1. De bisschoppelijke commissies bouwen door ervaring en studiewerk een degelijke kennis op van het pastorale terrein dat hen is toevertrouwd. Iedere commissie heeft vanuit haar deskundigheid een beleidsvoorbereidende en ondersteunende taak. Ze geeft de krachtlijnen aan van de opties die genomen moeten worden.
De bisschoppelijke commissies, onder het voorzitterschap van een bisschop, kunnen een beroep doen op vaste medewerkers en experts in functie van de behandelde kwesties.
- De bisschoppelijke commissie theologie
Leden: Mgr. Luc Terlinden (voorzitter), Mgr. Guy Harpigny en Mgr. Johan Bonny
Experts: Marc Steen (secretaris), Bernard Pottier, Joseph Famerée, Kristof Struys, Bianca Lataire
De commissie heeft tot doel van gedachten te wisselen over belangrijke inhoudelijke thema’s rond Kerk en geloof en deze theologisch uit te diepen. Zo worden inhoudelijke, doctrinele vragen behandeld, die een theologische verheldering vergen, met het oog op het pastorale handelen. Bijvoorbeeld: wat is het verschil tussen rituelen en sacramenten? Wat is de eigenheid van gewijde ambtsdragers in de Kerk en van lekengelovigen in pastorale dienst? Wat betekent het als christenen zeggen: Ik geloof? Welke moeilijkheden en steun ondervinden ze hierbij? … Soms sluiten de thema’s aan bij de algemene pastorale jaarthema’s van de Belgische kerkprovincie. Ook ethische onderwerpen die maatschappelijk actueel en relevant zijn, komen aan bod. Er kunnen occasioneel onderwerpen aan bod komen, maar meestal is er gedurende enkele bijeenkomsten een bepaald hoofdthema aan de orde, dat dan kan uitmonden in een document. Deze documenten zijn vooral bedoeld als reflectiestof en steun voor pastoraal verantwoordelijken en voor ieder die met Kerk en geloof in onze samenleving begaan is. Zo zijn er de volgende documenten: Ritueel en sacrament. Een aanzet tot reflectie onder pastoraal verantwoordelijken (2002); Ambten en bedieningen. Naar een samenspel in dienst van het volk van God (2005); Ik geloof. Obstakels en steunpunten (2010).
- De bisschoppelijke commissie evangelisatie
Leden : Mgr. Patrick Hoogmartens (voorzitter), Mgr. Pierre Warin, Mgr. Jean Kockerols en mgr. Koen Vanhoutte
Experts: Jeroen Heiremans, Olivier Fröhlich, Hilde Pex, Arnaud Join-Lambert
Zoals haar naam aangeeft, zoekt deze commissie naar wegen voor evangelisatie vandaag. Onder evangelisatie verstaat de Kerk in feite alles wat zij doet om God te openbaren in deze wereld: liefdevolle aanwezigheid en zorg voor mensen, eerste verkondiging aan wie het geloof nog niet kennen, initiatie doorheen catechese en door de sacramenten, verdere catechetische en spirituele vorming, kerkopbouw, ondersteuning van de samenleving ... Evangelisatie gaat dus over het overbrengen van de Blijde Boodschap. En omdat de Blijde Boodschap altijd de daad bij het Woord maar ook het Woord bij de daad voegt, doet ook de Kerk dit in haar evangeliserend werk: haar getuigend handelen en getuigend spreken dienen steeds samen te gaan.
Deze commissie buigt zich meer bepaald over vragen verbonden met de communicatie van het Evangelie en het geloof in onze hedendaagse cultuur. Deze cultuur kenmerkt zich door secularisatie, pluralisme, het samenleven van verschillende religies, de alomtegenwoordigheid van de sociale media, een bepaalde afwezigheid van het besef van God, maar ook een grote spirituele honger, een zoektocht naar stilte en onze binnenkant, enz. Dit alles leidt ertoe dat de Kerk in radicaal andere condities dan tevoren haar evangelisatiewerk verricht. Het daagt ons uit naar nieuwe wegen te zoeken en de omslag te maken van een cultuur waarin de meeste mensen bijna als christen werden geboren, naar een cultuur waartoe het christelijk geloof niet langer vanzelfsprekend behoort. Daaraan wil deze commissie een bijdrage leveren.
- De bisschoppelijke commissie diaconie
Leden: Mgr. Jean-Pierre Delville (voorzitter) en Mgr. Lode Van Hecke
Experts: Patrick Debucquois (secretaris), Bruno Aerts, Lieve Herijgers, Angelo Simonazzi, Marie-Françoise Boveroulle
In deze commissie zetelen medewerkers die actief zijn in de diaconie d.w.z. de dienst aan de wereld, met een bijzondere aandacht voor mensen die in mensonwaardige omstandigheden leven. Deze commissie heeft vooral de slachtoffers voor ogen van de mondialisering van de onverschilligheid, zoals paus Franciscus hen omschrijft: personen die asiel vragen, anderen die gedwongen worden om te migreren, personen zonder papieren en vaak zonder een dak boven hun hoofd. In onze samenleving die zoveel weelde en overvloed kent, wordt armoede vaak ontkent, maar deze personen zijn er wel degelijk aanwezig.
Het is in deze geest dat de commissie meegewerkt heeft aan het document met een profetische allure: Samen leven met de vluchtelingen en migranten, onze broeders en zusters dat door de bisschoppen in 2015 gepubliceerd werd. Het vervolg op dit schrijven kwam er met de recente pastorale brief Populorum communio, die 50 jaar encycliek Populorum Progressio herdenkt en tegelijk dankt voor de inzet van de vastencampagnes Broederlijk Delen en Entraide et Fraternité. De diaconie is essentieel voor een christen. De vervulling van de belofte van het Rijk Gods wordt geschraagd door drie pijlers : liturgie, evangelisatie en diaconie.
2. De bisschoppelijke comités hebben een beleidsondersteunende en -voorbereidende taak. Ieder comité wordt voorgezeten door een bisschop en is samengesteld uit medewerkers en experts.
- Het Bisschoppelijk Comité voor de Media (BCM)
Leden: Mgr. Luc Terlinden (voorzitter), Mgr. Koen Van Houtte (ondervoorzitter voor het Bisschoppelijke Comité voor de Nederlandstalige Media), de persverantwoordelijken van de bisschoppenconferentie en de bisdommen en experts.
- Het bisschoppelijke comité voor administratieve, financiële en juridische kwesties
Leden: Mgr. Guy Harpigny (voorzitter), Mgr. Johan Bonny, Mgr. Jean Kockerols, Wim Selderslaghs, Bart Vercauteren, Joris De Jonghe, Eric de Beukelaer, Luc Terlinden, Patrick du Bois, Joël Rochette, Olivier Fröhlich, Etienne Sourbron, Paul Delva, Bruno Spriet, Bernard Du Four, Micheline Cara en Maurice van Stiphout (secretaris).