Kapellekeswandeling, Dworp 18 mei 2017 | Kerknet
Overslaan en naar de inhoud gaan

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
kerknet
  • Hulp
  • Startpagina portaal
  • Mijn parochie
  • Aanmelden of registreren
Menu
  • Startpagina
  • Kerk
  • Vieringen
  • Shop
  • Zoeken
Zone Alsemberg

Zone Alsemberg

  • Startpagina
  • Contacten
  • Zoeken
  • Meer
    • Zoeken
    • Kalender vieringen Bezinning bij de schriftlezingen DOOPSEL EERSTE COMMUNIE VORMSEL Huwelijk Uitvaarten Onze parochiepriesters Openingsuren kerken Huur zalen Interessante links
      OtheoEen tocht van verzoening en hoopCCV Vlaams-BrabantSynodale KerkPastorale Regio HallePastorale zone HalleParochie Sint-Lambertus Beersel (Youtube)Vicariaat Vlaams-Brabant en MechelenKerknet-academieAverbode podcast -online conferentiesGregoriaans in de ZennevalleiChristian ArtDigitale 40-dagenretraiteCOVID-19
Het Mariakapelleke in de straatgevel van de woning nummer 17 in wat toen de Hoogstraat heette (Polaroid foto 1982).

Kapellekeswandeling, Dworp 18 mei 2017

icon-icon-evenement
Gepubliceerd op dinsdag 2 mei 2017 - 22:47
Afdrukken
Op donderdag 18 mei 2017 om 19 uur vindt de 23ste editie van de Dworpse Kapellekeswandeling plaats. Alex Wauters stelt het traject voor 2017 voor.

Wanneer men ‘in ’t dorp’, zoals ze dat in Dworp zeggen, wat rondloopt hoor je hier en daar al wat ongeruste stemmen. Onlangs kwam ik voorbij een groepje al wat oudere Dworpenaren en hoorde er iemand op zijn typisch Dworps ‘moemmelen’: “Awel, ’t is bijna mei en we hebben nog niks gehoord of gezien van de kapellekeswandeling.” Ik heb mij maar vriendelijk uit de voeten gemaakt. Soms is dat misschien wel de meest wijselijke weg. Mijn excuses aan betrokkene, en voor alle duidelijkheid: op donderdag 18 mei 2017 komt er een 23ste editie!

De kapellekes worden in Dworp zo maar niet vergeten! Wie toevallig op het parcours 2017 al zou hebben rondgetoerd zou zelfs al sterke vermoedens kunnen hebben dat er iets te gebeuren staat. Twee kapellen, op zeer korte afstand van elkaar, hebben trouwens enige tijd totaal leeggestaan. De beelden waren weg, meer nog zelfs het hekje voor de nis was er niet meer. De bescheiden gebouwtjes stonden er triestig en verlaten bij. Af en toe dienen ook aan kapellekes wat min of meer ingrijpende herstellingen te gebeuren. De bewoners of toch hun beelden moeten dan even met hun hele hebben en houden verhuizen naar andere oorden, al gaat dat meestal gepaard met een stevige fatsoeneringsbeurt.

Traject 2017

Dit jaar gaat de kapellekeswandeling van de Landelijke Gilde en de parochieploeg Sint-Gurik Dworp richting ‘Victorkesberg’. We vertrekken donderdag 18 mei stipt om 19.00 uur vanuit de tuin van de pastorie van Dworp en wandelen rustig, kalm en vroom van kapelleke tot kapelleke waar we halt houden om er te bidden en te bezinnen. Via de Kerkstraat met het gevelkapelleke van de familie Dekoninck-Detroch en het gevelkapelleke van wijlen Tist Buelinckx en Julia Va Vlomenk slaan we de Wijmenhofstraat in, steken de Alsembergsesteenweg over en verder naar de Molenbeekstraat (kapelleke Marieke Slootmans-Loeckx) en kapelleke Hélène Debrael (de Villegas). Aan het vroegere gemeentehuis gaan we opnieuw de Alsembergsesteenweg over en via de Gemeentehuisstraat terug Vroenenbosstraat. Daar wacht ondertussen voor alle deelnemers een natje en een droogje in zaal ‘Ons Huis’. Federatiepastoor Jos Houthuys zal ook dit jaar de gebedstocht voorgaan.

Onze-Lieve-Vrouwkapel moest wijken voor de geschiedenis

De huidige muur rond de pastorietuin zal binnenkort tachtig jaar worden. Hij dateert van de periode net voor en/of tijdens de Tweede Wereldoorlog. De muur was toen aan een stevige herstelling toe. Van die gelegenheid is dan gebruik gemaakt om het volledig domein te ommuren. Tijdens deze werken is in het schuin gedeelte tussen de Kerkstraat en de Vroenenbosstraat over de ganse breedte van de muur een kapel ingebouwd ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Op de dubbele deur in het gietijzeren traliewerk stonden de letters AM. Wat staat voor Avé Maria. Gedurende vele jaren werd deze kapel zorgzaam onderhouden door de familie Vogeleer (Ritje Taxi of Ritje Zjakroet), caféhouders aan de overzijde van de straat. Tijdens de studie voor de grote restauratiewerken aan de pastorie begin jaren 2000 bleek algauw dat deze kapel zich op de historische toegang naar het pastoriedomein bevond. De kapel zou dus moeten wijken. Op die manier kreeg de aannemer tevens een betere toegang om met groot materieel tot bij de pastorie te komen. Waar vroeger de muur stond, staat nu een grote poort.

Voor het verdwijnen van de kapel werd naar een oplossing gezocht. Die lag een beetje voor de hand. Wat verder aan de binnenkant van de muur langs de Kerkstraat was nog een grote nis, opgericht in 1835 in opdracht van pastoor Jan Baptist Beeckmans, toenmalig pastoor van Dworp. Deze nis stond reeds jaren leeg en samen met het ganse domein was zij aan een grondige restauratie toe. Het einde van de ene kapel was dus het begin van een nieuw leven voor de andere kapel. Een mooi en prachtig leven zoals wij ze allemaal tot op de dag van vandaag kennen. Ondertussen zal het al donderdag 18 mei stipt 19 uur zijn. Pastoor Jos en samen met hem een ganse sliert gelovigen en sympathisanten zetten zich in beweging voor de 23ste kapellekeswandeling. Via de Kerkstraat gaat het naar de kapel van de familie Dekoninck-Wastiau en Dekoninck-Detroch, boven de poort van de ex-brouwerij. Maar daarover en met nog veel meer zijn wij er volgende week weer.

De kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes op de hoek van de Kerkstraat en de Vroenenbosstraat tegenover het Gildenhuis. Nu geeft een grote poort toegang tot het pastoriedomein. (Polaroidfoto uit 1982)

Gevelkapellen

Vanuit de pastorietuin wandelen we op donderdag 18 mei om 19 uur de Kerkstraat richting kerk in. We draaien omheen het koor van de kerk en zetten onze weg verder op de Kerkstraat. Daar houden we halt bij een paar kleine gevelkapellen, geen opvallende bouwwerken, maar toch vrome getuigen van Mariadevotie. Het zijn de gevelkapellekes van de familie Dekoninck-Detroch en van wijlen Tist Buelinckx en Julia Va Vloamenk.

Van geuze en lambiek

De kapel van de familie Dekoninck bevindt zich pal boven de poort van de voormalige brouwerij. Ook deze Onze-Lieve-Vrouwkapel heeft haar bestaan te danken aan het verdwijnen van een andere kapel een paar meter verder. Voeding en drank hebben in het bestaan van elk levend wezen en dus ook voor de mens altijd een zeer belangrijke rol gespeeld. Wijn, jenever en bier waren reeds lang gekend. Door de eeuwen heen zijn daar, als gevolg van allerlei omstandigheden diverse varianten uit ontstaan. Zo zou men pas begin 19de eeuw echt hebben ontdekt dat de Zennevallei blijkbaar door atmosferische omstandigheden bepaalde kwaliteiten heeft voor het brouwen van sommige bieren, die voor zover vandaag gekend is, nergens anders aanwezig zouden zijn. Pas op het einde van de Franse periode vindt men in de geschiedenisboeken voor het eerste de naam lambiek terug. Daarna gaat het vrij vlug en half 19de eeuw spreekt men al van geuze. Uiteindelijk duurde het toch nog tot begin 20ste eeuw eer de kooplieden uit die tijd het spreekwoordelijke ‘gat in de markt’ hebben gevonden. Vanaf dan werd er in bijna alle dorpen van de Zennevallei her en der lambiek, faro, geuze en kriek gebrouwd en/of gestoken. In Dworp was dat niet anders. Met de vingers van één hand kom je bijlange niet toe om al de brouwers- en/of bieruitzettersfamilies uit het Dworps collectief geheugen te tellen. Op een bepaald moment waren zelfs de cafés in Dworp niet meer te tellen. Eén van deze families is de familie Dekoninck.

Brouwerij Dekoninck

Begin 20ste eeuw kon hun bedrijf stilaan niet meer aan de vraag voldoen en drong uitbreiding zich op. Naast hun woning en bijgebouwen hadden zij nog een stuk braakliggende grond. Op de hoek van dit stuk grond stond een kapel. Het is deze kapel die in 1921 afgebroken werd bij het bouwen van een nieuw ‘pakhuis’ (grote opslagruimte), zoals men dat destijds noemde. Als compensatie heeft de familie Dekoninck in de voorgevel het huidige kapelleke laten bouwen. De kleinste beelden van de oorspronkelijk kapel zijn mee verhuisd. Ergens rond 1970 waren de bestaande beelden er zodanig aan toe dat Jeanne Detroch, echtgenote Jozef Dekoninck zaliger, in Halle een nieuw Onze-Lieve-Vrouwke is gaan kopen en in het kapelleke heeft gezet.

De Hoogstraat van Dworp

Wij nemen nu verder de Kerkstraat richting ‘Viktorkesberg’. Net beneden Viktorkesberg in de straatgevel van de woning 107 treffen wij een ander Mariakapelleke. Het kapelleke werd in de straatgevel gebouwd sinds de BD’s (Bekende Dworpenaren) er hun intrede hebben gedaan. De eersten waren Tist Buelinckx en Julia Va Vloamenk, die het kapelleke in 1959 lieten bouwen tijdens de grondige verbouwing van het oude huis. Toen heette de straat nog Hoogstraat en had de woning het nummer 17. Ook van dit kapelleke hebben wij nog een polaroid foto teruggevonden uit 1982. Om verwarring te voorkomen zetten wij er een foto van april 2017 naast. Eigenlijk is er na 35 jaar weinig of niets aan het kapelleke veranderd. Wij verheugen ons er op dat de huidige bewoners het kapelleke net zoals hun voorgangers goed zullen onderhouden.

Vervolgens slaan wij de Wijmenhofstraat in, steken de Alsembergsesteenweg over en stappen richting de kapellekes van de Molenbeekstraat.

Gevelkapel voormalige bouwerij Dekoninck. Jeanne Detroch kocht er in Halle rond 1970 nog een nieuw Onze-Lieve-Vrouwke voor.
Het Mariakapelleke in de straatgevel van de woning nummer 17 in wat toen de Hoogstraat heette (Polaroid foto 1982).
Het huidige Mariakapelleke in dezelfde woning, maar nu Kerkstraat 107.
Vorige Volgende

Mysterie in de Molenbeekstraat. Wandaad of heilsdaad?

Na het bezoek aan de kapellekes in de Kerkstraat dalen we af naar de Molenbeekstraat. Die brengt ons tot aan de boorden van de beek waarnaar de straat genoemd is. Ze voert ons voorbij de eens zo florerende ex-brouwerij Winderickx en verder naar de ‘Andijfput’. Hier staan, in normale omstandigheden, twee mooie kapellekes op ongeveer 10 tot 20 meter van elkaar. Toch was onze verbazing groot toen wij langskwamen tijdens onze fototocht van de kapellekes op het traject 2017. Beide kapellekes stonden helemaal leeg en waren dringend aan herstelling toe. Alle beelden waren weg, zelfs het ijzeren traliewerk voor de nis was verdwenen. Welke vandaal zou hier aan het werk zijn geweest, schoot er door ons hoofd. Gelukkig hebben wij deze ‘misdaad’ zelf kunnen oplossen. Het was de Dworpse kapellekesman, getroffen door zijn jaarlijkse kapellekeskriebels die er aan de slag was geweest. Het beeld van het H. Hart en het hekken van de kapel Slootmans (Marieke Loeckx) heeft hij voor herstelling naar zijn atelier in de Haakstraat verhuisd. Op donderdag 13 april heeft aannemer Marc Debremaeker de bakstenen kapel terug helemaal opgekalefaterd. ‘s Anderendaags is het beeld na een zeer stevige fatsoeneringsbeurt al teruggekomen en is het hekken opnieuw geplaatst. Het mooi gerestaureerde beeld van het Heilig Hart van Jezus staat nu op een spierwit kanten doekje terug veilig en wel achter het hekken. Ter illustratie een polaroidfoto uit 1982 en een foto van begin mei 2017.

Mariale ijver

Enkele tientallen meters verder staat de kapel Hélène Debrael, bij onze vorige bedetocht in 2010 genoemd naar de toenmalige bewoonster. Hélène, weduwe van August Van Rossum, is echter op 7 oktober vorig jaar op 94-jarige leeftijd in het Woon- en Zorgcentrum Zennehart te Alsemberg overleden. Intussen zijn de buren, graaf en gravin Tanguy de Villegas de Saint-Pierre Jette, eigenaar geworden van de woning en de kapel. Ook hier hetzelfde verhaal van het beeld en het hekken. De nieuwe eigenaar had de kapellekesman in volle actie gezien en wou, als zeer gelovig iemand, niet onderdoen en beloofde in het vooruitzicht van de kapellekeswandeling alles volledig te restaureren. Het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes met de Heilige Bernadette zal dan opnieuw in al zijn glorie bewonderd kunnen worden. Om onze retro 1982 rond te maken hebben wij van deze kapel ook een polaroidfoto uit 1982, net voor de laatste grote herbouw in 1985 door de heer Cornelle Merckx. Aan u, beste lezer, om er morgen (donderdag 18 mei) dus zeker bij te zijn! De foto anno mei 2017 kan u dan zelf maken.

Slotverbroedering

Nu nog de Beling op en dan de Alsembergsesteenweg over, en via de Gemeentehuisstraat recht naar Vroenenbosstraat 4 of zaal ‘Ons Huis’, onze eindbestemming. Daar wacht ondertussen voor alle deelnemers een droogje en een natje. Met een toastje tussen pot en pint wordt het ongetwijfeld weer een mooie en zoveelste onvergetelijke meiavond. Met dank aan de VZW Parochiale Werken Sint-Gurik Dworp. De Landelijke Gilde en de parochieploeg verwachten jullie, zoals elk jaar zeer talrijk morgen donderdag 18 mei 2017. Denk er wel aan dat wij stipt om 19.00 uur vertrekken vanuit de pastorietuin van Dworp, Vroenenbosstraat 5.

Alex Wauters

Het kapelleke van Marieke Loeckx en het Heilig Hart van Jezus (polaroidfoto 1982).
De Heilig Hartkapel, na de doortocht van de Dworpse kapellekesman en zijn gevolg, anno 2017.
De kapel voor Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en Bernadette Soubirous, nog voor de grote herbouw (polaroidfoto 1982).
Vorige Volgende

Gebed

 

Wees gegroet, Maria,

vrouw van alle tijden,

moeder van alle moeders,

draagster van Jezus,

vruchtbare vrouw

in elke zin van het woord.

Gezegend is de vrucht van je schoot,

de Zoon die ons de weg toont,

ook vandaag.

Die ons, zoals jij,

‘ja’ doet zeggen

op de wereld anders,

op vrede en gerechtigheid.

Wees een steun voor allen die gebukt gaan

onder zorgen, pijn en verdriet.

Jij, bemoedigster in moeilijke dagen,

geef het hen in naam van de levengevende God

in wie wij geloven,

op wie wij hopen.

Voor nu en altijd.

Amen.

Hilde Van Putten

Gepubliceerd door

Zone Alsemberg

Meer

Evenement
Dworp
wandeling
kapel
meimaand Mariamaand
landelijke gilde

Deel dit artikel

Deel op Facebook
Deel op Twitter
Deel via e-mail

Lees meer

Een gedeelde missie voor alle gedoopten
readmore

Gebedsintentie paus oktober 2024: voor een gedeelde missie

icon-icon-inspiratie
De pijn van de slachtoffers van milieurampen
readmore

Gebedsintentie paus september 2024: voor de schreeuw van de aarde

icon-icon-inspiratie
gebedsintentie paus augustus 2024: politieke leiders
readmore

Gebedsintentie paus augustus 2024: voor politieke leiders

icon-icon-inspiratie

Recent bezocht

Bekijk je recent bezochte microsites, auteurs en thema's
© 2025 Kerk en Media vzw
Vacatures
Contact
Voorwaarden
YouTube
Twitter
Facebook