Op vrijdag 15 april had de jaarlijkse bezinningsdag van Vlaams-Brabant plaats in de abdij van Grimbergen. Pater Marc Van Tente was een boeiende gids voor onze deelnemers die, zoals vele christenen, wel eens willen nadenken over de vraag: Hoe geloven wij vandaag?
De vermindering van de kerkpraktijk, en van het aantal priesters maakt veel gelovigen onzeker. Vooreerst werd nagegaan hoe de kerkgemeenschap ontstond en doorheen de tijden haar huidige vorm kreeg. Het Tweede Vaticaans Concilie wou ons een nieuwe impuls geven en wees op de gelijkwaardigheid van alle gelovigen. Die hoopvolle vernieuwing werd helaas door een restauratiebeweging verzwakt, wat velen ontgoocheld heeft. Toch zei paus Johannes-Paukus II dat de ‘nieuwe bewegingen’ de toekomst van de Kerk zijn. Vandaag geeft Paus Franciscus door zijn directe taal aan velen nieuwe hoop. Hij doet veel dingen waaraan men vroeger niet dacht. Hij verandert de leer van de Kerk niet, maar geeft pastorale wenken die aanzetten tot een andere manier van leven.
Vanuit de geschriften van de Catalaans-Indische theoloog en mysticus Raimon Panikkar schetste de spreker een vernieuwde weg in het gelovig omgaan met verscheidenheid in de geloofsbeleving. Daarvoor is het nodig dat de christelijke gemeenschappen elkaar beluisteren, zich goed informeren en vooroordelen vermijden. In de dialoog leert men elkaar beluisteren en bevragen. Daarbij mag men niet aarzelen zichzelf kritisch te bekijken. Vanuit die dialoog groeit wederzijdse eerbied, openheid en verdraagzaamheid.
Te dikwijls wordt ‘openbaring’ als ‘de waarheid’ aanzien en in een leer gegoten, terwijl openbaring de intuïtie is die een diepe innerlijke mystieke ervaring is. De interpretatie hiervan blijft mensenwerk.
Geloven is een werkwoord, het is de overgave in vertrouwen in wat de kern van ons leven is, want in elk van ons is het beeld van God. In de dialoog luisteren we rustig naar wat de andere denkt en zeggen we wat we zelf denken. Dan stellen we vast dat we sommige zaken niet zelf gezien of verstaan hebben. We moeten ons vrij maken van ons egoïsme en zoals Paulus vrije mensen worden en zo God zien. De Kerk is eindeloos ruimer dan het instituut dat we kennen. We moeten ons eens durven de vraag stellen: In hoeverre ben ik een evangelische mens? Oordeel en veroordeel ik niet? Mens worden is leren mens te zijn voor de anderen. Niet haten, maar wel trachten te verzoenen en te vergeven. Zo worden we mensen van liefde en gerechtigheid.
Deze boeiende bezinningsdag werd afgesloten met een eucharistisch samenzijn rond de tafel van de Heer.
Reacties
Om reacties te zien en te reageren op dit artikel moet je je eerst even aanmelden via het menu bovenaan. Tot gauw.