Priester Jan Claes, gewezen proost van KSA-VKSJ Vlaanderen en Europa, was vanaf 1990 pastor in een multiculturele buurt Kuregem Anderlecht en in de Brusselse kerk, nu gepensioneerde priester met een engagement als gevangenis pastor in Gent en verbonden met gezinsgroepen.
Priester Jan Claes sprak ons rond het thema: Hoe God vandaag ter sprake brengen in de seculiere tijd?
Vanaf de jaren 60 is onze Vlaamse samenleving in een stroomversnelling geraakt: onze maatschappij wordt meer en meer seculier, met verregaande gevolgen voor Kerk en geloofsbeleving.
De verlichting brengt een scheiding tussen geloof en ethiek. Voelbaar en bewijsbaar komen voorop: alleen wetenschap brengt antwoord op de ultieme vragen van het leven.
Dit zou leiden tot ontzuiling, een groeiende’ verdamping’ van de invloed van de Kerk en meteen een groeiende onverschilligheid.
De pijnpunten van deze seculiere tijd worden stilaan duidelijk. De tekens van deze tijd laten zich voelen. Pijn van eenzaamheid, versnippering, maakbaarheid als enige norm, de wurggreep consumptie en productie, geen wortels is gelijk aan geen hoop: de zinvraag dringt zich op.
Zijn er specifieke uitdagingen vanuit deze situatie en hoe komen wij, in trouw aan het Evangelie van Jezus, op het spoor van Gods steeds verrassende Aanwezigheid, ook vandaag?
Krijgt religie en geloof dan weer een plek in de agenda?
Waarom nog geloven? Niet uit angst voor straf, niet uit hoop op de hemel, wel in de gratuïteit en dit is een logica van onbaatzuchtigheid.
‘We zijn allemaal geroepen om ons geloof te delen, om zo te leven, te spreken en te vieren, dat we mensen uitnodigen tot geloof .” (Paus Franciscus’ de vreugde van het Evangelie.)
‘Ik zal er zijn… als je op weg gaat: een Licht, een vaste grond.
Vanuit die belofte komen wij vanuit een diepe angst terecht in een fase van overgave in oer-vertrouwen: de Geest zal met ons op weg gaan.
De ervaring van ‘er gewoon mogen zijn om niet’ is pure genadigheid. God sterkt mijn verlangen om open te breken en te zijn wie ik ben.
Laat het gemis ook leven in jou, om kans te maken op hoop en verlangen doorheen een louteringsproces. Weet: God heeft ons het eerst liefgehad.
Iemand die de spiraal van geweld doorbreekt, komt in een leegte van onbaatzuchtigheid en een ervaring van genade. Je doet iets niet… om je verborgen agenda: alles kan omgebogen worden tot liefde en kracht.
Vergeet niet: je bent een kind van God. Geloven is op de eerste plaats je hart en ziel geven aan de liefdevolle Vader.
De toegevoegde waarde: aan de ander getuigen wat jou raakt in deze vriendschap en relatie, verbonden met het christelijk paasgebeuren.
We zijn geroepen om iets te laten doorklinken van het allereerste kerugma: het goddelijke ’Ik hou van je’. We mogen groeien naar een eucharistische mens. Alles kan, vreugde en pijn, een vraag zijn om door God gezegend te worden. Laat ons bidden, dat Gods Geest dit alles mag omvormen tot wie wij zijn ,namelijk kinderen van de Vader.
Laat je maar aankijken door de Vader, opdat het beste in jou naar boven komt. We kunnen vertrouwen opbouwen: we zijn broze beminde mensen.
We moeten eerst verloren zijn om te kunnen worden gevonden.
We mogen tot de ontdekking komen tot welk oer-vertrouwen wij geroepen zijn.
Vanuit dit gelovig vertrouwen hebben wij ons geloof gevierd in een eucharistieviering, die werd voorgegaan door priester Joris Weyts, diocesaan pastor bisdom Brugge in concelebratie met priester Jan Vandenberghe, interdiocesaan pastor Adem-Tocht Vlaanderen en priester Jan Claes.
Het intredelied: ‘De vreugde voert ons naar dit huis’ was de aanzet om samen ‘gemeenschap te vieren’ en onze verbondenheid in geloof aan te sterken. We zijn er de Heer dankbaar om.
Op onze weg van Pasen naar Pinksteren mochten wij samen op zoek gaan naar het plan van God met en voor elk van ons.
Wij mochten ons de vraag stellen: word ook ik aangesproken om Gods Blijde Boodschap in mezelf te ervaren en door te geven?
Zo vertrokken 162 bezielde mensen huiswaarts, tevreden en bereid om wat op hen toekwam een kans te geven in hun leven.
Het diocesaan bestuur Adem-Tocht bisdom Brugge wenst u allen een verdiende en ontspannende vakantie toe.
A.V.