leerlingen in het bootje op het meer? Vrees niet! Zei Jezus dat ook niet als hij mensen genas van een ziekte die hen gevangenhoudt? Vrees niet!

Gods liefde is serker

Bij dat woord – vrees niet! – begint het verrijzenisgeloof. Vrees kan ons verlammen, ons doen berusten, uitzicht ontnemen. Juist dat mag niet. Want dat is wat de dood met ons doet. Die ontneemt ons finaal elke kans op een nieuw begin. Maar God is sterker. Of beter: de kracht van Gods liefde is sterker. Die kracht op zoveel manieren aan het werk rondom ons willen zien, is geloven in verrijzenis. Liefde doet mensen opstaan en op weg gaan. We zien het in de onvermoeibare kracht waarmee mensen weer aan opbouwen beginnen te denken na verwoestende natuurrampen of oorlogen. Of hoe mensen na zwaar leed toch verrassend weer de draad van het leven oppakken. Het mag ons doen geloven dat Gods liefdeskracht nog verder gaat en reikt over de dood heen. Ja, zo krachtig is Gods liefde, dat ze ons vasthoudt in en over de dood heen. In dat onvoorstelbare nieuwe leven is Jezus ons voorgegaan. En daarvan zullen die vrouwen getuigen na een aanvankelijke aarzeling. Ook tot ons klinkt op Pasen die boodschap: wees niet bevreesd. Geloof. Vertrouw. Sta op. En leef.

Jos Houthuys

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Veertigdagentijd en Pasen
Artikel
evangelie
Marcus
verrijzenis

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Uit de Bijbel weten we dat God telkens weer van ezels gebruik maakt, bijvoorbeeld als rijdier voor profeten en koningen.
readmore

Waar paarden het begeven...

icon-icon-artikel
Als de graankorrel sterft, brengt hij veel vrucht voort …  © pixabay
readmore

Als het uur gekomen is

icon-icon-artikel
Lazarus leeft © Roel Ottow
readmore

Mosterdzaadjes ~ Lazarus leeft

icon-icon-artikel

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook