Wat altijd is geweest, het waaien van de Geest | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Pinksteren, taal waarin wij elkaar verstaan.

Wat altijd is geweest, het waaien van de Geest

icon-icon-artikel
Gepubliceerd op woensdag 8 mei 2024 - 14:18
Afdrukken
Bij het evangelie van Pinksteren B (Johannes 15,26-27.16,12-15).

Waarover gaat het pinksterverhaal? Het gaat over mensen die begeesterd worden en die hun angst laten veranderen in vreugde. Ik denk dat er in velen van ons een diep verlangen leeft naar momenten dat we begeesterd worden. Maar vaak gaan onze dagen voorbij zonder zulke momenten. Dan is er enkel dofheid, berusting, vermoeidheid, en gaan mensen aan elkaar voorbij zonder interesse.

Op dat punt begint ook het pinksterverhaal. Het begint bij mensen die ontredderd zijn, die alle houvast kwijt zijn. Dat heb je vaak als mensen hun idool verliezen, degene naar wie ze opkijken. Als die wegvalt, valt ook de grond onder hun voeten weg. Dat was de stemming bij de leerlingen van Jezus na zijn dood. Hij die hen begeesterd had, was niet meer. De vraag rees: hoe moet het nu verder met ons?

Hoe moet ik verder als een dierbare medemens die voor mij een steun en toeverlaat was, mij ontvalt? Hoe moet ik verder als vaste geloofspunten waarin ik houvast vond, wegvallen? Hoe moet het verder als in onze wereld oorlogszucht en tirannie dromen van vrede kapot slaan?

Opieuw geboren worden

Het was de kracht van die groep leerlingen dat zij elkaar na Jezus’ dood niet loslieten. Hoe zijn mensen na een zware desillusie of tegenslag? Zij zoeken elkaar op, praten erover, trachten te begrijpen, ontdekken nieuwe verbanden. Bovenal herinnerden de leerlingen zich Jezus als een uitermate liefdevol en vergevend iemand. De kracht die hem er deed zijn voor anderen, zou ook de hunne kunnen worden als zij verder in zijn geest handelen. Toen is het wonder van Pinksteren begonnen. Het was als een nieuwe wind die over hen waaide. In gelovige taal: het was de scheppende adem van God zelf die over hen kwam.

Pinksteren is het verhaal van opnieuw geboren worden. Toen en nu. Als onbegrip verandert in begrijpen. Als moedeloosheid omslaat in nieuw geloven en vertrouwen. Dat is het wonder van Pinksteren. En het kan telkens opnieuw gebeuren. Als wij elkaar niet loslaten. Als wij blijven getuigen van die heerlijke mens Jezus. Als wij van zijn woorden leven en daar zin voor ons leven in vinden. Als wij daar ook andere mensen kunnen mee aansteken en opwekken. Het wordt ons toegewenst: zalig Pinksteren!

Jos Houthuys

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Artikel
evangelie
Johannes
Pinksteren
begeesterd

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Iemand die voor ons bidt, dat is een troost en een steun, is iemand die aan mij denkt, sterker nog: die mij betrekt in zijn verbondenheid met God. © Barbara De Ceuster
readmore

Iemand die voor ons bidt

icon-icon-artikel
Samen op weg gaan en samen rond de tafel zitten staan centraal in het evangelie van de derde paaszondag.
readmore

Blijf in mijn liefde

icon-icon-artikel
Hoe ondersteun je dementerenden? © Freepik
Lees meer

Ethiek van euthanasie bij vergevorderde dementie

icon-icon-evenement

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook