BIJ OVERLIJDEN: UITVAART EN VERRIJZENIS- OF GEDACHTENISVIERING
Het overlijden van een geliefde vraagt om eerbiedig afscheid nemen. De nabestaanden komen hier op de eerste plaats. Zij beslissen en regelen hoe de uitvaart zal verlopen in overleg met de uitvaartondernemer en met de kerkelijke voorganger. Wanneer de overledene lid was van de parochie dan zal ook deze zorgen voor een passend afscheid tijdens de 'verrijzenis-eucharistie' op zaterdag-avond of zondag enkele weken later.
Het is immers passend dat een christen-gedoopte zijn/haar uitvaart ontvangt in de geloofsgemeenschap waartoe hij/zij behoort. Meestal is dat de parochie van de gemeente waar hij/zij gewoond heeft. Tot voor kort bestond in onze Rooms-Katholieke Kerk de gewoonte om elke kerkelijke uitvaart te laten samenvallen met een eucharistieviering. Tegenwoordig worden uitvaarten steeds minder bijgewoond door mensen die vertrouwd zijn met de eucharistie. Bovendien zijn er thans veel minder priesters beschikbaar als voorganger in uitvaarten. Daarom opteren wij er in onze parochies van Begijnendijk en Tremelo voor om elke uitvaart te kaderen in een woord- en gebedsdienst. Dat betekent helemaal niet dat er geen eucharistie gevierd wordt rondom onze geliefde overledenen. Korte tijd na de uitvaart wordt de overledene immers speciaal herdacht in de zondagseucharistie van de parochie, de zogenaamde 'verrijzenis-eucharistie'.
Bij een overlijden nemen de nabestaanden zo gauw mogelijk contact op met een uitvaartondernemer die verder alle praktische aspecten van de uitvaart ter harte neemt en regelt. Het is belangrijk dat je aan de uitvaartondernemer duidelijk laat verstaan dat je graag een kerkelijke uitvaart verlangt, liefst in de geloofsgemeenschap waar jouw dierbare overledene het meest intens bij betrokken was. Normaal gezien is dat de parochie in de (deel)gemeente waar hij/zij geleefd heeft. In overleg met jou zal de uitvaartondernemer onmiddellijk contact opnemen met de parochieverantwoordelijke om datum en plaats van de uitvaart af te spreken en om te weten te komen wie de voorganger zal zijn in de uitvaartdienst. De aangeduide voorganger in de uitvaart zal dan contact met de nabestaanden opnemen voor een gesprek waarin jullie de uitvaart samen zullen voorbereiden. Aarzel niet om tijdens dat voorbereidende gesprek jullie persoonlijke verlangens en wensen inzake de uitvaart te laten kennen. De voorganger zal daar zeker rekening mee houden.
In de kerk van St. Lucia (Begijnendijk) bestaat de mogelijkheid om op de avond voor de uitvaart een avondwake te houden.
Normaal gezien zal er, ten laatste binnen twee maanden na de uitvaart, een eucharistieviering (op zaterdagavond of zondagmorgen) plaats hebben in de parochiekerk ter nagedachtenis van de overledene. Tijdens deze ‘dankviering’ of ‘verrijzenisviering’ komt de geloofsgemeenschap samen rond de overledene en belijdt ze in dankbaarheid dat de overledene deel heeft aan de verrijzenis van Christus en dat al het goede en liefdevolle wat hij/zij voor ons betekend heeft zijn waarde en kracht behoudt. Deze eucharistieviering wordt ook bekend gemaakt in de eerstvolgende haalbare editie van het parochieblad ‘Kerk en Leven’, vandaar dat er minstens twee weken tijd moet zijn vanaf het contact met de begrafenisondernemer.
Het is belangrijk dat er in de rouwbrief uitdrukkelijk verwezen wordt naar deze parochiale ‘verrijzenisviering’ zodat alle nabestaanden zich daarop uitgenodigd weten. Dit is tevens een gelegenheid voor mensen, die verhinderd waren de uitvaart bij te wonen, alsnog hun deelname te betuigen. Je moet aan de uitvaartondernemer wel uitdrukkelijk vragen om dit in het rouwbericht te vermelden als volgt: "De parochiegemeenschap viert de gedachtenis van (+ voornaam) tijdens de eucharistie op zaterdag/zondag (+ datum) om (+ uur). U bent daar van harte op uitgenodigd."
Deze ‘verrijzenisviering’ gaat normaal gezien door op de volgende tijdstippen (behoudens occasionele uitzonderingen - zie daarvoor de 'kalender' op deze website):
In de kerk van
- Tremelo (centrum): op de eerste zondag van de maand om 10u.
- Tremelo (Ninde): op de zaterdagavond voorafgaand aan de tweede zondag van de maand om 17u15.
- Tremelo (Baal): op de zaterdagavond voorafgaand aan de vierde zondag van de maand om 19u.
- Begijnendijk (centrum): op de vierde zondag van de maand om 9u30.
- Begijnendijk (Betekom): op de zaterdagavond voorafgaand aan de derde zondag van de maand om 18u.
In de kalender van eucharistievieringen en gebedsdiensten op deze website kun je de precieze datums en uren nakijken want occasioneel zijn er uitzonderingen bijvoorbeeld wanneer er op die zondag daar een vormsel- of eerste communieviering zou doorgaan of wanneer het zou samenvallen met een grote feestdag zoals Pasen, Kerstmis, Pinksteren e.a..