Een kamer in je huis verhuren aan een vluchteling, je engageren als huizenzoeker, als kerkgemeenschap je patrimonium openstellen voor kwetsbare medeburgers... De Nieuwe Buren, een project van ORBIT vzw, bundelt info en verhalen over mogelijkheden om de woonkansen voor erkende vluchtelingen (en tijdelijk beschermden uit Oekraïne) te vergroten: www.denieuweburen.be
Contact: denieuweburen@orbitvzw.be of info@orbitvzw.be
Op Otheo staan twee getuigenissen over de rijkdom van samenhuizen met een vluchteling.
Ook deze brochures van ORBIT vzw kunnen je verder op weg helpen:
Vzw Thope merkt dat het opstellen van een woon-CV de kansen van nieuwkomers om een woning te vinden kan vergroten. (Deze Gentse vzw is trouwens steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers.) Download hier een voorbeeld van zo’n woon-CV.
Voor mensen zonder wettig verblijf en hun begeleiders biedt de contactkaart die ORBIT vzw ontwikkelde meer erkenning en ondersteuning.
Je kan je kandidaat stellen om voogd te worden van een Niet-begeleide minderjarige vreemdeling (NBMV).
Bijkomende informatie over voogdijschap vind je in dit artikel van Caritas International.
Of word pleeggezin voor een of meerdere jonge vluchtelingen.
Ook volwassen vluchtelingen met een beperking of een psychische kwetsbaarheid kunnen pleegzorg krijgen, meer info is te verkrijgen via het team volwassenenwerking van Pleegzorg Oost-Vlaanderen: 0471/91 91 02.
Jesuit Refugee Service (JRS) zoekt vrijwilligers voor verschillende projecten.
Duo for a job koppelt werkzoekende nieuwkomers aan ervaren 50+ers, de organisatie is o.a. actief in Aalst, Denderleeuw, Gent, Ninove en Sint-Niklaas.
Goed om weten is dat Refu Interim vrijwilligerswerk aanbiedt voor nieuwkomers. Dit biedt hen kansen om Nederlands te oefenen, mensen te ontmoeten, zinvol bezig te zijn... In Oost-Vlaanderen is de organisatie actief in de regio’s Gent, Aalst en het Waasland.
Je kan ook informeren bij initiatieven of vzw’s uit jouw buurt of zij nog vrijwilligers zoeken (zie ‘Een solidair netwerk’) of bij de integratiedienst van jouw gemeente (vb. buddywerkingen, schoolse ondersteuning aan huis...) of zoek in de buurt van je gemeente op deze websites: www.vrijwilligerswerk.be/vluchtelingen of www.giveaday.be.
Online brochures voor onthaalgroepen en -vrijwilligers
Ben je op zoek naar meer informatie over wat het concreet betekent om vluchtelingen te onthalen? Wil je je graag inlezen voor je eraan begint? Hieronder vind je een greep uit het recente aanbod aan praktische info:
Vluchtelingenwerk Vlaanderen heeft enkele brochures voor vrijwilligers die inspiratie willen opdoen:
- Deze starterskit maakt je wegwijs in het vrijwilligerswerk voor en met mensen op de vlucht.
- Aanvullend biedt de brochure ‘Inspirerende praktijken van vrijwilligers voor vrijwilligers’ enkele concrete ideeën.
- De inspiratiegids over ondersteuningsnetwerken voor kwetsbare gezinnen op de vlucht biedt tips van en voor vrijwilligers.
Het Agentschap Integratie en Inburgering maakte een inspiratiebrochure voor organisaties die een buddyproject met anderstalige nieuwkomers willen opstarten of bijsturen.
Als onthaalgroep of buddy kan het handig zijn om te weten op welke overheidsdiensten erkende vluchtelingen (en mensen zonder wettig verblijf) kunnen rekenen. Deze brochure van SAAMO vzw informeert je over je rechten bij het OCMW.
Denken en spreken over migratie en inclusie
Over vluchtelingen (en migratie in het algemeen) circuleert veel cafépraat en foute veronderstellingen. De brochures en boeken hieronder helpen je om hiermee om te gaan en om een visie te vormen op basis van degelijke informatie:
Inspiratiegids ‘Hoe ga je om met lastige vragen en opmerkingen over mensen op de vlucht?‘ (Other Talk).
Lexicon ‘Woorden in beweging’: gelijkwaardig en verbindend spreken/schrijven over migratie en superdiversiteit (Other Talk).
Win Win: in deze brochure van Orbit vzw komen drie hoopgevende verhalen aan bod over stedelijke pilootprojecten voor opvang en oriëntatie van mensen zonder wettig verblijf:
In februari 2024 publiceerde Artsen zonder Grenzen een schokkend rapport over de humanitaire kosten van het Europese (en Belgische) migratiebeleid.
Het brugmodel biedt een alternatief asielmodel dat gebaseerd is op rechtvaardigheid en hoop (Caritas International).
In Vlaanderen zijn verschillende bewegingen actief rond wonen, zoals:
- De Woonzaak, een beweging die pleit voor een rechtvaardig woonbeleid.
- De Gentse Wooncoalitie werkt rond het recht op betaalbaar wonen en een menswaardig opvangbeleid.
- Het Pandschap renoveert leegstaande panden, waarna deze sociaal verhuurd worden.
- Wooncoop is een wooncoöperatie die werk maakt van de droom dat iedereen kan wonen in een kwalitatieve en betaalbare woning.
- Samenhuizen vzw zet gemeenschappelijk wonen op de kaart in Vlaanderen en Brussel.
Boekentips:
- Hein de Haas, ‘Hoe migratie echt werkt. Het ware verhaal over migratie aan de hand van 22 mythen’, Het Spectrum, Amsterdam, 2023:
Migratie-expert Hein de Haas ontmaskert foute veronderstellingen en grove veralgemeningen over migratie aan de hand van grondig wetenschappelijk onderzoek. Een onmisbaar werk in tijden van polarisering en desinformatie.
Zie ook dit interview met de auteur in De Standaard (voor abonnees)
- Sally Hayden, En de vierde keer zonken we. Vluchten langs de gevaarlijkste route naar Europa, Nieuw Amsterdam, 2023.
Journalistiek onderzoek naar de gevolgen van het Europese ‘opvang in eigen regio’ beleid gebaseerd op honderden interviews met vluchtelingen die vastzitten in Libische detentiecentra. Een aanklacht tegen onverschilligheid.
Recensie De Groene Amsterdammer
- Voor romans die gebaseerd zijn op verhalen van vluchtelingen, zie deze site