In de voorbije eeuw is onze wereld totaal van aanschijn veranderd: wetenschap, communicatie, samenlevingsvormen, wereldconflicten … Dat alles kan verwarrend en bedreigend werken.
Mensen zoeken altijd naar zin en betekenis in het leven. Het christelijk geloof is één van de mogelijke antwoorden, te midden van veel andere religieuze tradities.
Wat rond Jezus begonnen is, heeft zich snel doorgezet na 313 met de godsdienstvrijheid in het Romeinse Rijk. Er ontstaat een ‘georganiseerde’ christelijke godsdienst waarin kerk en staat samenvielen of als concurrent werden ervaren. Scheuringen kwamen: 1054 tussen Oost (Orthodoxie met Byzantium) en West (katholicisme met de Paus van Rome), 1516 Luther en het Protestantisme. Spanningen waren er rond het formuleren van de zogenaamde ‘zuivere leer’: is Jezus Christus God of mens?, de leer van de Drie-eenheid. Maar ook tussen geloof en wetenschap (Galilei).
Zestigplussers groeiden in Vlaanderen op in een vrij vanzelfsprekende samenleving die eenvormig katholiek leek …
Het christen zijn vandaag vraagt om een persoonlijke toe-eigening van geloven en een zelf zoekend op weg gaan, met het evangelie als richtsnoer en leidmotief. Veel is in ontwikkeling: christenen vormen in feite een minderheid; ouders kunnen hun manier van geloven niet meer doorgeven; soms wordt het christelijk verleden ‘geïdealiseerd en gekoesterd’; er is grote belangstelling voor spiritualiteit; dankzij de inzichten uit de menswetenschappen lezen we Bijbelteksten op een eigentijdse manier en leggen we de boodschap op ons leven; de priesterkerk van vroeger evolueert naar een breder gedragen christelijke stroming met nieuwe initiatieven en voorgangers …
Mia geeft daarop een persoonlijk getuigenis waarom zij christen gebleven is en zich verder engageert in die kerk die door de Geest vertrouwvol naar ‘iets nieuws’ wordt gestuwd, in de geest van het evangelie. Het werd een zoeken, herbronnen, zich optrekken aan andere christenen, zich verder engageren …
Ons geloven groeit met ons mee. In Adem-tocht ligt de kans om samen daaraan te werken. Paus Franciscus is daarbij een héél inspirerende baken.
‘Van U is de toekomst, kome wat komt!’
Aansluitend geeft Guido Debonnet suggesties voor werkvormen en een afsluitend gebedsmoment, ook enkele teksten die ter verdieping kunnen gebruikt worden.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.